Οπως επισημαίνει η Citi, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα αποδειχθεί πιθανότατα μη βιώσιμη οικονομικά, αφού θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση και το έλλειμμα δεν πρόκειται να μειωθεί στο επιθυμητό επίπεδο, και ίσως και να μην είναι βιώσιμη ούτε πολιτικά..
Tα στοιχεία της κεντρικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό μέχρι και τον Μαίο, δείχνουν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας μέχρι τα τέλη του έτους πιθανότατα να… είναι μεγαλύτερο από το περσινό, εκτός εάν υπάρξει μία τεράστια δημοσιονομική αλλαγή στο β’ εξάμηνο, κάτι που η Citi θεωρεί εξαιρετικά απίθανο να συμβεί, δεδομένης της πολιτικής αναταραχής που υπάρχει στη χώρα και έτσι βλέπει εξαιρετικά αυξημένες πλέον πιθανότητες για πρόωρες εκλογές, ίσως και πριν τα τέλη του 2011.
Οπως επισημαίνει η Citi, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα αποδειχθεί πιθανότατα μη βιώσιμη οικονομικά, αφού θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε κατάρρευση και το έλλειμμα δεν πρόκειται να μειωθεί στο επιθυμητό επίπεδο, και ίσως και να μην είναι βιώσιμη ούτε πολιτικά. Ακόμη και εάν επιβληθούν επιθετικές μεταρρυθμίσεις, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα έχει εκτοξευθεί μέχρι να αρχίσουν να φαίνονται τα πλεονεκτήματα αυτών των πολιτικών.
Κατά τα άλλα, ο οίκος αναμένει περαιτέρω παροχή ρευστότητας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ημι-αναγκαστικό rollover του ελληνικού χρέους, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το ότι δεν θα υπάρξει σκληρή αναδιάρθρωση χρέους στο επόμενο διάστημα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, η πιθανότητα να υπάρξει τελικά restructuring με haircut παραμένει εξαιρετικά υψηλή για την Ελλάδα, όπως και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Καθώς οι λεπτομέρειες γύρω από το νέο πακέτο λιτότητας της Ελλάδας δεν είναι ακόμη αρκέτες, η Citi σημειώνει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή, ο αντίκτυπος που θα έχει στην ανάπτυξη της χώρας. Οπως υπογραμμίζει, συνεχίζει να επιμένει στο ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους που θα συμπεριλαμβάνει και haircut, στα επόμενα χρόνια, και ίσως και να υπάρξουν διάφορες φάσεις αναδιάρθρωσης.
Για φέτος θα υπάρξει μόνον ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με ημι-αναγκαστική μετακύληση από κάποιες τράπεζες. Ωστόσο, η ικανότητα των κυβερνήσεων των τριών αυτών χωρών, σε συνδυασμό με την τρόικα, να κερδίσουν χρόνο καθυστερώντας έτσι ώστε να αποφευχθεί τελικά η σκληρή αναδιάρθρωση του χρέους και να μην υπάρξει αναταραχή στις αγορές, είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
Σε ότι αφορά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης, η Citi εκτιμά ότι θα «περάσει», ξεκλειδώνοντας έτσι την βοήθεια από την τρόικα για το επόμενο διάστημα. Ομως το πρόβλημα–κλειδί για την ΕΕ είναι πως όλα τα πακέτά διάσωσης είναι ουσιαστικά βοήθεια σε μορφή ρευστότητας (δάνεια με επιτόκια υψηλότερα του «πυρήνα» της Ευρωζώνης) παρόλο που η Ελλάδα ( και πιθανώς και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία) είναι δεδομένο ότι είναι αφερέγγυα σε ότι αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της.