Η ημερίδα για την “Αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας” (ρεπορτάζ) - OlaDeka

Η ημερίδα για την “Αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας” (ρεπορτάζ)

Η ενημέρωση  σχετικά με τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί  έως σήμερα μέσα από το  πρόγραμμα LIFE , ήταν ο  σκοπός της ημερίδας η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Το πρόγραμμα LIFE  αφορά στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και  αρκούδας και 

υλοποιείται  από  την περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια  ζωή και τη  φύση «Καλλιστώ», σε συνεργασία με την Περιφερειακή  Ενότητα Καστοριάς και την ΑΝΚΑΣ.

«Όσο αφορά στις δικές μας αρμοδιότητες, προσπαθήσαμε να  κάνουμε το πρόγραμμα ουσιαστικά πράξη. Δηλαδή, τις  35 ηλεκτροφόρες περιφράξεις που τοποθετήσαμε   σε κτηνοτρόφους  και  σε μελισσοκόμους, την  προειδοποιητική σήμανση και τα ειδικά  ανακλαστικά   που μπήκαν σε διάφορα σημεία της  Επαρχιακής Οδού Καστοριάς, αλλά και στην κάθετο  της Εγνατίας, οι κάδοι, κάποια  φυλλάδια ενημέρωσης που εκδώσαμε, όλα αυτά  πιστεύω ότι  ήταν προς τη θετική κατεύθυνση,  προκειμένου η  αρμονικότερη  συνύπαρξη  ανθρώπου και αρκούδας που είναι και ο  στόχος του προγράμματος, να γίνει μια πραγματικότητα», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Δημήτρης Σαββόπουλος.
«Η περίπτωση της Καστοριάς και το έργο LIFE, αποτέλεσαν την αφορμή για να οριστικοποιηθεί επιτέλους ένα πρωτόκολλο  διαχείρισης αλληλεπίδρασης αρκούδας και ανθρώπου, το οποίο καταλήγει σε μια μεικτή ομάδα άμεσης επέμβασης όταν θα πάψει να λειτουργεί η ομάδα μέσω του έργου life. Η ομάδα  άμεσης επέμβασης, θα αποτελείται  από εξειδικευμένο προσωπικό  το οποίο διαθέτουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και από  προσωπικό της  Διεύθυνσης  Δασών  που είναι η αρμόδια υπηρεσία στην Ελλάδα.
Οπότε,  μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες του έργου life ήταν η κατοχύρωση και υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου  το οποίο , θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα στη λύση του προβλήματος. Θα υπάρχει  φορέας ο οποίος θα μπορεί να αντιμετωπίσει  τέτοια περιστατικά ώστε να μην οδηγούμαστε σε θανατώσεις ζώων  ή  σε άλλα μέτρα πολύ πιο  μεσοπρόθεσμα όπως είναι αυτά τα οποία συχνά – πυκνά θέλει ο κόσμος να ληφθούν άμεσα  για  να  λυθεί το πρόβλημα.
Θεωρούμε ότι  έτσι  δίνεται μια μακροπρόθεσμη και σταθερή λύση σε ένα σημαντικό θέμα και για την Καστοριά και  για άλλες περιοχές», τόνισε η  υπεύθυνη τύπου  και επικοινωνίας του προγράμματος LIFE Ηλιάνα Μπουσιάκη.
Ωστόσο και φέτος κατά τους εαρινούς και  θερινούς μήνες,  αρκούδες έκαναν  την εμφάνισή τους σε κατοικημένες περιοχές της Καστοριάς κάτι το οποίο σύμφωνα με τονυπεύθυνο της οργάνωσης Σπύρο Ψαρούδα, οφείλεται «σε μια γενικότερη  τάση που έχει να κάνει με οικονομικές και  κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την αστυφιλία, την εγκατάλειψη των βουνών, την εγκατάλειψη της ορεινής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνεται  χώρος σε αυτά τα ζώα έτσι ώστε να αυξάνεται ο πληθυσμός τους  και η κατανομή τους. Θα πλησιάσουν και  πλησιάζουν  όλο και περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές, αυτό είναι κάτι το οποίο είναι κοινό φαινόμενο και στα Πυρηναία και στις Άλπεις και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, γι΄αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις αρκούδες.  Είναι κάτι το οποίο  πρέπει να  το συνειδητοποιήσουμε για να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε».
Το πρόγραμμα LIFE αναμένεται να  ολοκληρωθεί  τον  Ιούνιο  του  2014. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να  δοθεί μια μικρή παράταση   προκειμένου  να υλοποιηθούν κάποιες μικρές δράσεις που είχαν αρχικά προγραμματιστεί μέσα από αυτό.
Ελένη Ψωμαδάκη
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria