Αλλαγές που περιλαμβάνουν την αδειοδότηση συνεργατών προωθητικών ενεργειών στο νέο νομοσχέδιο για τον τζόγο - OlaDeka

Αλλαγές που περιλαμβάνουν την αδειοδότηση συνεργατών προωθητικών ενεργειών στο νέο νομοσχέδιο για τον τζόγο

Αρκετές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο που είχε δοθεί για διαβούλευση, φαίνεται πως περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο, στις διατάξεις που αφορούν τα τυχερά παιχνίδια. Πρόκειται συγκεκριμένα για το άρθρο 14 του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις»,  το οποίο επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το υπουργείο ανάπτυξης. 

Οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν περάσει θα λέγαμε από «χίλια κύματα» τους προηγούμενους μήνες και οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα διαδέχονταν η μία την άλλη. Ωστόσο Φαίνεται πως πλησιάζουμε στην τελική ευθεία όλο και περισσότερο με την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου που θα ρυθμίσει για πρώτη φορά το καθεστώς του διαδικτυακού στοιχήματος και των τυχερών παιχνιδιών σε μόνιμη βάση στη χώρα μας (από το 2011 ισχύει ένα προσωρινό καθεστώς χορήγησης αδειών λειτουργίας).

Μία από τις προσθήκες που δεν υπήρχαν νωρίτερα είναι αυτή της δημιουργίας ενός μητρώου συνεργατών προωθητικών ενεργειών τυχερών παιχνιδιών (affiliates) το οποίο θα είναι υπό την επίβλεψη της αρμόδιας Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Τα καλύτερα online καζίνο και ιστοσελίδες στοιχήματος που εξασφαλίζουν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα θα πρέπει πλέον να συνεργάζονται αποκλειστικά και μόνο με θεσμοθετημένους συνεργάτες, οι οποίοι εκτός των άλλων θα αρχίσουν να φορολογούνται και θα υπάρχουν διαθέσιμοι σε σχετική «λευκή λίστα» στον ιστότοπο της ΕΕΕΠ..

Συγκεκριμένα, οι συνεργάτες αυτής της κατηγορίας θα πληρώνουν το ποσό των χιλίων ευρώ ώστε να εξασφαλίσουν τη δική τους άδεια λειτουργίας. Αυτό ήταν μάλλον επιβεβλημένο, καθώς είναι σίγουρα γεγονός πως μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο καθεστώς λειτουργίας των affiliates λειτουργούσε αρκετά ελεύθερα, χωρίς έλεγχο στην Ελλάδα.

«Τσουχτερές άδειες λειτουργίας με διάρκεια 7 χρόνια»

Στο συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπεται η χορήγηση αδειών έναντι του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις διαδικτυακές ιστοσελίδες στοιχήματος και αντίστοιχα 2 εκατομμυρίων ευρώ για τα λοιπά διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια. Η ισχύς τις συγκεκριμένης άδειας ορίζεται χρονικά να είναι τα 7 χρόνια, ενώ η ανανέωση θα πραγματοποιείται με την καταβολή του ίδιου ακριβώς ποσού και για την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, με αίτηση τουλάχιστον 1 έτος από την ημερομηνίας λήξης της ισχύουσας άδειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πώς τα παιχνίδια και τις δύο αυτές περιπτώσεις θα μπορούν πλέον να διενεργούνται με τη χρήση γεννήτριας τυχαίων αριθμών (RNG), κάτι το οποίο δεν περιελάμβανε ο προηγούμενος νόμος. Όσες στοιχηματικές ιστοσελίδες επιθυμούν να εξασφαλίσουν μία νέα άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, θα μπορούν να το πράξουν εντός δύο μηνών από την υποβολή του αιτήματος τις, εφόσον δεν υπάρχουν κολλήματα και ισχύουν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι συγκεκριμένες άδειες δεν θα μπορούν να εκχωρηθούν ή να μισθωθούν και θεωρούνται προσωποπαγείς. Περιλαμβάνονται τις και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις λεπτομέρειες για την έδρα, το κεφάλαιο τις κάθε εταιρείας, τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές κλπ.

Φορολογικές αλλαγές

Πέρα από τις επικείμενες φορολογικές αλλαγές για τα φυσικά πρόσωπα, αλλαγές θα υπάρχουν επίσης και στο φορολογικό καθεστώς των αδειοδοτημένων εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πλέον πως δεν θα εκπίπτει στο μέλλον ο φόρος τυχερών παιχνιδιών 35% της  φορολογητέας ύλης πού προβλεπόταν για το φόρο επιχειρήσεων, κάτι που θα επιβαρύνει περισσότερο τις επιχειρήσεις του χώρου όσον αφορά τις εισφορές που καταβάλουν στο ελληνικό δημόσιο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε τέλος πως η μεταβατική περίοδος έχει διάρκεια έως και το τέλος του Μαρτίου 2020. Μέχρι την ημερομηνία αυτή θα εξακολουθήσει να ισχύσει το παρόν καθεστώς με τις προσωρινά αδειοδοτημένες  εταιρείες και αντίστοιχα το νέο καθεστώς θα ισχύσει αμέσως μετά.

Οι εταιρείες που αυτή τη στιγμή έχουν εξασφαλίσει άδεια λειτουργίας και δραστηριοποιούνται νόμιμα στη χώρα μας, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση ανανέωσης της άδειας αυτής, με μόνιμη πλέον διάρκεια 7 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υποχρεωμένες να πάψουν οριστικά την παροχή των υπηρεσιών του στην ελληνική αγορά.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria