Αϋπνία: Αυτά τα σνακ μπορούν να σε στείλουν πίσω στο...κρεβάτι - OlaDeka

Αϋπνία: Αυτά τα σνακ μπορούν να σε στείλουν πίσω στο…κρεβάτι

Πολλοί άνθρωποι ξυπνούν μέσα στη νύχτα ξαφνικά και ακούν την κοιλιά τους να γουργουρίζει. Μπορεί να μην καταφέρατε να φάτε ένα σωστό δείπνο ή μπορεί ακόμα και να ονειρευτήκατε ότι τρώτε (;). Το θέμα είναι τι μπορείς να φάς για να κοιμηθείς καλά και να μην μείνεις…ξύπνιος. 

Προτού αποφασίσεις να «ορμήξεις» στο ψυγείο και να φας εκείνη την πλούσια καφέ κρέμα σοκολάτα κατευθείαν από το βαζάκι ή γενικά να καταβροχθίσεις κάποιον άλλον πειρασμό καλό είναι να έχεις κατά νου ότι η ζάχαρη δεν είναι η καλύτερη λύση για να κοιμηθείς καλά. Όπως αναφέρει και η διαιτολόγος Dawn Jackson οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά όπως είναι το παγωτό και τα μπισκότα δεν είναι η καταλληλότερη «συνταγή» για να κοιμηθεί κανείς καλά. 

Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει και η ζάχαρη δημιουργεί απότομες μεταβολές στο σάκχαρο του αίματος, γεγονός το οποίο διαταράσσει τον ύπνο. 

Το ίδιο συμβαίνει και με το αλκοόλ, παρόλο που ένα ποτηράκι μπορεί να σε κάνει να νιώθεις νυσταγμένος,  καθώς διακόπτει τον κύκλο του ύπνου αργότερα τη νύχτα. Επίσης, το τσάι που περιέχει αρκετή καφεΐνη καλό θα είναι να αποφεύγεται καθώς οι συχνές…επισκέψεις στην τουαλέτα σε αναγκάζουν να ξυπνήσεις. 

Ακολουθούν τα σνακ εκείνα τα οποία μπορούν να σε κάνουν να χουζουρέψεις και να κοιμηθείς καλύτερα βάζοντας..τέλος στην αϋπνία:

Βύσσινα

Τα βύσσινα  είναι μια φυσική πηγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας και τον κύκλο του ύπνου, λέει ο  Jackson Blatner. Αν δεν μπορείς να βρεις βύσσινα στο σουπερμάρκετ μπορείς να πάρεις χυμό και να φτιάξεις ακόμα και ζελέ με αυτόν τον χυμό.  Αν έχετε όρεξη για δημιουργία μπορεί να βάλετε μέσα στο ζελέ και σπόρους chia ακόμα και γιαούρτι. 

Σπόροι κολοκύθας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου και μελέτες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο βελτιώνει την αϋπνία και γενικά την έλλειψη ύπνου, λέει ο Jackson Blatner, διατροφολόγος.  Επίσης, τα αμύγδαλα, τα κάσιους, τα φιστίκια είναι εξίσου καλές πηγές μαγνησίου και μια πολύ καλή και υγιεινή λύση για μεταμεσονύκτια σνακ.

Τυρί cottage

Μπορεί να μην είναι τόσο γευστικό όσο άλλα τυριά αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε με ταχίνι ή βούτυρο από ηλιόσπορο που περιέχουν τριπτροφάνη για να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε. 

Ζεστό γάλα

Αυτό μπορεί να το ξέρεις ήδη… Αλλά αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι το γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη την καζεΐνη, η οποία αλληλεπιδρά με την τρυψίνη ένα ένζυμο στο στομάχι που είναι υπεύθυνο για την πέψη για να παράγει ένα περίπλοκο πεψίδιο που ονομάζεται CTH, ή υδρόλυμα τρυπτικής καζεΐνης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D μπορούν να σου χαρίσουν έναν καλό και «γεμάτο» ύπνο. 

Ακτινίδιο

Τα αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνουν και η φυσική σεροτονίνη, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα ή να προσθέσετε λίγη μαύρη σοκολάτα από πάνω. Η μαύρη σοκολάτα έχει μαγνήσιο αλλά επειδή έχει και καφεϊνη καλό θα είναι να μην προσθέσεις πολύ. 

Μπανάνα με φυστικοβούτυρο

Τα φαγητά που περιλαμβάνουν μη κορεσμένα λιπαρά όπως το φυστικοβούτυρο μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του επιπέδου της σεροτονίνης και να βοηθήσουν στον κορεσμό και την αίσθηση της πληρότητας, λέει η Carissa Galloway, διατροφολόγος. Οι μπανάνες έχουν μαγνήσιο και σε συνδυασμό με το φυστικοβούτυρο είναι ένα πολύ γευστικό και υγιεινό σνακ για τις βραδινές λιγούρες. 

Χαμομήλι

Αν από την άλλη ξυπνήσεις με το μάτι…γαρίδα και γενικά δεν μπορείς να κοιμηθείς με τίποτα, δοκίμασε να φτιάξεις μια κούπα τσάι χαμομηλιού και βάλε μέσα λίγο γάλα αμυγδάλου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria