Έρχεται το νέο… μπουγιουρντί. Όχι εκείνο που προβλέπει το Μνημόνιο και το οποίο ανέρχεται σε 22 δισ ευρώ μέχρι το 2015 αλλά ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός εξαιτίας των αστοχιών της κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός – κουρελού του 2011
, όπως είχαμε γράψει, έχει ήδη μεγάλη μαύρη τρύπα εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων και της ανικανότητας της κυβέρνησης να κάνει τα αυτονόητα. Να εισπράξει από τους έχοντες κι από τους φορολογούμενους που ζουν εις βάρος των άλλων. Αλλά και από τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από τα κυβερνητικά μέτρα και δεν μπορούν να πληρώσουν φόρους.
Ο υπουργός Ανικανότητας, Γ. Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε πριν από λίγο μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, τα οποία είναι έκτακτα αφού τα ταμεία είναι άδεια.
Σε μια καινοφανή δικαιολόγηση της υστέρησης των εσόδων, ο υπουργός οικονομικών είπε ότι πράγματι θα υπάρξει υστέρηση εσόδων η οποία όμως αντισταθμίζεται από αντίστοιχες περικοπές δανανών με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ο στόχος για το έλλειμμα. Επειδή δηλαδή αυτός δεν μπορεί να εισπράξει έσοδα, επειδή ημιυπαίθριοι, τέλη κυκλοφορίας και περαιώσεις τέλειωσαν, προσπαθεί να βρει φτηνές δικαιολογίες. Και λέει το εξής απίστευτο στην ουσία: Δεν μπορώ να έχω έσοδα, κόβω από τις δαπάνες και ισοφαρίζω τη ζημιά. Μα για ποιες δαπάνες μας μιλά, είδατε να έκοψαν τίποτε τα υπουργεία; Από μισθούς και συντάξεις και από μείωση προσωπικού θα υπάρξει εξοικονόμηση.
Έτσι, τι να κάνει η κυβέρνηση, θα “αναγκαστεί” να μας βάλει επιπλέον κοστούμι. Οπότε δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να μας κάνει ο κ. Υπουργός συνέντευξη που θα μας ανακοινώνει τα περαιτέρω. Ήτοι, νέους φόρους, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις (έρχεται άλλωστε το νέο μισθολόγιο), επιδόματα που θα πετσοκοφτούν, ΕΚΑΣ που δε θα υπάρχει και άλλα πολλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από τα 1,8 δισ. φέτος η κυβέρνηση υποχρεούται να βρει άλλα 500 εκατ. για “μαξιλάρι” ή αποθεματικό.
Κατά τα λοιπά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τιτλοποίησης εσόδων από ακίνητα του κράτους και από μελλοντικά διόδια, πώληση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ
Όπως είπε, οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2012 θα είναι 66 δισ. ευρώ, όπως είπε, από τα οποία τα 24 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, 25 δισ. ευρώ από την πρωτογενή αγορά και τα υπόλοιπο από τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, και έντοκα γραμμάτια.
Για τα 22 δισ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν την περίοδο 2012-2015 ανέφερε ότι οριστικοποιείται από δύο πλευρές έως την 1η Απριλίου. Από τη μία πλευρά «κλειδώνει» η κατανομή του ποσού περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων ανά υπουργείο και από την άλλη το κάθε υπουργείο σε συνεργασία με ορκωτούς ελεγκτές εξειδικεύει τις παρεμβάσεις, οι οποίες θα πρέπει να «κουμπώσουν» με τους στόχους.