Οι σημερινοί τα ονομάζουν καραβάκια. Εμείς θυμόμαστε πως στην Καστοριανή διάλεκτο τα λέγανε μοτόρια.
Με τον Καλλικράτη ο δήμος Καστοριάς πρόσθεσε στα περιουσιακά του στοιχεία και το μοτόρι του πρώην δήμου Μακεδόνων, το οποίο είναι πιο εύχρηστο λόγω το ότι είναι μεγαλύτερο και διαθέτει πιο εύχρηστους χώρους και έτσι τα έκανε δύο. Το κακό είναι ότι και τα δύο εδώ και χρόνια ήταν εγκαταλειμμένα χωρίς οι δημοτικές αρχές να έχουν δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον να τα έχουν έτοιμα προς χρήση για την εξυπηρέτηση του τουρισμού του τόπου.
Επειδή η χρήση του εξαρτάται από ετήσιους ελέγχους από ειδικούς του λιμενικού σώματος, οι οποίοι κρίνουν για την καταλληλότητά τους για έναν ορισμένο χρόνο μετά από την παρέλευσή του θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ο καινούριος έλεγχος.
Η νέα δημοτική αρχή φαίνεται πως έχει διαφορετική αντίληψη για τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν τα δύο αυτά μοτόρια στην υπόθεση του τουρισμού και αποφάσισε να προβεί, εδώ που τα λέμε, στο δύσκολο εγχείρημα να τα ανασύρει στην στεριά να τύχουν των αναγκαίων επισκευών με τις υποδείξεις που θα κάνουν οι ειδικοί του λιμενικού σώματος και να ξεκινήσει η χρήση τους.
Θα λέγαμε βέβαια κάλιο αργά παρά ποτέ. Γιατί η διαδικασία αυτή άργησε να ξεκινήσει και δεν γνωρίζουμε κατά πόσου θα προλάβουν να χρησιμοποιηθούν την περίοδο αυτού του καλοκαιριού.
Γιατί επίσης πέρα από τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στα σκαριά τους η τουριστική του δήμου θα πρέπει να μεριμνήσει για τα πληρώματα και τους καπετάνιους που θα τα κυβερνήσουν όταν με το καλό θα είναι έτοιμα από τώρα για να κερδίσει χρόνο.
Να θυμίσουμε πως ο δήμος Μακεδόνων είχε εκπονήσει ένα πρόγραμμα το οποίο από ότι γνωρίζαμε κάλυπτε τις απαιτήσεις της λειτουργίας του ενός από αυτά που είχε αυτό που θα περιμένουμε είναι να δούμε το πρόγραμμα που θα καταρτίσει η τουριστική επιχείρηση και το τίμημα του εισιτηρίου που θα επιβάλει αν μάλιστα επικρατήσει η νοοτροπία αυτή με το ακριβό εισιτήριο στην σπηλιά του δράκου και του ενυδρείου για τα οποία έχουν εκφράσει την δυσαρέσκειά τους οι επισκέπτες όπως αυτό το επισημάναμε σε προηγούμενο σχόλιό μας τότε υπάρχει ο φόβος να καταλήξει προβληματική η χρήση του.
Ας μας συγχωρεθεί που βιαζόμαστε να επισημαίνουμε κάποιες διαπιστωμένες αδυναμίες. Θα ευχηθούμε να διαψευστούμε από το αποτέλεσμα.
Δεν είναι όμως δυνατόν να μην αναγνωρίσουμε πως η προσπάθεια αυτή της νέα δημοτικής αρχής είναι προς την θετική κατεύθυνση από την στιγμή που θα εξυπηρετηθεί ένα κενό που υπήρξε στην υπόθεση της εκμετάλλευσης της ομορφιάς της λίμνης για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Ευκαιρία όμως δοθείσης θα θυμίζαμε την υπόθεση καθαριότητας στους επισκέψιμους χώρους του βουνού όπου με τις εικόνες που παρουσιάστηκαν από το διαδίκτυο φαίνεται πως η φροντίδα είναι ανύπαρκτη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.
Είναι και το θέμα του αναψυκτηρίου που αν αυτά που κυκλοφορεί ανταποκρίνεται στην αλήθεια ότι με παρέμβαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής σταμάτησε την λειτουργία του και έχει καταντήσει στα χάλια του από τους κλέφτες που έχουν κάνει γυαλιά καρφιά τις τζαμαρίες του αφαιρώντας ότι πολύτιμο διέθετε τότε θα πρέπει να γίνουν γνωστές οι προθέσεις την νέας δημοτικής αρχής.
Μια στενή συνεργασία με την δασική υπηρεσία που είναι και ο ιδιοκτήτης του βουνού η οποία με την σειρά της θα πρέπει να μας πει γιατί δεν έχει δηλώσει αυτό και μόνον το περιουσιακό στοιχείο της στο κτηματολόγιο να τρέξουν και να λύσουν το πρόβλημα μέσα από το ευεργέτημα του νέου νόμου για την νομιμοποίησή του. Είναι κρίμα να μην έχει τις υπηρεσίες του αναψυκτηρίου ο τουρίστας που επισκέπτεται την ομορφιά την κορυφής του βουνού.
ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ