ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - OlaDeka

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Το Κτήμα Στεργίου ήταν το πρώτο που έβγαλε εμφιαλωμένο κρασί στην περιοχή και με τις ενέργειές του πέτυχε την αναγνώριση του τοπικού οίνου Καστοριάς.

Θέλει με τα κρασιά του να αναδείξει τον ιστορικό αμπελώνα της Καστοριάς, που, αν και είναι περισσότερο γνωστή ως νομός της γούνας, διαθέτει μακραίωνη παράδοση στην αμπελουργία και την παραγωγή οίνου. Είναι χαρακτηριστικό πως στον οικισμό Μεταμόρφωση, πρώην Κοντορόπη, όπου βρίσκεται το Κτήμα Στεργίου, από τα 655 άσπρα (ασημένια τουρκικά νομίσματα) που αναλογούσαν στη φορολόγηση των κατοίκων επί Τουρκοκρατίας, στα μέσα του 15ου αιώνα, τα 304 αφορούσαν τα αμπέλια.

Το Κτήμα Στεργίου, η αμπελοοινική προσπάθεια μιας οικογένειας με ιστορία στην αμπελουργία, ήταν το πρώτο που έβγαλε εμφιαλωμένο κρασί στην περιοχή και με τις ενέργειές του πέτυχε την αναγνώριση του τοπικού οίνου Καστοριάς. Σήμερα το επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας παράγει 50.000 φιάλες ετησίως, από τις 1.500 της πρώτης παραγωγής, αξιοποιώντας τα 100 στρέμματα του ιδιόκτητου βιολογικού αμπελώνα της, που βρίσκεται στις πλαγιές του Βιτσίου, σε ύψος από 680 έως 800 μέτρα, απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς. Η ποικιλιακή σύνθεση των αμπελώνων συνίσταται σε merlot, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, ασύρτικο, ξινόμαυρο και Riesling, ενώ το οινοποιείο διαθέτει πέντε ετικέτες, δύο ερυθρές, δύο λευκές και μία ροζέ.

Ο Σωτήρης Στεργίου με τη σύζυγό του Αναστασία και τα κρασιά τους

Εδώ και τέσσερα χρόνια μάλιστα πειραματίζεται σε ένα μονοποιλικιακό κρασί Riesling, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός του έτους. Τα κρασιά του Κτήματος Στεργίου, που κλείνουν μέσα τους την… αύρα της λίμνης, είναι πολυβραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς και εξάγονται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία, αλλά και στο Βέλγιο, με τις εξαγωγές να αποτελούν το 30% του τζίρου της επιχείρησης. «Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ποιότητά μας και να μπορούμε να διαθέτουμε αυτά που παράγουμε από τα ιδιόκτητα αμπέλια μας. Δεν μας ενδιαφέρει η μαζική παραγωγή, αλλά να αξιοποιήσουμε το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής για να δημιουργούμε κρασιά με χαρακτήρα» λέει στη Voria.gr ο Σωτήρης Στεργίου.

Τα αμπέλια του παππού και το κάλεσμα του κρασιού

Ο Σωτήρης Στεργίου δεν θυμάται τίποτα άλλο από την παιδική του ηλικία πέρα από τα αμπέλια, όπως λέει χαρακτηριστικά. Άλλωστε, ο παππούς του Θανάσης, αλλά και ο πατέρας του Γιάννης ασχολούνταν με την αμπελουργία και το κρασί, διαθέτοντας αμπελώνες στην περιοχή. Παιδάκι πατούσε τα σταφύλια στο πατητήρι, ενώ οι μνήμες του να ανεβαίνει στον αμπελώνα και να αγναντεύει τη θέα της λίμνης της Καστοριάς τον συντροφεύουν μέχρι και σήμερα.

Αν και αρχικά ο Σωτήρης Στεργίου έκανε μια μικρή απόπειρα να δραστηριοποιηθεί στον κλάδο της γούνας, φεύγοντας μάλιστα για μια διετία στο Παρίσι, το κάλεσμα του κρασιού επικράτησε μέσα του και αφιερώθηκε σε αυτό. Ξεκίνησε το ταξίδι του στον κόσμο του οίνου με τη γυναίκα του Αναστασία το 1992, αναδιαρθρώνοντας τα παλιά αμπέλια του παππού και φυτεύοντας καινούρια. Είναι χαρακτηριστικό πως το Κτήμα Στεργίου έχει διατηρήσει μέχρι και σήμερα μία από τις ποικιλίες που βρήκε στους αμπελώνες, την cinsault (σενζώ), η οποία βρίσκεται εκεί από το 1910. Μάλιστα, η οικογένεια την έχει αξιοποιήσει σε ένα από τα κρασιά της, την Κόκκινη Πέτρα.

Το 2000 δημιουργήθηκε το οινοποιείο και το 2001 βγήκε στην αγορά το πρώτο κρασί του Κτήματος Στεργίου, επιτραπέζιος οίνος, και ουσιαστικά το πρώτο εμφιαλωμένο κρασί του νομού Καστοριάς, που μέχρι τότε είχε παράδοση στο χύμα. Με τις ενέργειες της οικογένειας Στεργίου, όπως λέει στη Voria.gr, o Σωτήρης Στεργίου, το 2005 αναγνωρίστηκε ο τοπικός οίνος Καστοριάς και εξασφαλίστηκε η σχετική ένδειξη ΠΓΕ.

Η καθημερινότητα της οικογένειας Στεργίου είναι συνυφασμένη με το κρασί. Άλλωστε, όλα τα μέλη της εργάζονται στο Κτήμα, ενώ ακόμα και το σπίτι τους είναι δίπλα στο οινοποιείο. Η μητέρα ασχολείται με τα αμπέλια, ο πατέρας και ο γιος, Ανδρέας Στεργίου – που σπούδασε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων- με την οινοποίηση, ενώ η κόρη, Αφροδίτη Στεργίου, που, αν και έκανε σπουδές στη φιλολογία, έχει σπουδάσει σομελιέ, τελειώνοντας τη σχολή WSPC, ασχολείται με το κομμάτι της γευσιγνωσίας, αλλά και με την εξωστρέφεια του οινοποιείου.

«Ακόμα και στο οικογενειακό τραπέζι το μόνιμο θέμα συζήτησης είναι το κρασί» λέει ο Σωτήρης Στεργίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria