Οι υποσχέσεις που έχει δώσει ο Μητσοτάκης - Τι πρέπει να εφαρμόσουν οι νέοι υπουργοί της ΝΔ - OlaDeka

Οι υποσχέσεις που έχει δώσει ο Μητσοτάκης – Τι πρέπει να εφαρμόσουν οι νέοι υπουργοί της ΝΔ

Οι εκλογές τελείωσαν, η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε και η εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις ξεκίνησε. Η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε μια ευρεία νίκη που της δίνει αυτοδυναμία.

Πρόκειται για την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση, έπειτα από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009, δηλαδή 10 χρόνια πριν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2016. Μια περίοδο δηλαδή, που το κόμμα του είχε ήδη υποστεί διπλή εκλογική ήττα (Ιανουάριος και Σεπτέμβριος 2015), ενώ το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015 είχε επικρατήσει με 61,3%.

Σε αυτά τα τρία χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας κατά 10 μονάδες, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, και το κόμμα του να εξασφαλίσει 158 έδρες στο νέο κοινοβούλιο.

Η πρωθυπουργία του κ. Μητσοτάκη ξεκινά με τη χώρα εκτός μνημονίου, έχοντας κλείσει ο πολυετής κύκλος της εποπτείας, των πρωτοσέλιδων σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, του Grexit, των δημοψηφισμάτων και των «μαρτυρίων της σταγόνας» στους διαδρόμους και τις αίθουσες συνεδριάσεων των Βρυξελλών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα που τίποτα πια δεν θυμίζει όσα βίωνε η χώρα στο κοντινό παρελθόν, ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας καλείται να πάει την οικονομία και την κοινωνία ένα βήμα παραπέρα, εδραιώνοντας την επιστροφή στην κανονικότητα. Εξάλλου, ο ίδιος, σε πολλές προεκλογικές του ομιλίες και συνεντεύξεις πριν τις εκλογές έστελνε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Η νέα κυβέρνηση, 9 Ιουλίου 2019
Τι περιλαμβάνει λοιπόν, η «Συμφωνία Αλήθειας», το «ρεαλιστικό σχέδιο», το οποίο ο νέος πρωθυπουργός της χώρας έχει ξεδιπλώσει σε πολλές ομιλίες και συνεντεύξεις πριν τις εκλογές;

Επιγραμματικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί για τα παρακάτω:

Μείωση εισφορών στην κύρια σύνταξη

Ένα ζήτημα που απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Όπως είχε εξηγήσει πρόσφατα (28 Μαΐου 2019) ο – τότε – αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%.

Δηλαδή, να μειωθεί δηλαδή κατά 25%, το 20% που είναι σήμερα για την κύρια σύνταξη και έτσι να γίνει 15%, αναλογικά για εργοδότες και εργαζόμενους.

Κατώτατος μισθός 730 ευρώ

«Την Κυριακή ψηφίζουμε, την Δευτέρα γυρίζουμε σελίδα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κεντρική του προεκλογική ομιλία στο Θησείο στις 4 Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα που κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία για να «γυρίσουμε σελίδα», υποσχέθηκε πως «ο κατώτερος (σ.σ. μισθός) θα αυξηθεί σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης. Ώστε να φτάσει, σε μια τριετία στα 730 ευρώ». Δηλαδή, το 2022.

Τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης

Ο φορολογικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, η οποία και φάνηκε από τις ευρωεκλογές κιόλας να γυρίζει την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα και τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η παραγωγική Ελλάδα χτυπήθηκε βάναυσα από τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης. Χτυπήθηκε στο επίπεδο της φορολογίας, η οποία τσάκισε τη μεσαία τάξη», είπε ο κ. Μητσοτάκης στις 3 Ιουλίου σε θεματική συζήτηση για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων.

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις εντός της πρώτης διετίας της νέας κυβέρνησης.

 Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε στις 21 Ιουνίου 2019, περιλάμβανε και σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που είχε επιβληθεί ως «έκτακτη επιβάρυνση» από το 2011 και έπρεπε να έχει ήδη καταργηθεί.

Μειώσεις φόρων

Υπάρχει εξαγγελία για μείωση στον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% μέσα σε δύο χρόνια αλλά και μείωση στον ΦΠΑ στην εστίαση, από το 24% στο 13%, σε όλα τα προϊόντα.

«Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για το 2019. Οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Alpha στις 3 Ιουλίου.

Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αναμένεται να είναι μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κ. Μητσοτάκης. Πρόκειται για μία εξαιρετικά «πομπώδη» δέσμευση, μιας και πρόκειται για ένα ζήτημα που συζητείται, με φωνές υπέρ και κατά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Αντικαπνιστικός νόμος

«Τέλος το τσιγάρο» είναι μια από τις πολύ βασικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεσμεύομαι ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί ξεκαθάρισε μέσω Facebook στις 31 Μαΐου.


Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά προεκλογικά, που είχε αναφερθεί στο εν λόγω ζήτημα. Έξω από τις νόρμες της πολιτικής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου, είπε χαρακτηριστικά:

«Όχι απλά δεν κάπνισα, αλλά θα εφαρμόσω τον αντικαπνιστικό νόμο αμέσως. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι στους καπνιστές, στους δυνητικούς, παθητικούς καπνιστές και πρέπει να μειώσουμε δραματικά τους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα».

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

23 Μαΐου 2019: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ και προανήγγειλε μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ σε όλους, με ορίζοντα δύο ετών, αρχής γενομένης από το 2020.

Επανέρχεται στο ζήτημα στις 27 Ιουνίου 2019, από το Κορωπί και την Ανατολική Αττική όπου περιόδευε εκείνες τις ημέρες.

«Θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ σε όλους κατά 30%», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επταήμερη εργασία και Δημόσιο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε την 1η Ιουλίου στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος».

Σε ό,τι αφορά τα περί επταήμερης εργασίας, ο ίδιος ανέφερε στην ίδια συνέντευξη, την περασμένη εβδομάδα:

«Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Και είναι τόσο προκλητική η προσπάθεια κάποιων να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου, που δεν θα σταματήσουν προ κανενός εμποδίου. Το ξαναλέω, λοιπόν: Επταήμερη λειτουργία. Αλλά η εργασία είναι πενθήμερη. Και εάν υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν επταήμερο και μπορούν να βρουν μια συνεννόηση με τους εργαζόμενους ώστε τελικά οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες με τις ίδιες αποδοχές, αυτό νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι καλό για την επιχείρηση και είναι και καλό για τους εργαζόμενους».

Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα

Η εν λόγω υπόσχεση έχει ακουστεί αρκετές φορές ως μέτρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

Στις 14 Δεκεμβρίου 2018, από το βήμα του 12ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τότε ότι δεσμεύεται να φέρει στον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό που θα καταθέσει η κυβέρνησή του επίδομα 2.000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται.

Η Μαρία Σπυράκη στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 και κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επανέλαβε την ανωτέρω δέσμευση για την επιδότηση με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας.

«Έχουμε πρόβλημα υπογεννητικότητας. Έχω πει ότι θα δώσουμε από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Το δημογραφικό δεν είναι πρόβλημα μόνο εθνικό, είναι και θέμα οικονομικό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha στις 21 Μαΐου 2019.

Νέες θέσεις εργασίας

Καινούργιες και καλά αμειβόμενες δουλειές φέρνουν οι επενδύσεις, ανέφερε ο σημερινός πρωθυπουργός στις 12 Ιουνίου 2019, σε ομιλία του στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Ισχυρή Ανάπτυξη – Αυτοδύναμη Ελλάδα» στην Πάτρα.

«Επενδύσεις είναι οι άνθρωποι και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν», δήλωσε στις 7 Μαΐου κατά την επίσκεψή του στο Ναυπηγείο στο Βαθύ Αυλίδος.

Βασικό σημείο του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που παρουσιάστηκε στις 21 Ιουνίου 2019, ήταν και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μάλιστα, στόχος είναι στα τέλη του 2023, οι άνεργοι να έχουν μειωθεί από 850.000 που είναι σήμερα σε 560.000.

Νόμος Παρασκευόπουλου και ασφάλεια

Μία από τις μεγαλύτερες προεκλογικές αντιπαραθέσεις της τελευταίας προεκλογικής περιόδου ήταν και ο νέος Ποινικός Κώδικας που έφτασε στο στάδιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας εν μέσω προεκλογικής περιόδου και πέρασε από τη Βουλή στις 6 Ιουνίου 2019, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Δριμύτατη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμεύεται για άμεση κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου.

«Καταργούμε αμέσως τον νόμο Παρασκευόπουλου για να σταματήσει η μαζική απελευθέρωση καταδικασμένων για βαρύτατα ποινικά αδικήματα», είπε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του «αναπτυξιακού προγράμματος» της ΝΔ.

Όσο για την ασφάλεια και την εγκληματικότητα, ενδεικτική είναι η δήλωσή του από τον Ασπρόπυργο στα τέλη Απριλίου, και η συνομιλία του με κατοίκους της περιοχής:

«Ξέρουμε τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα στο ζήτημα της ασφάλειας, ξέρουμε πώς θα ενισχύσουμε την αστυνομία. Είναι κάτι το οποίο έχουμε ξανακάνει και θα το κάνουμε και τώρα».

Νωρίτερα, στις 3 Απριλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφτεί τα Σεπόλια, διαμηνύοντας ότι η «ασφάλεια στις συνοικίες της Αθήνας» είναι ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria