Μπορεί να μας ξεκουράζει, ωστόσο ο ύπνος του Σαββατοκύριακου δεν αποκαθιστά όλες τις βλάβες που έχει υποστεί ο οργανισμός από τις
περιορισμένες ώρες ύπνου μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και συμμετέχει και Έλληνας επιστήμονας, ο δρ Αλέξανδρος Βγόντζας.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, οι επιπλέον ώρες ύπνου μειώνουν μεν την υπνηλία που αισθανόμαστε, ωστόσο δεν είναι επαρκείς, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ικανότητα συγκέντρωσης. Για τις ανάγκες της έρευνας, ζητήθηκε από 30 εθελοντές να κοιμηθούν λίγο επί πέντε ημέρες και τις επόμενες δύο να κοιμηθούν περισσότερο.
Κατά τη διάρκεια του τεστ, που διήρκησε μία εβδομάδα, οι ερευνητές αξιολογούσαν την υγεία και τις επιδόσεις των εθελοντών σε διάφορα τεστ, διαπιστώνοντας ότι η υπνηλία των εθελοντών ήταν σημαντικά αυξημένη στη διάρκεια του πενθημέρου του λιγοστού ύπνου, αλλά επανήλθε στο φυσιολογικό, έπειτα από τις δύο μέρες πρόσθετου ύπνου.
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια των πέντε ημερών παρατηρήθηκε αύξηση στο αίμα των εθελοντών ενός μορίου, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής. Ωστόσο, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες ήταν σταθερά στη διάρκεια του πενθημέρου, αλλά μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά από τον ύπνο του διημέρου.
Οι ερευνητές τέλος υπογραμμίζουν ότι οι επιδόσεις των εθελοντών σε τεστ που αξιολογούσαν την ικανότητα προσοχής μειώθηκαν σημαντικά στη διάρκεια της έλλειψης ύπνου και δεν βελτιώθηκαν όταν οι εθελοντές κοιμήθηκαν καλά, κάτι που σημαίνει ότι η αναπλήρωση του ύπνου, μετά από λίγες μέρες έλλειψης, δεν αντιστρέφει τις συνέπειες.