Η ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας με στόχο την ανάδειξη της αναγκαιότητας πιστοποίησης μονοπατιών της Π.Ε Καστοριάς, καθώς και τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν για την περιοχή με αυτή την ενέργεια, είναι ο σκοπός της ημερίδας η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου στο ΚΠΕ Καστοριάς.
Θέμα της είναι: «Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών – μοχλός τοπικής ανάπτυξης». Την εκδήλωση διοργανώνει η ΚοινΣεπ «ΑENAON-NEVEREST» σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, το ΚΠΕ Καστοριάς και τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Π.Ε Καστοριάς.
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 πμ του Σαββάτου με πεζοπορία στο όρος Ψαλίδα και θα συνεχιστεί στις 4:30 μμ στο ΚΠΕ, όπου και θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της ημερίδας.
Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί αξιόλογοι ομιλητές. Τα θέματα τα οποία θα αναπτύξουν αφορούν μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ελληνικού προτύπου διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών, παρουσίαση της διαδρομής του μονοπατιού «Βογατσικό – Καστοριά» το οποίο προτείνεται να ενταχθεί στη διαδικασία πιστοποίησης «Kastoria trail», βασικές αρχές πεζοπορίας με παιδιά κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία της ΚοινΣεπ «ΑΕΝΑΟΝ NEVEREST», έχουν ξεκινήσει ενέργειες με σκοπό την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων, του μονοπατιού Βογατσικό – Καστοριά.
«Ξεκινάμε βήμα – βήμα από το συγκεκριμένο σημείο, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η πιστοποίηση και άλλων διαδρομών της περιοχής μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚοινΣεπ «ΑΕΝΑΟΝ NEVEREST», Νίκος Μερτζανίδης, επισημαίνοντας συγκινημένος ότι η συγκεκριμένη ημερίδα θα είναι αφιερωμένη στον Θόδωρο Περτέκογλου που «έφυγε» πρόσφατα.
Αγώνας ορεινού τρεξίματος στην Καστοριά
Η διοργάνωση ενός αγώνα ορεινού τρεξίματος, έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Καστοριά. Θα περιλαμβάνει διαδρομές 5, 10 και 25 χιλιομέτρων.
«Επειδή βρισκόμαστε στη διαδικασία πιστοποίησης του μονοπατιού, θελήσαμε να διοργανώσουμε έναν αγώνα σε κομμάτια της διαδρομής του μονοπατιού, ώστε να το αναδείξουμε αλλά και να βοηθήσουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι είναι πολύ σημαντικό η ανάδειξη των μονοπατιών. Επιδίωξή μας είναι η προσέλκυση στην περιοχή μας περισσότερων επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Μερτζανίδης.
Ελένη Ψωμαδάκη
Πρόγραμμα Ημερίδας
Θέμα: «Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλαιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών – μοχλός τοπικής ανάπτυξης»
Έναρξη εργασιών ημερίδας – χαιρετισμοί, ώρα 16:30
Θεματολογία – Ομιλητές:
- “Αρχαίες πορείες που είναι σχετικά άγνωστες”. Γιάννης Σίσσιου (Αρχαιολόγος).
- “Menalon trail η δημιουργία ενός Ελληνικού προτύπου διαχείρισης και ανάπτυξης δικτύου μονοπατιών”. Γιάννης Λαγός (υπεύθυνος του 1ου πιστοποιημένου μονοπατιού στην Αρκαδία – Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.).
3.. “Andros Routes – η μεταμόρφωση της Άνδρου σε ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό για πεζοπορία”. Όλγα Καραγιάννη (υπεύθυνη του 2ου πιστοποιημένου μονοπατιού της Άνδρου).
- Σύντομη παρουσίαση της διαδρομής του μονοπατιού της Καστοριάς που προτείνεται να ενταχθεί στην διαδικασία πιστοποίησης “Kastoria Trail”. Νικόλας Μερτζανίδης.
- “Βασικές αρχές πεζοπορίας με παιδιά ” / Δεν παίρνουμε εμείς τα παιδιά στη Φύση αλλά τα παιδιά παίρνουν εμάς. Γιώργος Χαλάτσης (Πρόεδρος του συλλόγου “Φίλοι μονοπατιών Χίου”).
- “Narrative Trails/ Αφηγηματικές Διαδρομές – το Πανεπιστήμιο, ένας εν δυνάμει συνεργάτης εντός & εκτός πεδίου”. Μαρία Βροντίση (επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Dr.Sc., ETH Zürich, Master in Design Studies, Harvard University , δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο)
- “Γεωπάρκο Βίκου-Αώου: Μονοπάτια και πεζοπορικός τουρισμός”. Χαριτάκης Παπαϊωάννου, (ΒιολόγοςΑΠΘ υπεύθυνος του γεωπάρκου, μεταπτυχιακές σπουδές στη Βιολογία Διατήρησης M.Sc. in Conservation biology, Manchester Metropolitan University UK, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στο θέμα Οπληφόρο θηλαστικό της Ελλάδας-αγριόγιδο «Rupicapra rupicapra» και Ιχθυολόγος ΤΕ στο ΤΕΙ Μεσολογγίου).