Τζηκαλάγιας: «Εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη» - OlaDeka

Τζηκαλάγιας: «Εμείς είμαστε η προοδευτική παράταξη»

ΑΘΗΝΑ, 1-6-21.

Ο Βουλευτής του Νομού μας, κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, στην ομιλία του από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο:«Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», τόνισε πως το παρόν Νομοσχέδιο αποτελεί την ξεκάθαρη υλοποίηση της ρητής προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας, του Προέδρου μας και σημερινού Πρωθυπουργού,«πως όταν οι πολίτες μας εμπιστευτούν,θα προχωρήσουμε στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στο θεσμικό όσο και στον αναπτυξιακό τομέα».

Ο κ. Τζηκαλάγιας, δήλωσε χαρακτηριστικά:«ευρισκόμενος στην πλευρά της προόδου και της Δημοκρατίας, για μένα “προοδευτικός”είναι αυτός που κρατάει

ό, τι είναι σωστό και έχει προκύψει μέσα από την γνώση, μέσα από την εμπειρία, μέσα από την παράδοση πολλών δεκαετιών. Είναι αυτός που ταυτόχρονα,όμως,έχει την τόλμη και το  θάρρος να υιοθετήσει καθετί  καινούργιο,που σκοπεύει στο να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του πολίτη. Καθετί που έχει τα χαρακτηριστικά της Καινοτομίας με συνιστώσες τη διαφάνεια, τη λειτουργικότητα και τα χρηστά ήθη».

«Και προοδευτικός είναι ο ριζοσπαστικός που τολμά να αναπροσαρμόζειανά πάσα στιγμή και την τακτική του στις κατευθύνσεις αυτές,  που είναι πολύ χρησιμότερες και, σήμερα», συμπλήρωσε ο κύριος βουλευτής.

Εν συνεχεία, ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας  έκανε λόγο για τη «διελκυστίνδα»μεταξύ αναλογικότητας και αντιπροσωπευτικότητας από τη μια μεριά, και της κυβερνησιμότηταςαπό την άλλη. Τόνισε πως «σαφώς και πρέπει η ψήφος του πολίτη να είναι αναλογική. Να εκφράζεται,να εκπροσωπείται ο πολίτης και να ακούγεται η φωνή του».Είναι αναφαίρετο  δικαίωμά του, που το ασκεί σε όλη την τετραετία. Όπως και προεκλογικά, λέει τις απόψεις του ο πολίτης, πρόσθεσε ο βουλευτής μας.

Η αντιπροσωπευτικότητα και η λαική κυριαρχία υπαγορεύει και την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης,  ως αναγκαιότητα, καθώς συνίσταται στο να μπορούμε να έχουμε διακυβέρνηση των δήμων. Να μπορούν να κυβερνηθούν οι Δήμοι με 43%.  Να έχουν την πλειοψηφία τα 3/5των δημοτικών συμβουλίων.

Eπιπρόσθετα, ο βουλευτής μας, αναφέρθηκε στην αποτελεσματική ρύθμιση θεμάτων,που επιχειρεί το παρόν νομοσχέδιο,και τα οποία αφορούντην υποβολή υποψηφιοτήτων,  αλλά και τον εκσυγχρονισμό θεμάτων που αφορούν κωλύματα εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων για την ανάδειξη σε θέση δημοτικής, κοινοτικής και περιφερειακής αρχής, αλλά και για παραιτήσεις και αποποιήσεις εκλογής.Παράλληλα, έκανε λόγο και για τηναυστηροποίησητου ασυμβίβαστου των τοπικών αρχόντων,λόγω ύπαρξης οφειλών προς τον δήμο, αλλά και αδικαιολόγητα χρέη και σε άλλους.

Αναφορικά με την εκλογή προέδρων κοινοτήτων, ο βουλευτής είπε, πως «η διαδρομή του ελληνικού έθνους και γένους καταδεικνύει πως, σαφώς, και η κοινότητα και ο πρόεδρος έπαιζαν κυρίαρχο και καταλυτικό ρόλοστα δικαιώματα και τον τρόπο έκφρασής τους.  «Είναι γεγονός ότι ο πολίτης θέλει τον πρόεδρο της κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής μας.

Και παρά το ότι έχουμε την ανορθολογική ανάπτυξη του ελληνικού κράτους με το δημογραφικό μαρασμό, με την μεγάλη αστικοποίηση.. πρέπει να υπάρχει πρόεδρος της κοινότητας και, καλώς, η κυβέρνηση θεσπίζει ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, να εκλέγεται πρόεδρος αυτός που θα πάρει περισσότερες ψήφους, ανεξαρτήτως, αν ο συνδυασμός στον οποίο συμμετείχε πλειοψήφησε, να είναι αυτός ο πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής μαςπρότεινε:« αυτό να ισχύσει και για τις κοινότητες που έχουν  πάνω από 300 κατοίκους,δηλαδήο πρόεδρος της κοινότητας όταν παίρνει περισσότερους ψήφους, άσχετα αν ο συνδυασμός στον οποίο συμμετείχε πλειοψήφησε, να είναι αυτός ο πρόεδρος».

Τέλος, και, δεδομένου, πώς η εύρυθμη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών εξαρτάται από τους πόρους που επενδύονται  προς αυτήν την κατεύθυνση, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ο κ. Τζηκαλάγιας τόνισε, πως η  κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια ενισχύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Μόνο την περασμένη χρονιά ήδη ενίσχυσε  τους Δήμους  σχεδόν με 200 εκατομμύρια € τακτικές ενισχύσεις και έκτακτες50 εκατομμύρια».

Παράλληλα, επιταχύνεται η υλοποίηση 2 πολύ σημαντικών αναπτυξιακών προγραμμάτων– «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος ΙΙ» – με νέα έργα που συμβάλλουν στην ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης. Αρκεί, βέβαια, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο βουλευτής,οι δημοτικές αρχές να έχουν έτοιμες ώριμες μελέτες για να ενταχθούν.

Και οι πόροι του -σημαντικά μειωμένου από την κυβέρνησή μας-ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να αποκτήσει  αυτονομία η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εν κατακλείδι, ο βουλευτής μας τόνισε, πως πρέπει να γίνεται  δίκαιος επιμερισμός σε όλους τους πολίτες, “αδιακρίτως”, σε όλη  την ελληνική επικράτεια, οποιουδήποτε -και του παραμικρού- οφέλους της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Στόχος μας, είπε οκ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, είναι να έχουμε «μια πολυεπίπεδη, πλουραλιστική συμμετοχική δημοκρατία, στην οποία θα είναι αποσαφηνισμένοι και ξεκαθαρισμένοι οι ρόλοι της κεντρικής κυβέρνησης, της αποκεντρωμένης διοίκησης, των περιφερειακών και των δημοτικών αρχών».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria