Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για δημοψηφίσματα

Τη ρύθμιση για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση με πολιτικό φόντο το μήνα Σεπτέμβριο…

Ότι ισχύει για τις εθνικές εκλογές, τις δημοτικές εκλογές κια τις ευρωεκλογές θα ισχύσει και για τα δημοψηφίσματα σύμφωνα με δημοσίευμα στην on line έκδοση της εφημερίδας “Το Βήμα”.

Η ρύθμιση που επεξαργάζεται η κυβέρνηση και θα έρθει σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή θα προβλέπει ότι οι κάλπες θα στηθούν κανονικά, θα διεξάγοντια Κυριακή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα εποπτεύεται από δικαστικούς αντιπροσώπους. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται αμέσως μόλις κλέινουν οι κάλπες όπως ακριβώς και στις εθνικές εκλογές.

Στη ρύθμιση εισάγονται δύο νέες καινοτομίες που είναι σύμφωνες με το άρθρο 44 του συντάγματος: “πρώτον, δημοψήφισμα είναι δυνατόν να διενεργηθεί όχι μόνο για «κρίσιμο εθνικό θέμα», όπως ίσχυε πριν από την αναθεώρηση, αλλά και για «ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα εκτός από τα δημοσιονομικά» και δεύτερον, η διενέργεια των δημοψηφισμάτων δεν είναι πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

Δύο μέθοδοι

Στο νέο πλαίσιο ορίζεται ότι για τη διενέργεια δημοψηφίσματος που έχει σχέση με κρίσιμο εθνικό θέμα θα πρέπει να υπάρξει πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, η οποία θα αποφασίσει με απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (151 ψήφοι). Ετσι, για παράδειγμα, αν το Υπουργικό Συμβούλιο κρίνει ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με το ερώτημα «ευρώή δραχμή», για το αν δηλαδή η χώρα θα παραμείνει ή θα φύγει από την ευρωζώνη, οφείλει να θέσει την απόφασή του προς έγκριση από τη Βουλή. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν απαιτείται πρόταση από το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά από τα 2/5 του συνόλου των βουλευτών. Θα πρέπει δηλαδή να προτείνουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος 120 βουλευτές. Η πρόταση αυτή τίθεται σε ψηφοφορία και θα πρέπει να εγκριθεί από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές. άντως κατά τη διάρκεια της ίδιας βουλευτικής περιόδου δεν θα είναι δυνατόν να υποβληθούν περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδια που αφορούν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Τέλος θα υπάρχει η δυνατότητα και για λευκή ψήφο.

Πηγή: “Το Βήμα”

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria