Πέντε νέα κρούσματα στη χώρα – Ανησυχία για τα 4 «ορφανά»

Ο αριθμός των νοσούντων έχει πλέον φτάσει τους 89

Αρχική » Ελλάδα » Πέντε νέα κρούσματα στη χώρα – Ανησυχία για τα 4 «ορφανά»

Πέντε ακόμα άτομα φαίνεται να έχουν νοσήσει με το νέο ιό Covid-19 στην Ελλάδα. Πρόκειται για τέσσερις επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και για ένα ακόμη που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, τονίζεται πως η κατάσταση του 66χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη. Πλέον τα κρούσματα στη χώρα μας έφτασαν τα 89.

Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι τα τέσσερα νέα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα και κανείς δε γνωρίζει ακόμα πως έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για τα πρώτα «ορφανά» κρούσματα στη χώρα μας και οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου για την ιχνηλάτησή τους. Σημειώνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσής του ιού. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας, κανένα από τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα δεν έχουν ιστορικό. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για άτομα ηλικίας περίπου 60 ετών, τα οποία νοσηλεύονται με πνευμονία.

Οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε 8 οδηγίες στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας». Όπως ανακοινώθηκε, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια