Πολλά τα ερωτήματα για την αρχιτεκτονική σχολή της Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ) - OlaDeka

Πολλά τα ερωτήματα για την αρχιτεκτονική σχολή της Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Πολλά τα ερωτήματα για την αρχιτεκτονική σχολή της Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)
Παράθυρο για τη λειτουργία της αφήνουν η βουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Αντωνίου και ο Περιφερειάρχης Δ.Μ. 

    Την ώρα που η τοπική μας κοινωνία περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία την ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής, η οποία θα στεγαζόταν στο 1ο γυμνάσιο Καστοριάς, κτίριο που αποτέλεσε και αποτελεί το μήλον της έριδος, καθώς είχαν διαδραματιστεί πολλά γεγονότα με την μεταφορά των μαθητών σε σχολείο της Χλόης, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας και δίνει επίσημα το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το 2015!
«Προσδοκούμε ότι μετά τις παρεμβάσεις θα υπάρξει θετική εξέλιξη»
            Να θυμίσουμε ότι το τμήμα της αρχιτεκτονικής σχολής στα Γιάννενα είχε ιδρυθεί πριν της Καστοριάς και συγκεκριμένα από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, το φθινόπωρο του 2009, ενώ στην Καστοριά η έκδοση του  προεδρικού διατάγματος για τη δημιουργία και ίδρυση του τμήματος αρχιτεκτονικής σχολής  έγινε τον Γενάρη του 2010, όταν Υπουργός Παιδείας ήταν η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.
Όλο αυτό το διάστημα έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τους τοπικούς μας φορείς για τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής σχολής, χωρίς ωστόσο αυτό να γίνει εφικτό. Όμως, η λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,  έδωσε το έναυσμα στους τοπικούς φορείς να προχωρήσουν σε πιο δραστικές προσπάθειες,  ώστε να διεκδικήσουν την ίδρυση της αρχιτεκτονικής σχολής στην πόλης μας. Παιζοντας, μάλιστα, το τελευταίο τους χαρτί, με παρέμβαση  στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Αρβανιτόπουλο,  ενώ σε δηλώσεις της η βουλευτής, κ. Μαρία Αντωνίου, αφήνει ανοιχτό παράθυρο για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής.
 «Μετά από προγραμματισμένη συνάντηση της βουλευτού Καστοριάς, κ. Μ. Αντωνίου με τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Σταμάτη στο Μέγαρο Μαξίμου και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλο , η κ. Αντωνίου δήλωσε:
            «Το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά παραμένει εν ισχύ και συνεπώς η Αρχιτεκτονική Σχολή Καστοριάς δεν καταργείται» ήταν το δελτίο τύπου που απέστειλε η βουλευτής.
Περιμένουμε  τις επίσημες ανακοινώσεις στο δίκαιο αίτημα μας
               Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Δακής, τόνισε ότι μετά την εξέλιξη που υπήρχε στα Γιάννενα επανήλθαν σε στενή συνεργασία με τη βουλευτή στη διεκδίκηση της αρχιτεκτονικής σχολής της Καστοριάς. «Προσδοκούμε ότι μετά τις παρεμβάσεις θα υπάρξει θετική εξέλιξη και θα παραμείνει στο  πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας η αρχιτεκτονική σχολή Καστοριάς. Ελπίζουμε σύντομα να στελεχωθεί για να λειτουργήσει και παράλληλα περιμένουμε και τις επίσημες ανακοινώσεις στο δίκαιο αίτημα μας», ήταν τα λόγια του περιφερειάρχη σχετικά με τις νέες εξελίξεις.
Πάντως, σύλλογοι και φορείς της πόλης εκφράζουν την αγανάκτηση και το θυμό τους για την αδικία εις βάρος της Καστοριάς, τονίζοντας μάλιστα ότι ηαδικαιολόγητη καθυστέρηση για την οριστική δικαίωση ενός έργου – οράματος για το σύνολο της καστοριανής κοινωνίας προκαλεί το αίσθημα της κατάφωρης αδικίας σε βάρος της Καστοριάς, αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που συνεχίζει να παραμένει αποκλεισμένη έξω από το κτίριο και τον τόπο όπου η ίδια η πολιτεία έκρινε ότι έπρεπε να ιδρυθεί προκειμένου να αναπτύξει το επιστημονικό και εκπαιδευτικό της έργο. Και που αποτελεί πια τον φυσικό χώρο της. Η οικονομική συγκυρία που ταλανίζει την χώρα και κυρίως τους απλούς πολίτες δεν μπορεί να είναι δικαιολογία γι’ αυτή την κατάφωρη αδικία.
Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria