Τις σημαντικές επιπτώσεις θα έχει για την Δυτική Μακεδονία η απολιγνιτοποίηση καταδεικνύει η μελέτη για την κοινωνικο-οικονομική μετάβαση της περιφέρειας στη μεταλιγνιτική περίοδο που εκπόνησε το Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε 1 εκατ. ευρώ μείωσης της τελικής ζήτησης του κλάδου που θα επιφέρει η παύση λειτουργίας των λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία, από την τοπική οικονομία θα αφαιρούνται επιπλέον 0,222 εκατ. ευρώ, θα χάνονται 5 θέσεις εργασίας και τα νοικοκυριά θα χάνουν 0,216 εκατ. ευρώ από εισοδήματα.
Συνολικά, η μελέτη συμβάλλει στην κατάδειξη, αξιολόγηση και αντιμετώπιση των σοβαρών κοινωνικό-οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν σε περιφερειακό επίπεδο από τη μετάβαση.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη ενότητα της μελέτης παρουσιάζονται τα κοινωνικο–οικονομικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η θέση της σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ελληνικές και ευρωπαϊκές περιφέρειες καθώς και η ερμηνεία της διαχρονικά φθίνουσας πορείας της, μέσω των σχετικών περιφερειακών δεικτών.
Στη δεύτερη ενότητα αναλύονται οι παράγοντες που, σύμφωνα με τους συγγραφείς, διαχρονικά εμποδίζουν την αναπτυξιακή στόχευση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, επιχειρείται εκτίμηση της άμεσης και έμμεσης συνολικής των κλάδων παραγωγής στην περιφερειακή οικονομία με τη χρήση του μοντέλου Εισροών-Εκροών (Ε-Ε). Τέλος, στην ενότητα αυτή διατυπώνεται το αναπτυξιακό όραμα για την ομαλή μετάβαση στη μεταλιγνιτική περίοδο.
Η τρίτη ενότητα αφορά γενικά αναπτυξιακά θέματα που οι συγγραφείς εκτιμούν ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εκτιμάται ότι συμβάλλουν στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η υλοποίησή τους κρίνεται ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη.
Τέλος, η τέταρτη ενότητα αναφέρεται στη σημασία του πρωτογενή τομέα στο εγχείρημα της ανάκαμψης, στους στόχους της στρατηγικής ανάπτυξης του, στις επιμέρους δράσεις που επιβάλλεται να υποστηριχθούν και τέλος σε εξειδικευμένες προτάσεις έργων για την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ.