Συνέντευξη για τις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, του Καστοριανού επιχειρηματία και broker Μάκη Δίτσιου.

”Διανύουμε τη χρονιά της γούνας”

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το 2011 ο κλάδος της γουνοποιίας σε παγκόσμιο επίπεδο δυανύει μία ανοδική πορεία, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα κατά κύριο λόγο από τις υπερβολικά υψηλές τιμές των γουνοδερμάτων, καθώς και από την πολύ μεγάλη αύξηση πωλήσεων των γουναρικών, σε όλες τις αγορές, με βασικούς πρωταγωνιστές την Κίνα και την Ρωσία.

Φυσικά, όπως όλοι οι υπόλοιποι, έτσι και ο κλάδος της γούνας, η διαμόρφωση της τιμής, εξαρτάται ουσιαστικά από την προσφορά και τη ζήτηση του προϊόντος. Έτσι, λοιπόν, στον τομέα της γούνας έχοντας κάποιος στατιστικά στοιχεία τιμών της πρώτης ύλης, μπορεί πολύ εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της εξαιρετικής πορείας που δυανύει φέτος ο κλάδος. Οι αποκλίσεις των τιμών της πρώτης ύλης, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που μπορεί να εντοπίσει κάποιος, είναι πολλές και μεγάλες. Βέβαια κανείς δεν διαφωνεί ότι παραδοσιακά η γούνα ήταν και θα είναι ένα είδος πολυτελείας και φυσικά πολύ ακριβό και εξαιτίας των πολύ υψηλών κεφαλαίων που χρειάζεται, από μόνη της αποτελεί ένα “εμπορικό” χρηματιστήριο. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πόσα εκατομμύρια χάθηκαν στο παρελθόν από επιχειρηματίες της περιοχής κατά τη διάρκεια τω συναλλαγών τους με τις απρόβλεπτες αυξομειώσεις της πρώτης ύλης.

Πάντως, το εντυπωσιακό εκείνο στοιχείο που ξεχωρίζει φέτος και μας προκάλεσε να ασχοληθούμε εκτενέστερα, ναι μεν είναι το απίστευτο “ράλι” τιμών των γουνοδερμάτων, αλλά πολύ περισσότερο οι τιμές ρεκόρ που έχουν διαμορφωθεί σε ορισμένα είδη, καθώς και τα ρεκόρ τζίρου που πραγματοποίησαν από τις πωλήσεις τους τα διεθνή δημοπρατήρια. Είναι χαρακτηριστικό από τις επτά (7) δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι και σήμερα από τα 4 διεθνή δημοπρατήρια, προσφέρθηκαν συνολικά 20 εκ. δέρματα σε τιμές απίστευτα υψηλές (αύξηση από 30 μέχρι και 70%) και μάλιστα με 100% πωλήσεις. Και το εξωφρενικό της όλης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, ήταν οι συνεχό-μενες αυξήσεις τιμών από δημοπρασία σε δημοπρασία, δημιουργώντας παράλληλα ιστορικά ρεκόρ τιμών σε πολλά είδη δερμάτων καθώς και ρεκόρ σε τζίρους των δημοπρατηριών αλλά και των χιλιάδων φαρμαδόρων.

Το συμπέρασμα από τα δεδομένα αυτά είναι ότι υπήρξε όχι απλά πολύ μεγάλη, αλλά πρωτοφανή ζήτηση της πρώτης ύλης – η οποία και προκάλεσε τις τεράστιες αυτές αυξήσεις- ταυτόχρονα όμως για πολλούς και διάφορους λόγους υπήρξε απίστευτη ζήτηση έτοιμων γουναρικών σε όλες τις κύριες αγορές. Αποτέλεσμα; “Έκρηξη” τιμών πρώτης ύλης και παράλληλα των έτοιμων ενδυμάτων, την οποία, μάλιστα, αποδέχθηκε -όπως αποδεικνύεται μέχρι και σήμερα- το καταναλωτικό κοινό. Άλλωστε, για το θέμα αυτό, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στις 3 Διεθνείς Εκθέσεις Γούνας που προηγήθηκαν σε Χονκ-Κονκ, Μιλάνο και Αθήνα (αυτή την εβδομάδα διεξάγεται στην Καστοριά), τα εξαιρετικά αποτελέσματα πωλήσεων και παραγγελιών που προέκυψαν, επιβεβαιώνοντας απόλυτα την αναπτυξιακή τροχιά που δυανύει σε παγκόσμιο επίπεδο ο κλάδος της γουνοποιϊας.

Βέβαια, το θετικό από όλη τη φετινή εξέλιξη στον κλάδο της γούνα,ς είναι ότι όλες οι γουνοποιητικές επιχειρήσεις σε Καστοριά και Σιάτιστα δουλεύουν ασταμάτητα, ο όγκος των παραγγελιών είναι μεγάλος, οι ελληνικές επιχειρήσεις στο Ντουμπάι έχουν κι αυτές αυξημένες πωλήσεις, οι εξαγωγές παρουσιάζουν άνοδο και γενικά ο κλάδος της γούνας στην περιοχή μας, είναι, τελικά, ο μοναδικός που κινεί τον μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, το ερώτημα αλλά και η αγωνία πολλών γουνοποιών που τίθεται, πλέον, τώρα, είναι η μελλοντική εξέλιξη στον κλάδο. Και φυσικά το πιο σοβαρό – γιατί πράγματι έχει δημιουργήσει αρκετές ανησυχίες – είναι οι τιμές της πρώτης ύλης, οι οποίες, ομολογουμένως, έχουν προβληματίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, οπότε οι κινήσεις που θα γίνουν από δω και πέρα θα πρέπει να είναι πάρα πολύ συγκρατημένες και επιφυλακτικές.

Η “ΣΕΝΤΡΑ” είναι η μοναδική εφημερίδα του νομού Καστοριάς, η οποία τα τελευταία 8 χρόνια – πέρα από τις αποστολές και τα ρεπορτάζ στα διεθνή δημοπρατήρια και στις εκθέσεις – παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας και πολύ περισσότερο αυτές των δημοπρατηρίων.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την απίστευτη φέτος “έκρηξη” τιμών των γουνοδερμάτων, τα ρεκόρ τιμών που δημιουργούνται, καθώς και γενικότερα τις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, είχε την ευκαιρία να εξασφαλίσει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη από έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολλά “μυστικά”, προσεγγίζοντας με κάθε λεπτομέρεια το σοβαρό αυτό θέμα, καθώς και άλλα πολλά για τον κλάδο της γούνας. Πρόκειται για τον γνωστό επιχειρηματία και διεθνή broker Mάκη Δίτσιο, ο οποίος το προσεχές Σάββατο θα εγκαινιάσει τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Βαφείου-Φινιριστηρίου στο ΒΙΠΑ Καστοριάς.

“Η Κίνα δημιούργησε το… ράλι τιμών της πρώτης ύλης”

“Αυτό που ζήσαμε μέχρι σήμερα στις 7 δημοπρασίες της φετινής περιόδου, ομολογώ ήταν κάτι το απερίγραπτο”, ήταν τα πρώτα λόγια του Μάκη Δίτσιου για να συνεχίσει “Η ζήτηση της πρώτης ύλης ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι εξαιρετικά ισχυρός προκαλώντας τεράστια αύξηση τιμών στα περισσότερα είδη δερμάτων, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο. Πράγματι, η όλη κατάσταση όπως εξελισσόταν, δηλαδή οι ανοδικές τιμές από δημοπρατήριο σε δημοπρατήριο, από την μία πλευρά ήταν κάτι το απρόβλεπτο και από την άλλη κάτι το φυσιολογικό, γιατί η ζήτηση ήταν από όλες τις αγορές του κόσμου. Ουσιαστικά, οι αγοραστές ήταν επιβεβλημένο να προμηθευτούν πρώτη ύλη εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης παραγγελιών ετοίμων ενδυμάτων. Πράγματι, τα δημο-πρατήρια δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξευθούν στα ύψη. Η κυριότερη αιτία της αύξησης τιμών των δερμάτων ήταν ο πολύ βαρύς χειμώνας που σημειώθηκε σε Ρωσία, Κίνα αλλά και στην Ευρώπη, κάτι πο συνέβαλε στην αναγκαιότητα ένδυσης γουναρικών στις εν λόγω χώρες, με αποτέλεσμα η ζήτηση να είναι πάρα πολύ αυξημένη. Ένας άλλος λόγος πολύ βασικός είναι ότι η Κίνα αποτελεί πλέον μία τεράστια αγορά με υψηλούς δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Είναι γνωστό ότι η χώρα αυτή του 1,5 δισ. πληθυσμού προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης ύλης αλλά και των έτοιμων γουναρικών. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει πολύ δυνατά στον κλάδο της γούνας, καθώς έχει διαπιστώσει ότι έιναι ένα επικερδές επάγγελμα, έχοντας τεράστια εσωτερική κατανάλωση του προϊόντος, ενώ τα εργαστήρια γουνοποιϊας καθημερινά αυξάνονται. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί το γεγονός ότι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις γουνοποιϊας, έχουν αποχωρήσει ξεκινώντας αυτόνομη επιχείρηση, με αποτέλεσμα να προκύπτουν στο προσκύνιο πολλοί νέοι επιχειρηματίες, τους οποίους άλλωστε τους εντοπίζουμε με την συμμετοχή τους στα δημοπρατήρια προκειμένου να αναζητήσουν -δικαιολογημένα- κι αυτοί την πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να γίνεται ακόμη πιο ισχυρός προκαλώντας αύξηση των τιμών.

“Εξαιρετική η αγοραστική συμπεριφορά

των Καστοριανών-Σιατιστινών αγοραστών,

παρά τις δυσμενείς από άποψη τιμής συνθήκες”

Ένα εκπληχτικό στοιχείο των γουνοποιών της Καστο-ριάς και της Σιάτιστας το οποίο ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της αξίας και της δυναμικής αυτού, είναι ότι εδώ και χρόνια αυτή η περιοχή μας, των 50.000 κατοίκων ανταγωνίζεται μεγαθήρια στη κυριολεξία. Όταν δηλαδή σε μία διαδικασία δημοπρασίας συμμετέχουν 500 π.χ. αγοραστές, εκ των οποίων 50 Έλληνες, 350 Κινέζοι και οι υπόλοποι 100 από άλλες αγορές (Ευρώπη, Τουρκία, Ρωσία, Αμερική, Κορέα) και η Ελλάδα καταφέρνει να απορροφάει το 15% τουλάχιστον της συνολικής προσφοράς και το κυριότερο, των ποιοτικότερων και ακριβότερων δερμάτων. Ε, αυτό λέει πολλά…

Και μάλιστα πολύ περισσότερο η δυναμική της Ελλάδας αποδείχθηκε και κατά τη φετινή περίοδο των δημοπρασιών, όπου η παρουσία της μέχρι και σήμερα ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, με δεδομένο τις απίστευτα υψηλές τιμές της πρώτης ύλης. Το παραπάνω γεγονός επιβεβαιώνει και ο Μάκης Δίτσιος, ο οποίος προμηθεύεται δέρματα για λογαριασμό αρκετών πελατών του από Καστοριά, Σιάτιστα κ.α. τονίζοντας χαρακτηριστικά:

“Όσο απίστευτο και να φαίνεται είναι πραγματικότητα. Παρά τις εξαιρετικά υψηλές τιμές και μάλιστα σε ορισμένα είδη να δημιουργούνται ρεκόρ εξαιτίας ισχυρού ανταγωνισμού, η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων αγοραστών (Καστοριά και Σιάτιστα) και δεν μιλάω μόνο για δικούς μου πελάτες αλλά γενικότερα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο ανταγωνισμός μέσα στις αίθουσες των δημοπρατηρίων ήταν τόσο ισχυρός, αλλά η Ελλάδα δεν έμεινε έξω από το… παιχνίδι, Έδωσε τη… μάχη, εκτόπισε αγοραστές άλλων χωρών και πήρε αυτά που ήθελε. Αυτό πράγματι θεωρείται μεγάλη επιτυχία, όταν δηλαδή η προσφορά δερμάτων ενός δημοπρατηρίου παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση και η οποία σαφώς και είναι δικαιολογημένη με τις τιμές να φεύγουν στα ύψη, η Ελλάδα ήταν εκεί, συμμετέχοντας δυναμικά. Η ουσία του θέματος από αυτή τη διαδικασία είναι ότι η Ελλάδα παρά τις αντίξοες από πλευράς τιμών της πρώτης ύλης που έχουν διαμορφωθεί, έδειξε τη δύναμή της, άντεξε στον ισχυρότατο ανταγωνισμό παραμένοντας σταθερή και δυνατή στο… παιχνίδι του παγκόσμιου εμπορίου της γούνας. Και αυτό είναι τελικά το πλέον σημαντικό. Γιατί αν δεν είσαι εκεί και δεν αντα-ποκριθείς στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, τότε καληνύχτα…”

“Το μεγάλο… στοίχημα”

Από τα 20 εκ. δέρματα που διατέθηκαν μέχρι και σήμερα από τις πρόσφατες 7 δημοπρασίες η Ελλάδα κατάφερε παρά τις “απλησίαστες” τιμές να εξασφαλίσει ένα σημαντικό μερίδιο προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες και απαιτήσεις της αγοράς.

“Η φετινή χρονιά εξελίσεται ως απρόβλεπτη αλλά ταυτόχρονα και ως χρονιά της γούνας”, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Δίτσιος για να προσθέσει “Αφού καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε σε όλες αυτές τις εξελίξεις και να παραμείνουμε πολύ δυνατά στο… παιχνίδι, το στοίχημά μας πλέον είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε με τον τρόπο μας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τη διεθνή αγορά. Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες και τις ικανότητες να το πετύχουμε και επειδή από τη φύση μου είμαι αισιόδοξο άτομο, τελικά θα τα καταφέρουμε”.

“Το χρηματιστήριο της γούνας”

Η γούνα, όπως είναι φυσικό εξαιτίας των τεράστιων οικονομικών μεγεθών αποτελεί από μόνο του ένα “εμπορικό” χρηματιστήριο. Οι τιμές της πρώτης ύλης εξαρτώνται αποκλειστικά από την προσφορά και τη ζήτηση. Άλλωστε και στο παρελθόν έχουν διαπιστωθεί αυξομειώσεις τιμών και μάλιστα σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα μεταξύ των δημοπρασιών. Τις τιμές δεν τις διαμορφώνουν οι φαρμαδόροι ή τα δημοπρατήρια, αλλά οι ίδιοι οι αγοραστές. Όταν ένα προϊόν παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση και έχει ανταγωνισμό, λογικό είναι η τιμή να έχει ανοδική πορεία αλλά και το αντίστροφο, κάτι που άλλωστε συνέβη πριν δύο χρόνια όταν οι τιμές είχαν παρουσιάσει μεγάλη πτώση μέχρι και 50%.

Η αγωνία λοιπόν των γουνοποιών για τους επόμενες έξι (6) δημοπρασίες είναι πως θα εξελιχθούν οι τιμές των γουνοδερμάτων μετά φυσικά και τις τελευταίες εξελίξεις όπου οι τιμές παρέμειναν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

“Αυτή τη στιγμή ο κλάδος της γούνας παρουσιάζει πολύ μεγάλη έξαρση, αλλά πιστεύω ότι επειδή για έναν μεγάλο όγκος παραγγελιών έχει εξασφαλιστεί η πρώτη ύλη στις επόμενες δημοπρασίες το κλίμα θα παραμείνει σε σταθερά επίπεδα, με πολύ ελάχιστες αποκλίσεις”, επισήμανε ο κ. Δίτσιος τονίζοντας παράλληλα ότι “δεν… σηκώνει άλλη μεγάλη άνοδο και αν συμβεί κάτι τέτοιο αυτό θα είναι προϊον εξωγενούς παράγοντα”.

“Κίνα και Ιταλία απογείωσαν στα ύψη τις τιμές

των δερμάτων περιορισμένης παραγωγής”

Πέρα από τις ανοδικές τιμές που σημείωσαν φέτος σε γενικές γραμμές όλα τα προσφερόμενα είδη δερμάτων κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών που προηγήθηκαν, υπήρξαν και κάποιες ανεξήγητες τιμές που δημιούργησαν τρομερή εντύπωση καθώς σημείωσαν υπερβολική άυξηση της τάξης μέχρι και 70%, δημιουργώντας κάποια από αυτά και ρεκόρ τιμής!!!

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα είδη, όπως τος otter, τα sable, τα κάρακουλ, τα swakara, τα velvet και τις αλεπούδες. Εξαιρώντας τις αλεπούδες η αύξηση της οποίας πέρα από τη μεγάλη ζήτηση προκλήθηκε για άλλες αιτίες, τα υπόλοιπα είδη “άγρια” είναι γνωστό ότι προσφέρονται σε ελάχιστες ποσότητες στα οποία παρατηρήθηκε μία άνευ προηγουμένου ζήτηση με αποτέλεσμα αναπόφεκτα να δημιουργηθεί ρεκόρ τιμής.

“Σχετικά με τα otter αυτά έχουν τεράστια απήχηση και αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα και ιδιάιτερα στους γάμους δηλαδή στην προίκα της νύφης. Όσα περισσότερα otter έχει η νύφη τόσο πιο ισχυρό είναι το πρεστίζ της οικογένειάς της. Αυτή είναι η φιλοσοφία της Κινέζικής παράδοσης και γι’ αυτόν το λόγο το συγκεκριμένο είδος έχει πραγματικά… ξεφύγει”, δήλωσε ο κ. Δίτσιος ενώ για το sable και το κάρακουλ επισήμανε ότι είναι πολύ της μόδας ιδιαίτερα στην Κίνα και στην Ιταλία.

“Όσο αφορά για την υπερβολικά αυξημένη τιμή των swakara εκεί ευθύνονται οι Ιταλοί”, επισημαίνει ο κ. Δίτσιος, δικαιολογώντας το γεγονός ότι οι γείτονές μας, πλέον, έχουν αντιληφθεί πως δεν μπορούνε να ανταγωνιστούν τόσο εμάς όσο και τους Κινέζους στα mink, δηλαδή δεν τους χωράει άλλο το… γήπεδο!!! Οπότε, για να μπορέσουν να μπούνε δυ-νατά στην αγορά μπήκαν σε είδη περιορισμένης παραγωγής, όπως τα swakara, τα sable και τα Κάρακουλ, με αποτέλεσμα η σφοδρή ζήτηση των παραπάνω προίόντων να δημιουργήσει απίστευτη αύξηση τιμών.

“Όσο για τις αλεπούδες τις οποίες παράγει σε πολύ μεγάλη ποσότητα και ποιότητα το δημοπρατήριο της Φιλανδίας, αυτές είναι πολύ της μόδας με τεράστια ζήτηση στην Κίνα και στην Ρωσία”, επισήμανε ο κ. Δίτσιος τονίζοντας ωστόσο ότι “Η αύξηση της τιμής ήταν αναμενόμενη επειδή πέρσι ο μήνας Μάρτιος ήταν θερμός με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή των δερμάτων. Ταυτόχρονα, η ποιότητα παραγωγής αλεπούδων στα εκτροφεία της Κίνας ήταν εξαιρετικά χαμηλή και τα δέρματα δεν κατέστη δυνατό να διατεθούν στη αγορά, η Κίνα σταμάτησε την παραγωγή αλεπούδων. Έτσι, υποχρεωτικά επέστρεψε στην αγορά της Φιλανδίας προκειμένου να προμηθευτεί δέρματα και σε συνδυασμό με το παραπάνω γεγονός, όλα αυτά και σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη ζήτηση συνετέλεσαν στην αύξηση των τιμών”.

“Σε πελάγη ευτυχίας και οι φαρμαδόροι

Καστοριάς και Σιάτιστας”

Ούτε στο όνειρό τους οι φαρμαδόροι όλου του κόσμου μπορούσαν να φανταστούν τις τιμές που “έπιασαν” φέτος εξαιτίας της τεράστιας ζήτησης. Πρόκειται για μία “χρυσή” χρονιά βλέποντας τις τιμές των γουνοδερμάτων να απογειώνονται στα ύψη, σημειώνοντας σε ορισμένα είδη και ρεκόρ, εξασφαλίζοντας έτσι -μέσω των δημοπρατηρίων που συνεργάζονται – τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών!!!

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός της ζημιάς των φαρμαδόρων, όταν πριν από 2 χρόνια περίπου, οι τιμές ήταν εξαιρετικά χαμηλές εξαιτίας της ελάχιστης ζήτησης από την παγκόσμια αγορά, την οποία και προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες, με τον “θερμό” χειμώνα και φυσικά το περιορισμένο ενδιαφέρον για αγορά γουναρικών. Είναι γνωστό ότι καθοριστικός παράγοντας για τον κλάδο της γούνας είναι οι καιρικές συνθήκες οι οποίες φέτος ήταν οι ιδανικές μιας και ο χειμώνας ιδιαίτερα σε Ρωσία και Κίνα ήταν βαρύς.

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι την τελευταία 5ετία υπάρχει έξαρση μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων τόσο στην Καστοριά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Σιάτιστας.

“Σήμερα έχουμε περίπου 25 τέτοιες μονάδες και αναμένονται να ανοίξουν και άλλες με δυναμικότητα παραγωγής δερμάτων γύρω στα 750.000 δέρματα”, δήλωσε ο κ. Δίτσιος για να συμπληρώσει “Η φετινή χρονιά εξαιτία της πολύ μεγάλης ζήτησης ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα για τους φαρμαδόρους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε τοπικό επίπεδο, οι φάρμες είναι κάτι το καινούργιο και διαπιστώνουμε ότι κάθε χρόνο αυτές αυξάνονται. Πρόκειται για ένα επικερδές επάγγελμα και η περιοχή μας διαθέτει τις απαραίτητες κλιματολογικές συνθήκες προκειμένου κάποιος να ασχο-ληθεί με αυτή τη δραστηριότητα. Το πλεονέκτημα που έχουμε εμείς είναι ότι οι περισσότεροι που άνοιξαν φάρμες, στο παρελθόν ήταν γουνοποιοί και γνωρίζουν κάτι παραπάνω από το δέρμα του ζώου. Δεν είναι τυχαίο, ότι επειδή είναι ίσως στη φύση μας να θέλουμε το κορυφαίο, οι πλειοψηφία αυτών των φαρμαδόρων, εξασφάλισαν το ζωϊκό κεφάλαιο από τις καλύτερες περιοχές του κόσμου, προκειμένου να παράγουν αξιόλογης ποιότητας δέρματα. Μάλιστα, απ’ ότι γνωρίζω σχεδόν όλη την παραγωγή των φαρμαδόρων της Καστοριάς και της Σιάτιστας την απορ-ροφάνε τα διεθνή δημοπρατήρια, όπου εκεί προσφέρονται ως ευρωπαϊκά δέρματα, πιάνοντας ιδιαίτερα υψηλές τιμές”.

“Αμέτοχη η γούνα από την παγκόσμια οικονομική κρίση”

Όσο παράξενο και αν φαίνεται το φαινόμενο ΓΟΥΝΑ καλπάζει στην κυριολεξία στην παγκόσμια αγορά με ασύλληπτα κέρδη δις. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει μία παγκόσμια οικονονική κρίση, ιδιαίτερα στον κλάδο της βιομηχανίας.

“Η γούνα είναι ένα είδος πολυτελείας και δεν έχει να κάνει με τις πραγματικά δύσκολες εξαιρετικά κοινωνικές συνθήκες που βιώνει σήμερα ο κόσμος, αλλά έχει να κάνει με εκείνο το κοινωνικό status που θέλει να “δείξει” τη δύναμή του”, τόνισε ο κ. Δίτσιος για να προσθέσει : “Εκεί είναι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για εμάς, δηλαδή σε ποιόν τελικά θα απευθυνθούμε σε μελλοντικό μας πελάτη”.

Όσο για το θέμα της παγκόσμιας κρίσης, τους πολέμους σε διάφορες χώρες, την γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί, ενώ ταυτόχρονα ο κλάδος της γούνας δεν έχει επηρεαστεί καθόλου απ’ όλα αυτά ο κ. Δίτσιος δήλωσε : “Μην ξεχνάμε ότι στη σημερινή παγκόσμια κρίση, διαπιστώνουμε τα ιστορικά ρεκόρ τιμής του χρυσού και του πετρελαίου, το ίδιο συμβαίνει και με τα γουνοδέρματα και γενικά μα την εξαιρετική πορεία του κλάδου της γούνας”.

“Κυριαρχία των Ελλήνων στα Τοp-Lot”

Tιμές ρεκόρ από δύο γουνοεπιχειρηματίες στα τop – lot Μαρτίου και Απριλίου

σε svawakara και στις silver fox και shadow fox, αντίστοιχα

Είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματίες της Ελλάδαε (Καστοριά και Σιάτιστα), φημίζονται για τις αγορές των καλύτερων από πλευράς ποιότητας δερμάτων, γι’ αυτό και τα ελληνικά γουναρικά ξεχωρίζουν από πλευράς ποιότητας και είναι πιο ελκυστικά στους καταναλωτές. Παράλληλα η Ελλάδα διατηρεί και μία μακρόχρονη παράδοση στα διεθνή δημοπρατήρια, όοσν αφορά τα top-lot, κάτι που συνέχισε και φέτος, δημιουργώντας μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ιστορικές τιμές.

“Η κυριαρχία των Ελλήνων στα κορυφαία top – lot θεωρείται φυσιολογική, μιας και οι Έλληνες από τη στιγμή που προμηθεύονται τα καλύτερα από πλευράς ποιότητας και τιμής, δέρματα, ήταν αδύνατο να μη συμμετέχουν δυναμικά και να διεκδικούν τα top-lot”, λέει ο κ. Δίτσιος και συνέχισε : “Το top-lot αποτελεί κάτι το ξεχωριστό για κάθε εταιρεία, όπου η κάθεμιά για τους δικούς της λόγους προβαίνει σε αυτή την αγορά. Σίγουρα η απόκτηση ενός top-lot ανεβάζει το κύρος της εταιρείας που το εξασφαλίζει, αφού με αυτά οι επιχειρήσεις κατασκευάζουν κάτι το ξεχωριστό και ανεπανάληπτο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα top-lot συνήθως είναι παραγγελίες πελατών, ενώ φέτος εξαιτίας των υψηλών τιμών των δερμάτων και τα top-lot αυτών παρουσίασαν μεγάλη άνοδο”.

Τιμή ρεκόρ στα κορυφαία top-lot αλεπούδων το saga R silver fox και το saga R Shadow fox,

από την Εταιρία ”ΜATSIΟKO FURS”, από τη Γαλατινή Κοζάνης, των κ.κ.

Κοτρότσιο Δ. και Γκανταφίκα Ι., προς 850 και 800 ευρώ το δέρμα!!!

Το μεγάλο “ΜΠΑΜ” από την Ελλάδα έγινε κατά τη διάρκεια της προσφοράς των κορυφαίων top-lot στις αλεπούδες και συγκεκριμένα στο saga R silver fox και στο saga R Shadow fox, κατά τη δημοπρασία Μαρτίου της Finnish Fur Sales.

Tα εν λόγω top-lot εξασφάλισε μετά απο έντονη επιθυμία και παραγγελία της ο Kαστοριανός broker Μάκης Δίτσιος, για λογαριασμό της Εταιρίας ”ΜATSIΟKO FURS”, που εδρεύει στη Γαλατινή, προς 850 ευρώ και 800 ευρώ το δέρμα, τιμές ιστορικές, αφού αποτελούν ρεκόρ για την ιστορία του Φιλανδέζικου δημοπρατηρίου, ενώ, να σημειωθεί, ό,τι για πρώτη φορά στην ιστορία, ελληνική εταιρία καταφέρνει να αποκτήσει top-lot στα συγκεκριμένα είδη!!!

“Η εν λόγω εταιρία που εδρεύει στη Γαλατινή, θεωρείται μία από τις καλύτερες σε ποιότητα και τέχνη, με μεγάλη εμπειρία κυρίως στις αλεπούδες, ενώ το συγκεκριμένο top-lot που εξασφάλισε, είναι περιζήτητο στην παγκόσμια αγορά, αφού με αυτά τα εκπληκτικά δέρματα κατασκευάζονται τα πλέον φημισμένα γιλέκα (vest), τα οποία γίνονται ανάρπαστα και είναι της μόδας, καθώς η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη”, δήλωσε ο κ. Δίτσιος και συμπλήρωσε :”Μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις τα top-lot τα διεκδικούσε επίμονα μία Ιταλική εταιρεία, αλλά δυστυχώς γι’ αυτήν δεν μπόρεσε να μας ακολουθήσει, με αποτέλεσμα να μείνει έξω από τη διαδικασία, κάτι που επιβεβαιώνει την αξία και τη δυναμική της Ελλάδας”.

Τέλος, ο κ. Δίτσιος επισήμανε πως με την επίτευξη των δύο συγκεκριμένων top-lot, η εν λόγω εταιρία στοχεύει πλέον ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια της εξαιρετικής της παραγωγής και, αναμφίβολα ισχυροποιεί με τον τρόπο αυτό το image της, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, φημίζεται για την εξαιρετική της παραγωγή και τα ασυναγώνιστα προϊόντα που παράγει.

“Με την ενέργεια να αποκτήσει τα πιο φημισμένα top-lot στις αλεπούδες στο δημοπρατήριο της Φινλανδίας και μάλιστα σε τιμές απλησίαστες, ρεκόρ για την ιστορία του δημοπρατηρίου, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά και των μελλοντικών στόχων που θέτει η εν λόγω εταιρία”, κατέληξε ο κ. Δίτσιος”.

Όνειρο ετών η κατασκευή του σύγχρονου Βαφείου-Φινιριστηρίου”

Στο μεταξύ το Σάββατο 7 Μαϊου ο κ. Δίτσιος εγκαινίασε στην περιοχή του ΒΙΠΑ Καστοριάς τις εγκαταστάσεις του νέου Βαφείου-Φινιριστηρίου.

“Η κατασκευή και λειτουργία μίας τέτοιας σύγχρονης μονάδας, ήταν για μένα ένα όνειρο ετών. Ένα όνειρο που είχα από τα φοιτητικά μου χρόνια”, δήλωσε στη “ΣΕΝΤΡΑ” ο κ. Δίτσιος.

“Πιστεύων ότι ωρίμασα πλέον ως επιχειρηματίας και αισθάνομαι ότι για μένα κλείνει ένας κύκλος. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που έφθασε η στιγμή αυτή που αποτελεί για εμένα μια δικαίωση των προσπαθειών μου, ως επιχειρηματία”, επισήμανε ο κ. Δίτσιος ενώ αναφέρθηκε και για τις κτιριακές εγκαταστάσεις.

“Πρόκειται για μία επένδυση 11,5, εκ. ευρώ την οποία θέλησα να πραγματοποιήσω στον τόπου και και όχι σε άλλη χώρα -κάτι που με είχε προταθεί – και αποτελεί την “παρθενική” επιχείρηση στον χώρο του ΒΙΠΑ Καστοριάς. Τι κτίριο ξεκίνησε πριν δύο χρόνια σε περίοδο μεγάλης κρίσης, κάτι που με βοήθησε σημαντικά όσο αφορά το κοστολόγιο, εξαιτίας χαμηλών τιμών των προϊόντων, δεν χρειάστηκε να ξεφύγουμε από τον αρχικό μας προυπολογισμό.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα “πράσινο” κτίριο το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον με μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Διαθέτει τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα ενός βαφείου – φινιριστηρίου μέσα σε άψογες συνθήκες εργασίας.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας στο νέο βαφείο-φινιριστήριο είναι η 1η Ιούνη ενώ η πρόσκληση των εγκαινίων είναι ανοικτή για όλον τον κόσμο”, κατέληξε ο κ. Δίτσιος.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria