Σε έλλειψη τα αυγά το Πάσχα! Για “δύσκολες μέρες” κάνουν λόγο Ελληνικές πτηνοτροφικές μονάδες - OlaDeka

Σε έλλειψη τα αυγά το Πάσχα! Για “δύσκολες μέρες” κάνουν λόγο Ελληνικές πτηνοτροφικές μονάδες

Βιργινία Κιμπουρόπουλου

Οι ελλείψεις στον επισιτισμό στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επηρεάζουν ολοένα και περισσότερους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου της πτηνοτροφίας. Σε όλο και περισσότερες χώρες τη Ευρώπης παρουσιάζονται ελλείψεις στα αυγά, ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών στις πρώτες ύλες. Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν σημαντικούς παγκόσμιους εξαγωγείς σε σιτάρι και άλλα είδη σπαρτών, με αποτέλεσμα να προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά προϊόντα, όπως ψωμί, αλεύρι, ηλιέλαιο, αλλά και σε ζωοτροφές, οι οποίες αφορούν άμεσα το κομμάτι της παραγωγής αυγών.

Ήδη οι ελλείψεις σε ζωοτροφές έχουν επηρεάσει την πτηνοτροφία σε πολλές χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ισπανία, η οποία αποφάσισε να βάλει πλαφόν στην πώληση αυγών και άλλων βασικών προϊόντων ως τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, η έλλειψη αυγών, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών αυγοπαραγωγής βρίσκει σταδιακά τον… “δρόμο” της και στην Ελλάδα. Ήδη ο κλάδος πτηνοτροφίας στη χώρα μας αντιμετωπίζει δυσκολίες στον ανεφοδιασμό και στη συντήρηση των κοπαδιών. Αλλά πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και πόσο χρόνο διαθέτουμε μέχρι να γίνει η υφιστάμενη απειλή, πραγματικότητα;

«Ο κίνδυνος έλλειψης αυγών στην Ελλάδα είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα, καθώς πλέον δεν υπάρχουν παραγωγές» αναφέρει μιλώντας στο cibum ο Σπύρος Πομόνης της εταιρείας “PomFarm“. «Οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται, εξαιτίας των ελλείψεων και οι παραγωγοί δεν βγάζουν πλέον κοπάδια (κοτόπουλων), αφού δεν υπάρχουν χρήματα να τα ταΐσουν. Το κόστος παραγωγής είναι ήδη πολύ αυξημένο, μειώνοντας, έτσι το κέρδος. Και χωρίς κέρδος, δεν θα υπάρχει παραγωγή», συνεχίζει.  

Όσον αφορά στο πότε θα αρχίσει αυτό να γίνεται αντιληπτό, η απάντηση είναι πως οι ελλείψεις στην αγορά αυγών θα έρθουν πολύ νωρίτερα από ότι νομίζουμε. Σύμφωνα με τον κ. Πομόνη, αναμένεται να συμβεί περίπου την περίοδο του Πάσχα.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο συμφωνεί και ο Ανδρέας Φρεν εμπορικός διευθυντής στα “Χρυσά Αυγά“. «Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο το πότε ακριβώς θα γίνει πλήρως αισθητή η έλλειψη αυγών στην ελληνική αγορά. Ωστόσο, θα έλεγα πως, αν όχι την περίοδο του Πάσχα, έπειτα από αυτήν σίγουρα.» υποστηρίζει σε δηλώσεις τους στο cibum ο κ. Φρεν. «Εξαιτίας του πολέμου, ο οποίος αποτελεί τον βασικό υπαίτιο της επισιτιστικής κρίσης,  έχουν ακριβύνει τόσο τα θηράματα, όσο και οι τροφές, ως επακόλουθο των αυξήσεων των τιμών του καλαμποκιού, του σιταριού και της σόγιας. Αυτό έχει αποτέλεσμα να πηγαίνουν πίσω οι τοποθετήσεις. Είναι γεγονός ότι το 65% της τιμής του αυγού εξαρτάται από την τιμή των σιτηρών», συνεχίζει ο κ. Φρεν.

Πολλά θα κριθούν, επίσης, από την κατανάλωση και τις πωλήσεις, χωρίς, βέβαια, να υπάρχουν ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις και σε αυτό το κομμάτι, με τον Σπύρο Πομόνη να προβλέπει πως, αν οι πωλήσεις εξελιχθούν βάσει των δεδομένων του 2019, «αναμένεται οι ελλείψεις να αυξηθούν ραγδαία».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πτηνοτροφία βρίσκεται στο χείλος τέτοιων ελλείψεων. «Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς αυτό είναι κάτι που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά. Οπότε οι ακριβείς τρόποι, με τους οποίους αυτές οι ελλείψεις θα επηρεάσουν την αγορά δεν είναι ακόμα ξεκάθαροι», καταλήγει ο Ανδρέας Φρεν.   

Η κατάσταση αυτή, συνεπάγεται δυσάρεστες εξελίξεις στην πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, καθώς τα αυγά αποτελούν ένα από τα κύρια αγαθά της ελληνικής κουζίνας και κυρίως την περίοδο του Πάσχα όπου η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα.

«Στη φάση που βρισκόμαστε, μπορεί να καταλήξουμε να παίρνουμε ξανά αυγά και κοτόπουλα από τα χωριά μας» σχολιάζει ο κ. Πομόνης. Φυσικά, με τη  διαρκή αστάθεια στο πεδίο της οικονομίας και τον επισιτισμό, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε η ελληνική πτηνοτροφία να μπορέσει να ανακάμψει γρήγορα (και) από αυτό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria