Μανώλης Δερμιτζάκης Κορονοϊός: “Το παιχνίδι χάθηκε τον Ιούλιο” – Προβλέπει 1.000 κρούσματα ημερησίως… - OlaDeka

Μανώλης Δερμιτζάκης Κορονοϊός: “Το παιχνίδι χάθηκε τον Ιούλιο” – Προβλέπει 1.000 κρούσματα ημερησίως…

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ανέφερε σε συνέντευξή του: “Αυτά τα μπρος – πίσω μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Χάσαμε το παιχνίδι τον Ιούλιο που χαλάρωσαν τα μέτρα. Χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και η επαναφορά της, είναι πολύ δύσκολη”. Και πρόσθεσε: “Έπρεπε να είχαμε πάρει πιο πολλά μέτρα και πιο γρήγορα”. Επίσης, υποστήριξε πως στην Αττική “θα πρέπει να φοράμε μάσκα παντού. Ακόμα και στο δρόμο, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας που κινείται πολύς κόσμος. Θα πρέπει να φοράμε μάσκα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής μας με άλλα άτομα. Οπουδήποτε. Είτε είμαστε μέσα είτε είμαστε έξω”. Για τα σχολεία, τόνισε πως απαγορεύεται η προσωπίδα και σημείωσε ότι “κανονική μάσκα μόνο θα πρέπει να φοράνε οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να το συνηθίσουν και να βρουν τους τρόπους”. Πάντως εξέφρασε αισιοδοξία, για τα δεδομένα από τα σχολεία και τον τρόπο που άνοιξαν, λέγοντας πως “όπως είναι τα σχολεία τώρα οργανωμένα, ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε τα κρούσματα”.

“Σύντομα θα περάσουμε τα 1.000 κρούσματα”

Σε συνέντευξή του στα Νέα, ο καθηγητής ανέφερε πως αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα θα περάσουμε τα 1.000 κρούσματα. “Αν μπούμε με 300 κρούσματα του κορονοϊού ημερησίως μέσα στον χειμώνα, είναι σίγουρο ότι σύντομα θα περάσουμε τα 1.000, με αποτελέσματα πραγματικά ανησυχητικά για τη χώρα” δήλωσε. “Είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση πραγματικά κρίσιμη και πρέπει να κάνουμε το παν τους επόμενους δυο μήνες και πριν μπούμε σε κλειστούς χώρους για να πέσει ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουμε καθημερινά” τόνισε. “Αν πάμε στον χειμώνα με την επιδημιολογική εικόνα που δίνουμε σήμερα, δεν θα αρκεί πλέον απλά το να φοράμε τις μάσκες μας σε κλειστούς χώρους για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία”. Για το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν με μισή σύνθεση, εάν αυτό φυσικά ήταν δυνατό. “Φαίνεται ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Παρ’ όλα αυτά, με τον τρόπο που ανοίγουν (μάσκες, διαλείμματα ανά τάξη και συνθήκες υγιεινής), εφόσον αυτά τηρούνται σωστά, δεν νομίζω ότι τα σχολεία θα αποτελέσουν εστία έξαρσης και επιτάχυνσης της επιδημίας”, είπε.

“Κάποια στιγμή θα έχουμε εμβόλια και φάρμακα”

Όσον αφορά την γενικότερη εξέλιξη της πανδημίας, λέει: “Με την έλευση των εμβολίων, ελπίζουμε τέλος 2020 με αρχές 2021, και πιθανώς φαρμάκων λίγο αργότερα, να έχουμε ένα πρώτο κύμα ηρεμίας με μείωση κρουσμάτων και προστασία των ευπαθών ομάδων σε μεγάλο ποσοστό. Σίγουρα ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά τουλάχιστον θα είναι πολύ λίγοι αυτοί που θα κινδυνεύουν, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη γρίπη. Ίσως και να μην μπορέσουμε ποτέ να απαλλαχθούμε από τον κορονοϊό με την έννοια ότι θα είναι παρών κάθε χρόνο, εμείς όμως θα έχουμε εμβόλια και φάρμακα για την αντιμετώπισή του”.

Για Κουμουτσάκο

Όσον αφορά το θέμα που προέκυψε με τον αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος πήγε να μεταλάβει σε εκκλησία χωρίς να τηρεί οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης και οι φωτογραφίες από την επίσκεψη αυτή κυκλοφόρησαν ευρέως σε ΜΜΕ, τοπικά και μη, ανέφερε: “Τυπικά, δεν απαγορεύεται, άρα ο κ. Κουμουτσάκος δεν παραβίασε κάποιον νόμο”. Πρόσθεσε ωστόσο, πως τέτοιες αστοχίες έπαιξαν ρόλο στην κακή εξέλιξη της πανδημίας. Σημειώνεται πως και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς “κάρφωσε” τον κ. Κουμουτσάκο, λέγοντας πως “όλοι Χριστιανοί είμαστε, απλά δεν έχουμε επιλέξει να κάνουμε επίδειξη της πίστης μας” και συμπλήρωσε ότι “όλα τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα και κυρίως να τηρούμε χωρίς εκπτώσεις τους κανόνες που ζητούμε από τους πολίτες να τηρήσουν”.

Και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, επικρίνει τον κ. Κουμουτσάκο. “Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία της δημόσιας υγείας να μην έχουμε την απαίτηση να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια. Και αυτό αφορά και χώρους, και θεσμούς και πολίτες” ανέφερε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria