Τι ήταν η λάμψη που εμφανίστηκε την Τρίτη στον ουρανό της Καστοριάς

Αρχική » Διάφορα » Τι ήταν η λάμψη που εμφανίστηκε την Τρίτη στον ουρανό της Καστοριάς

Πώς εξηγεί ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς το μετέωρο που έκανε τη νύχτα μέρα στη μισή Ελλάδα. «Πολύ τυχεροί όσοι είδαν τη λάμψη» λέει.

Διευκρινίσεις για την εντυπωσιακή λάμψη που εμφανίστηκε χθες βράδυ στον ουρανό και έγινε ορατή σχεδόν στην μισή Ελλάδα έδωσε ο δευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς.

Η εντυπωσιακή λάμψη προκάλεσε μεγάλη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορές για το αντικείμενο που έπεσε στην ατμόσφαιρα-ασπίδα της Γης να έρχονται από τη Βοιωτία και την Αθήνα, ως τη Χίο, τη Σάμο, ακόμη και την Καστοριά.

«Βολίδα» η χθεσινή λάμψη

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 FM, αυτά που πέφτουν με τους μετεωρίτες τα ξεχωρίζουμε σε βολίδες και τους διάττοντες αστέρες με τη χθεσινή λάμψη να ανήκει στην πρώτη κατηγορία.

«Σαν βολίδες χαρακτηρίζουμε τα λαμπρά σώματα που έχουν λάμψη μεγαλύτερη απο το αστέρι της Αφροδίτης» διευκρίνισε ο διευθυντής διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Το βίντεο που ακολουθεί από το kopaida.gr είναι ενδεικτικό:

Ένα εντυπωσιακά λαμπρό μετέωρο συνελήφθη απο τις κάμερες του kopaida.gr στις 21:36 σήμερα το βράδυ. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Alex Filippopoulos που το παρατήρησε και το αναζητήσαμε… Η λήψη έγινε απο Λιβαδειά κοιτώντας ανατολικά.Απολαύστε υπεύθυνα…

Gepostet von Panagiotis Tsouras am Dienstag, 18. August 2020

Γενικά, σύμφωνα με τον ίδιο, οι βολίδες είναι σπάνιες και γι’ αυτό χαρακτήρισε «πολύ τυχερούς» όσους είδαν τη λάμψη.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι, όπως είπε ο κ. Κολυδάς, «αυτές οι βολίδες έχουν κατά μέσο όρο ένα μέγεθος μέχρι 100 γραμμάρια» προσθέτοντας ότι «οι Περσίδες και οι Λυρίδες έχουν ένα γραμμάριο».

Όπως είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ «κατά μέσο όρο πέφτουν 33 μετεωρίτες με μάζα μεγαλύτερη από 1 γραμμάριο σε ένα χρόνο» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από πτώση μετεωριτών. Για να πέσει μια σκόνη μάζας μεγαλύτερης του 1 γραμμαρίου η πιθανότητα είναι 1 στο 1,5 δισ.».

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια