Υπάρχει λόγος που το «Happy Birthday» δεν ακουγόταν στις ταινίες ως το 2015 - OlaDeka

Υπάρχει λόγος που το «Happy Birthday» δεν ακουγόταν στις ταινίες ως το 2015

Είναι το πιο γνωστό τραγούδι που υπάρχει, αλλά σπάνια το ακούμε σε σειρές και ταινίες ακόμη – και ο λόγος απλός. Έως το 2015 κόστιζε χρυσάφι!

Το τραγούδι που ανακηρύχτηκε το 1998 ως το πιο δημοφιλές από το Ρεκόρ Γκίνες, είναι ιδιοκτησία της Warner Music Group το οποίο φέρνει 2 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από την χρήση του.

Έτσι αν έπρεπε να το παίξεις οπωσδήποτε στην ταινία σου θα το πλήρωνες ακριβά και έτσι είτε το απέφευγαν, είτε τραγουδούσαν ένα μικρό μόνο μέρος, ή εναλλακτικά τραγουδούσαν το «For He’s a Jolly Good Fellow» που εντάξει κάπως οι Αμερικάνοι το έχουν στη λίστα με τα γενέθλια τραγούδια (δεν ξέρουμε γιατί βέβαια).

Για παράδειγμα όταν στο ντοκιμαντέρ «Hoop Dreams», του 1994, ήταν απαραίτητο το τραγούδι ο παραγωγός πλήρωσε 5.000 δολάρια για να τραγουδήσουν το τραγούδι για 18α γενέθλια ενός από τους πρωταγωνιστές! 

Όλα όμως τελείωσαν το 2015, μετά την καταγγελία μιας Αμερικανίδας σκηνοθέτιδας, η οποία με αφορμή ένα ντοκιμαντέρ που γύριζε για το συγκεκριμένο τραγούδι, κλήθηκε να πληρώσει 1.500 δολάρια, γεγονός το οποίο την οδήγησε, με τη στήριξη πολλών ομότεχνών της, στα δικαστήρια.

Η απόφαση του δικαστηρίου ελευθέρωσε το «Happy Birthday» το οποίο έκτοτε, μπορεί πλέον να τραγουδιέται δημοσίως και να χρησιμοποιείται χωρίς να αποδίδονται δικαιώματα σε κανέναν!

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria