Σε πορεία υλοποίησης έργο-ΣΔΙΤ για 750 φοιτητικές εστίες στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές, ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών, καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό Κέντρο στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης.
Σε πορεία υλοποίησης και δημοπράτησης μπαίνει ακόμα ένα έργο ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες σε Πανεπιστήμιο της χώρας. Μετά τη Θράκη, την Κρήτη και τη Θεσσαλία, έρχεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να βάλει μπρος ένα φιλόδοξο σχέδιο για την κατασκευή 750 φοιτητικών εστιών σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα και Κοζάνη. Στο έργο συμπεριλαμβάνεται και νέο πολυδύναμο συνεδριακό Κέντρο στην πανεπιστημιούπολη Κοζάνης.
Το έργο έχει εγκριθεί από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ και έχει ως Φορέα Υλοποίησης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η δημοπράτηση του έργου θεωρείται ως θέμα χρόνου με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξυπηρετεί 41.000 φοιτητές, ενώ η έλλειψη ιδιόκτητων εστιών, καθώς και η διασπορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων καθιστούν προβληματική τη λειτουργία και αυξάνουν το λειτουργικό κόστος του Πανεπιστημίου.
Να θυμίσουμε ότι, πριν από μερικές ημέρες, εγκαινιάστηκε η νέα Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη, αναβαθμίζοντας το επίπεδο παροχής μόρφωσης στους πολυάριθμους φοιτητές της.
Που θα κατασκευαστούν οι φοιτητικές εστίες
Αναλυτικότερα τώρα, οι 750 φοιτητικές εστίες μοιράζονται ως εξής: 350 στην Πανεπιστημιούπολη Κοζάνης, 150 στην Φλώρινα, 150 στην Καστοριά και 100 στην Πτολεμαΐδα. Ενδιαφέρον θα έχει η συμμετοχή ενδιαφερόμενων επενδυτών με βάση την εμπειρία που ήδη υπάρχει από άλλους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ για φοιτητικές εστίες.
Στη σύμβαση ΣΔΙΤ περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία, η τεχνική διαχείρισης και οι υπηρεσίες φύλαξης-καθαριότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων στις 4 πόλεις.
Το εγκεκριμένο πρόγραμμα νέων κτιριακών έργων συνολικού προϋπολογισμού 67,5 εκατ. ευρώ, αποτελεί μια από τις κεντρικές προτεραιότητες της στρατηγικής ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δ.Μακεδονίας, ως σύγχρονου ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και θα ενισχύσει σημαντικά την οργάνωση και λειτουργία του στη δυναμική αναπτυξιακή πορεία που έχει εισέλθει.
Η δημιουργία υψηλού επιπέδου κτιριακών υποδομών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:
– συμβάλλει στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πανεπιστημιακής κοινότητας,
– ανταποκρίνεται στις ανάγκες αύξησης του αυξανόμενου αριθμού των εισακτέων φοιτητών,
– καλύπτει τις ανάγκες διαμονής και σίτισης των δικαιούχων φοιτητών, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Πανεπιστημίου, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τον κατακερματισμό των σημερινών δομών,
– διασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση φοιτητών με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες,
– εξασφαλίζει την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από τη μείωση του αριθμού των μισθώσεων χώρων και των επιδομάτων στέγασης.