Έπειτα απο αρκετό πειραματισμό στο εργαστήριο, η Mya Le Thai, φοιτήτρια διδακτορικού στο UCI, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, οδηγήθηκε σε μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που κρατάνε εώς και 400 χρόνια. Αυτό σημαίνει αυτόματα οτί θα έχουμε laptops και κινητά που θα διαρκούν περισσότερο και λιγότερες μπαταρίες λιθίου στα σκουπίδια.
Μια ομάδα ερευνητών στο UCI πειραματιζόταν με νανοκαλώδια με σκοπό την πιθανή χρήση τους σε μπαταρίες, αλλά ανακάλυψαν πως με το πέρασμα του χρόνου τα λεπτά και ευαίσθητα καλώδια παρουσίαζαν φθορά ή απλά καταστρέφονταν μετά απο πολλούς κύκλους φόρτισης (charge cycles). Ένας κύκλος φόρτισης είναι όταν μια μπαταρία απο πλήρης, μέσω της χρήσης, αδειάζει πλήρως, και μετά μέσω φόρτισης ξαναγεμίζει εντελώς. Μια μέρα ωστόσο, η Thai επικάλυψε ένα σετ από χρυσά νανοκαλώδια σε διοξείδιο του μαγγανίου και με τζελ ηλεκτρολύτη που μοιάζει του Plexiglass.
(Η Mya Le Thai) Ξεκίνησε τα πειράματα με αυτούς τους πυκνωτές απο τζέλ, πραγματοποιώντας κύκλους φόρτισης σε αυτούς, και τότε μας εξέπληξε πλήρως.
Είπε πως αυτή η κατασκευή έχει ήδη πραγματοποιήσει 10.000 κύκλους φόρτισης, και συνεχίζει! Ήρθε μερικές μέρες αργότερα και μας ενημέρωσε πως έχουν πραγματοποιηθεί 30.000 κύκλοοι φόρτισης, και αυτή η διαδικασία κράτησε για έναν μήνα!
-Reginald Penner, Πρόεδρος του τμήματος χημείας του πανεπιστημίου
Η ανακάλυψη της Thai είναι εκπληκτική επειδή οι μπαταρίες που έχουμε τώρα στα laptops μας κρατάνε κατά μέσο όρο μεταξύ 300 και 500 κύκλων φόρτισης πριν αρχίσει η φθορά και η πτώση επιδόσεων. Η νανομπαταρία που αναπτύχθηκε στο UCI άντεξε 200.000 κύκλους σε 3 μήνες. Αυτό θα επέκτεινε την ζωή της καθημερινής μπαταρίας κατά περίπου 400 χρόνια. Τα υπόλοιπα εξαρτήματα της συσκευής πιθανότατα θα έχουν καταστραφεί δεκαετίες πριν απο την μπαταρία, αλλά οι υπαινιγμοί μιας μπαταρίας που κρατάει αιώνες είναι απίστευτοι!
Το κύριο θέμα είναι οτι μπορεί να υπάρχει τρόπος να σταθεροποιήσουμε τα νανοκαλώδια αυτού του τύπου που μελετήσαμε, και αν το πείραμα αυτό αποδειχθεί επανειλημμένα, θα ήταν μια τεράστια εξέλιξη για την κοινωνία.
-Reginald Penner, Πρόεδρος του τμήματος χημείας του πανεπιστημίου