Γράφει ο Λεωνίδας Πουλιόπουλος
΄΄ Ιστοριογραφικές αναζητήσεις της νεότερης και σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας ΄΄ ήταν ο τίτλος του συνεδρίου που έγινε με πλήρη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή τόσο εισηγητών όσο και επισκεπτών, από τους επιστημονικούς φορείς ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ <<ΘΩΜΑΣ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗΣ>> και την ΕΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ <<ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗΣ>>, με την στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας.
Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή 22 Μαΐου το απόγευμα στο ξενοδοχείο ESPEROS PALACE και ολοκληρώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, όπου έγιναν 44 εισηγήσεις από 43 διαφορετικούς εισηγητές. Η θεματολογία ποικίλη και ενδιαφέρουσα από αξιόλογους εισηγητές κυρίως νέους επιστήμονες, που αρκετοί απ’ αυτούς είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλης διάρκειας συνέδριο.
Οικονομία, πολιτισμός, παιδεία, εκπαίδευση, μεσοπόλεμος, κατοχή, εμφύλιος και άλλες σύγχρονες ιστοριογραφικές αναζητήσεις, όπως η ιστορία του καστοριανού ποδοσφαίρου, της γούνας, της μουσικής και πολλά άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα ήταν η επιμέρους θεματολογία τους συνεδρίου.
Η μεγάλη σημασία ενός τέτοιου συνεδρίου έγκειται στο γεγονός, ότι καταγράφεται και ψηφιοποιείται η τοπική ιστορία, δηλαδή η μικροϊστορία του τόπου μας, που είναι τόσο απαραίτητη όχι απλά ως ένα πολιτιστικό ή πολιτισμικό γεγονός, αλλά διότι αναπτύσσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα απολύτως απαραίτητο για την τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου. Και επειδή ο τόπος έχει αρκετά διαφορετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ένα τέτοιο επιπλέον ιστοριογραφικό πλεονεκτήματα θα προσέθετε μεγαλύτερη υπεραξία στο τουριστικό κεφάλαιο του τόπου μας.
Επομένως η ανάδειξη της μικροϊστορίας μιάς περιοχής, δεν έχει σαν στόχο μόνο να καταγράψει τα ιστορικά γεγονότα, αλλά να αφυπνίσει τους πολίτες και τους φορείς να αξιοποιήσουν και να προβάλουν με κάθε τρόπο το ανεκμετάλλευτο αυτό κεφάλαιο, έτσι ώστε για παράδειγμα τα ερειπωμένα αρχοντικά κτίσματα να αξιοποιηθούν, κάποιες γειτονιές να αναδειχθούν και γενικά να γίνει μια καινοτόμος ενέργεια που να αγγίζει το πολιτισμικό ενδιαφέρον του επισκέπτη με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εμείς οφείλουμε να συγχαρούμε τους διοργανωτές, καθώς και τους εισηγητές, οι δε τοπικοί φορείς, κυρίως οι της τοπικής αυτοδιοίκησης, να συνδράμουν αμέριστα στο έργο τέτοιων πρωτοβουλιών, που αναβαθμίζουν τον πολιτισμό και προάγουν τον συνεδριακό τουρισμό στο τόπο μας.
Ευχόμαστε το επόμενο πανελλαδικό συνέδριο να έχει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και οι ψυχές του <<ΘΩΜΑ ΜΑΝΔΑΚΑΣΗ>> και του <<ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ>> να ευφρανθούν αφού υπάρχουν έστω και μετά από μερικούς αιώνες συνεχιστές του πνευματικού, πολιτισμικού και πατριωτικού τους έργου.