Οικόπεδα εκτός σχεδίου: Στον «αέρα» η περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών

Τα πάνω κάτω έρχονται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς χιλιάδων μικροϊδιοκτητών εκτός σχεδίου οικοπέδων

Αρχική » Ελλάδα » Οικόπεδα εκτός σχεδίου: Στον «αέρα» η περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών

Σημαντικές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς χιλιάδων μικροϊδιοκτητών αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων που προβλέπονται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Με βάση το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται, όσοι ιδιοκτήτες διαθέτουν οικόπεδα 750, 1.200 και 2.000 τ.μ. θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να βγάλουν οικοδομική άδεια. Στην αντίθεση περίπτωση δεν θα μπορούν να χτίσουν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ», η κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων (μετά από δύο χρόνια) οδηγεί στην απομείωση της αξίας των χωραφιών και των οικοπέδων μικρού μεγέθους (δηλαδή 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων) που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές στο 80% της χώρας.

Την ίδια ώρα, δεν απαγορεύονται οι συνενώσεις οικοπέδων για τις μεγάλες τουριστικές μονάδες (και όχι μόνο). Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει πως όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα μέσα στην επομένη διετία να βγάλουν οικοδομική άδεια, θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί. Έτσι, οι μεγάλοι ιδιοκτήτες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι, και οι άλλοι δεν θα μπορούν ούτε να αξιοποιήσουν οικονομικά την περιουσία τους, για παράδειγμα, να δημιουργήσουν μια μικρή οικογενειακή ξενοδοχειακή μονάδα.

Όπως λένε πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, με το προαναφερόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος τα μέχρι τώρα οικόπεδα πέριξ των οικισμών και πάνω σε δρόμους μετατρέπονται σε… χωράφια. Δηλαδή για πολλά από αυτά (δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση για το πόσα εκατομμύρια ιδιοκτησίες επηρεάζονται) η μόνη νόμιμη χρήση θα είναι η αγροτική. Ως εκ τούτου, ο μόνος δρόμος που απομένει στους μικροϊδιοκτήτες θα είναι να πουλήσουν τη γη τους. Γιατί; Επειδή για αυτήν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους αλλά δεν θα μπορούν να την αξιοποιήσουν.

Σημειώνεται πως στο νομοσχέδιο εισέρχεται για πρώτη φορά ως κανόνας στις εκτός σχεδίου περιοχές και η συνένωση οικοπέδων για τη δημιουργία μεγαλύτερων οικοπέδων που μπορούν να υποδεχτούν, όπως προαναφέρθηκε, τουριστικές κυρίως επενδύσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, εταιρείες real estate εξετάζουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται γύρω από κάποια μεγάλα οικόπεδα και τις πέριξ μικροϊδιοκτησίες.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη σε αρκετές περιοχές της χώρας οι μηχανικοί δέχονται πιέσεις από ιδιοκτήτες γης να βγάλουν οικοδομικές άδειες στα υφιστάμενα οικόπεδά τους για να έχουν ένα χαρτί που θα κρατάει ψηλά την αξία του μικρού οικοπέδου τους εκτός σχεδίου.

Όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν νομοθετήσει έναν άλλο δρόμο: αντί για περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης, κατάργηση της έννοιάς της, δηλαδή σε όλη τη χώρα θα υπήρχε σχεδιασμός με απώτερο στόχο να γνωρίζει ο καθένας τι επιτρέπεται και πού. Διευκρινίζεται πως τα σχέδια προέβλεπαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσα σε χρονικό διάστημα από 3 έως 5 έτη. Τώρα, με τον νέο σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, φαίνεται πως ο χρόνος θα φτάσει τα 10 χρόνια.

Η δεκαετία αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (στις 17 Ιουνίου 2020) για την παρουσίαση του προγράμματος των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων 2020-2030 από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου. «Μέσα στη δεκαετία θα καλυφτεί το σύνολο των δήμων και των περίπου 1.140 δημοτικών ενοτήτων τους» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως πέρα από την κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων, το προαναφερόμενο νομοσχέδιο προβλέπει για την εκτός σχεδίου δόμηση μείωση του συντελεστή δόμησης (κατά μέσο όρο) 10% και καταβολή επιπλέον 5% για κάθε εκτός σχεδίου άδεια στο Πράσινο Ταμείο. Επιπλέον, προβλέπει και ενεργοποίηση της μεταφοράς δόμησης αλλά και την επιτάχυνση των οικοδομικών αδειών με την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διαδικασίας έκδοσης.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια