Εικόνες στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ανθρώπους να κείτονται στο πεζοδρόμιο στη Μελίγια, μερικοί με ματωμένα χέρια και σκισμένα ρούχα. Η Μελίγια και η Θέουτα, είναι οι δυο μικροσκοπικοί βορειο – αφρικανικοί θύλακες της Ισπανίας στο Μαρόκο, τα μόνα χερσαία σύνορα της ΕΕ με την Αφρική,. Οι δύο περιοχές «προστατεύονται» από φράχτες που είναι οχυρωμένοι με συρματοπλέγματα, βιντεοκάμερες και παρατηρητήρια. Παρόλα αυτά, χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να διασχίσουν τα 12 χιλιόμετρα των συνόρων μεταξύ Μελίγια και Μαρόκου, ή τα σύνορα 8 χιλιομέτρων της Θέουτα, σκαρφαλώνοντας στους φράχτες, κολυμπώντας κατά μήκος της ακτής ή κρυμμένοι σε οχήματα.
Το βράδυ της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής, οι δυνάμεις ασφαλείας «συγκρούστηκαν» στη μαροκινή πλευρά των συνόρων με ανθρώπους που προσπαθούσαν να περάσουν, δήλωσε ο Ομάρ Νατζί της μαροκινής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα (AMDH). Περίπου 2.000 άνθρωποι πλησίασαν τη Μελίγια και περισσότεροι από 500 κατάφεραν να εισέλθουν σε μια περιοχή ελέγχου των συνόρων, αφού έκοψαν πρώτα έναν φράχτη με ψαλίδια, ανέφερε σε δήλωσή της η τοπική αντιπροσωπεία της ισπανικής κυβέρνησης.
Ήταν η πρώτη μαζική εισβολή τέτοιου όγκου, από τότε που η Ισπανία και το Μαρόκο βελτίωσαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον περασμένο μήνα.
Τον Μάρτιο, η Ισπανία τερμάτισε μια διπλωματική κρίση ενός έτους, αφού υποστήριξε το σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου για τη Δυτική Σαχάρα και επέστρεψε στη στάση ουδετερότητάς της εδώ και δεκαετίες.
Το Ραμπάτ ζητά η Δυτική Σαχάρα να έχει ένα αυτόνομο καθεστώς υπό τη μαροκινή κυριαρχία, αλλά το εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο Πολισάριο που δρα στη Δυτική Σαχάρα ζητά δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, όπως ορίστηκε σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 1991.
Σε αυτή την πορεία, σύμφωνα με Μαροκινούς αξιωματούχους, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα τραύματα που υπέστησαν κατά την προσπάθειά τους να περάσουν, ενώ νωρίτερα είχαν επιβεβαιωθεί ακόμα 5 θάνατοι, σύνολο 18.
Επισήμως, το Μαρόκο έχει ανακοινώσει 23 θανάτους, ωστόσο οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για 37 νεκρούς, ενώ καταγγέλλουν ότι οι μαροκινές αρχές αποκρύπτουν πληροφορίες και σχεδιάζουν να θάψουν με διαδικασίες – εξπρές και εν κρυπτώ τα θύματα, επιχειρώντας να συγκαλύψουν το πραγματικό μέγεθος της σφαγής.
Εκτός των νεκρών 140 μέλη του προσωπικού ασφαλείας και 76 μετανάστες τραυματίστηκαν κατά την απόπειρα διέλευσης.
Στην πραγματικότητα ο πραγματικός απολογισμός των νεκρών και τραυματιών παραμένει άγνωστος, σε αυτό το νέο έγκλημα που φέρει τη σφραγίδα της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ, τμήμα της οποίας αποτελούν και οι σχετικές συμφωνίες Ισπανίας – Μαρόκου που τέθηκαν σε εφαρμογή.
Οι εικόνες είναι συνταρακτικές: Νεκροί και τραυματίες μετανάστες, μερικοί έπεσαν από την κορυφή του οδοφράγματος που χωρίζει τις δύο πλευρές, άνθρωποι που δεν δείχνουν σημάδια ζωής, άλλοι που αιμορραγούν, χωρίς καμία βοήθεια πεσμένοι στο έδαφος ο ένας πάνω στον άλλο, στοιβαγμένοι σε έναν σοκαριστικό ανθρώπινο σωρό καθώς δεν κατόρθωσαν να περάσουν τον φράχτη… Από πάνω τους, αρματωμένοι Μαροκινοί αστυνομικοί, να χτυπούν με γκλομπ και να τραβούν βίαια τραυματίες, να πετούν και άλλους μετανάστες στον σωρό…
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μαρόκο καταγγέλλουν ότι οι τραυματίες έμειναν αβοήθητοι για ώρες, με αποτέλεσμα πολλοί να πεθάνουν.
Είχε προηγηθεί επιχείρηση – «σκούπα»
Η οργάνωση «Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (AMDH Nador) καταγγέλλει ότι μία μέρα πριν από την απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράχτη στη Μελίγια, είχε προηγηθεί επιχείρηση – «σκούπα» από τις μαροκινές δυνάμεις καταστολής, οι οποίες επιχείρησαν να διαλύσουν τους καταυλισμούς των μεταναστών κοντά στον ισπανικό θύλακα. Η οργάνωση καταγγέλλει επίσης ότι οι μαροκινές αρχές έχουν απαγορεύσει στους δημοσιογράφους οποιαδήποτε πρόσβαση στο νοσοκομείο και το νεκροτομείο της περιοχής.
Ο επικεφαλής της AMDH Nador δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ότι αυτή η επιχείρηση – «σκούπα» και τα όσα τραγικά ακολούθησαν αποτελούν μέρος της έντασης της καταστολής εναντίον των μεταναστών από τότε που οι δυνάμεις της Ισπανίας και του Μαρόκου επανέλαβαν τις κοινές περιπολίες και ενίσχυσαν τα «μέτρα ασφαλείας» στην περιοχή γύρω από τον θύλακα. Καταγγέλλει επίσης, παρουσιάζοντας σχετικές φωτογραφίες, ότι οι μαροκινές αρχές ανοίγουν τάφους για να θάψουν με διαδικασίες fast track τους νεκρούς μετανάστες, χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση των πτωμάτων, να γίνουν νεκροψίες κ.ο.κ.
Ο επικεφαλής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχαμάτ, κατήγγειλε «τη βίαιη μεταχείριση και τον εξευτελισμό των Αφρικανών μεταναστών» κατά την απόπειρα μαζικής εισόδου στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια και ζήτησε έρευνα για την υπόθεση.
Αμέσως μετά από αυτήν τη σφαγή, ο σοσιαλδημοκράτης Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, επικεφαλής της κυβέρνησης που στηρίζουν το ΚΚ Ισπανίας και το Unidas Podemos, μοίρασε συγχαρητήρια στις δυνάμεις καταστολής της Ισπανίας και του Μαρόκου, «θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με το Βασίλειο του Μαρόκου, που δείχνει την ανάγκη να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις»… Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Vanguardia», που δημοσιεύτηκε χτες, επανέλαβε ότι «δεν θα κουραστώ ποτέ να εκφράζω την υποστήριξή μου στην Εθνοφρουρά και την αστυνομία. Ευχαριστώ επίσης τη μαροκινή αστυνομία για το έργο της»…
Την ίδια ώρα, από την πλευρά της ΕΕ, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, χαρακτήρισε τα γεγονότα «βαθιά ανησυχητικά», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «μια αναγκαστική και βίαιη διέλευση δεν μπορεί ποτέ να συγχωρηθεί».. Ο δε Ισπανός ΥΠΕΞ, Χ. Μ. Αλμπαρες, δήλωνε πως η Ισπανία θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής που φιλοξενεί στη Μαδρίτη να εντάξει στις «υβριδικές απειλές» και την «παράτυπη μετανάστευση».