Όπως είχαμε προβλέψει πριν από μερικές ημέρες, στο ΠΑΣΟΚ η ατμόσφαιρα δεν είναι καθόλου ωραία και το σημερινό υπουργικό ήρθε να επιβεβαιώσει τις κορυφαίες διαφοροποιήσεις με την πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός.
Ο ένας μετά τον άλλο οι υπουργοί πήραν το λόγο και κάποιοι τόλμησαν να πουν τα αυτονόητα. Ότι η οικονομική συνταγή που ακολουθείται είναι λανθασμένη. Πιο άμεση στη διαφοροποίησή της ήταν η Λ. Κατσέλη η οποία φέρεται να προέβλεψε ότι η ύφεση θα το 2011 στο 4,1% κι όχι στο 3% που προβλέπει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Κάποιοι θεώρησαν ότι πρόκειται για σαφή αιχμή στις επιλογές του τσάρου, ότι ουσιαστικά έχει αποτύχει.
Δε δόθηκε συνέχεια αλλά σίγουρα πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο σήριαλ της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.
Για απόκρυψη της αλήθειας από τον ελληνικό λαό, εκλαμβάνεται και η φράση του Ευ. Βενιζέλου “Πρέπει να πούμε την αλήθεια“. Διότι, αν πράγματι ισχύει αυτό (κάτι που το έχει πει και ο Α. Λοβέρδος) τότε πρόκειται για μείζον θέμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι Παπουτσής, Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα που θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις. Εκείνη τη στιγμή παρ’ ολίγο να γίνει θερμό επεισόδιο καθώς ο Γ. Παπανδρέου φανερά εκνευρισμένος διέκοψε κάθε είδους συζήτηση για τις αποκρατικοποιήσεις ενώ είπε ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του δημοσίου σε κρίσιμες ΔΕΚΟ.
Τέλος, η Αννα Διαμαντοπούλου φέρεται να είπε ότι “δεν πρέπει να λέμε στο λαό ότι πέρασαν οι δυσκολίες” “καρφώνοντας” έτσι τον Γ. Παπακωνσταντίνου που μιλά για έξοδο από την ύφεση και ανάπτυξη από το 2012.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης στο πλαίσιο της επιμήκυνσης, χωρίς «κούρεμα»,
Ο Έκτωρ Νασιώκας είπε πως χρειάζεται συμφωνημένη αναδιάρθρωση «τώρα και με κούρεμα». Επίσης, είπε ότι το επιτελείο συντονισμού έχει πρόβλημα, όπως και το οικονομικό επιτελείο και επίσης πως η «δημόσια διοίκηση είναι χειρότερη από αυτήν που παραλάβαμε».
Ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στη λειτουργία του κράτους, λέγοντας ότι βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση, έθεσε θέμα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ξεφύγει από τη «μεταρρυθμιστική κόπωση” και αναφέρθηκε με σκληρά λόγια στην κυβέρνηση, μιλώντας για σοβαρή αδυναμία συνολικού σχεδιασμού, αδυναμία στο σωστό μοίρασμα του κοινωνικού κόστους και στην ικανότητα εφαρμογής των μέτρων.
Η Σούλα Μερεντίτη έκανε λόγο για υπουργούς της κυβέρνησης που δεν ακούν παράπονα και παρατηρήσεις βουλευτών.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε ριζικό ανασχηματισμό και υπενθύμισε τα λόγια της Μελίνας Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν του είχε πει “πρόεδρε δεν αρέσουμε”.
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος επέμεινε πως “η αναδιάρθρωση για πολλούς μοιάζει αναπόφευκτη”
“Οι μεταρρυθμίσεις μας έμειναν στην κορυφή” είπε ο Νίκος Σαλαγιάννης και υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα “συγκεχυμένες αρμοδιότητες” στην κυβέρνηση. Τέλος, είπε ότι το μοντέλο διακυβέρνησης έχει αποτύχει.
Τελευταίος στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ πήρε το λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Καλαμάνης που είπε μεταξύ άλλων : “Τιμώ αυτούς που έχουν αναλάβει κράτος και οικονομία (Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου). Εκεί έχουν σημειωθεί τα σοβαρότερα λάθη”. Ενώ μιλούσε, νόμιζε πως η συνεδρίαση ήταν κλειστή. Όταν ενημερώθηκε, ζήτησε να διακοπεί το κύκλωμα και απομακρύνθηκε από τα μικρόφωνα. Παρόλα αυτά, ακούστηκε να λέει πως ήταν λάθος του Παπουτσή που παραλλήλισε τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 με τα σημερινά.
Τώρα είναι οργανωμένα, πρόσθεσε, για να συμπληρώσει πως γνωρίζουν ότι ένα σοσιαλιστικό κόμμα δεν μπορεί να αντέξει ούτε νεκρό στην Κερατέα, ούτε νεκρό στους Αγίους Αναργύρους. “Το κόμμα το διαλύσαμε” κατέληξε.
Το να διαφοροποιούνται υπουργοί κατά της κυβερνητικής πολιτικής είναι βέβαια θεμιτό, αν ήταν να αλλάξει κάτι, όμως, επειδή είναι προφανές ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί ερήμην τους. Κι από την άλλη, τώρα θυμήθηκαν να γίνουν “λαϊκοί ήρωες” και να τα βάλουν με τον καπετάνιο; Όσο καιρό έβλεπαν να βουλιάζει ο Τιτανικός γιατί κρύφτηκαν σαν ποντίκια;
(Πληροφορίες, Antinews, Πρώτο Θέμα, κλπ)