Ο 12λογος του Τσίπρα - Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τη μεσαία τάξη - OlaDeka

Ο 12λογος του Τσίπρα – Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τη μεσαία τάξη

Στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου και αφού ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το νέο πρόγραµµα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία

Αντίστροφα µετρά πλέον ο χρόνος για τις εθνικές εκλογές µετά την προκήρυξή τους από τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας και τη διάλυση της Βουλής. Πιθανότατα σήµερα θα παραιτηθεί ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης και θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, ενώ πιθανολογείται ότι σήµερα θα αναλάβει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου και η Εφη Αχτσιόγλου.

Ο κεντρικός κορµός των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία αναµένεται να δοθεί στη δηµοσιότητα την ερχόµενη Τετάρτη, έπειτα από συνεδρίαση της Πολιτικής Γραµµατείας του κόµµατος. Ο πρωθυπουργός µετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και ζήτησε από τον Προκόπη Παυλόπουλο την προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές, εξηγώντας πως τα δεδοµένα των ευρωεκλογών διαµορφώνουν µια συνθήκη παρατεταµένης προεκλογικής περιόδου περίπου τεσσάρων µηνών, κάτι που µπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οµαλή πορεία της ελληνικής οικονοµίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είχε προαναγγείλει, επικαλέστηκε τη σταθεροποίηση της οικονοµίας ως τον εθνικό λόγο για τον οποίο ζήτησε προσφυγή στις κάλπες από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα.

Το πρόγραµµα

Χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία µπήκε σε τροχιά εκλογών και παρουσίασε χθες το βράδυ το πρόγραµµά του για την επόµενη τετραετία, µε έµφαση σε θέµατα δίκαιης φορολόγησης, εργασίας, ανάπτυξης και περιβάλλοντος και κοινωνικής αλληλεγγύης.

O πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του κεντρικού πυρήνα του προγράµµατος έθεσε το δίληµµα των επερχόµενων εκλογών λέγοντας: «Ή θα κρατήσουµε την Ελλάδα στα χέρια µας ή θα τη δώσουµε πίσω σε αυτούς που µας χρεοκόπησαν».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι υπαίτιοι της καταστροφής της χώρας υποστηρίζουν ότι το κοντέρ µηδένισε, για να προσθέσει. «Κάνουν λάθος γιατί παραµένουν αµετανόητοι και τώρα έρχονται και σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταµένο φαγητό, δηλαδή το πρόγραµµα που έστειλε τους Ελληνες στην ανεργία». Γι’ αυτό και κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν προγράµµατα και θέσεις των δύο κοµµάτων προτού προχωρήσουν στις επιλογές τους.

Ο «δωδεκάλογος» στον οποίο έδωσε προτεραιότητα ο Αλέξης Τσίπρας δίνει έµφαση στη στήριξη των µεσαίων στρωµάτων, αφού προβλέπει µεταξύ άλλων µείωση του πρώτου κλιµακίου φόρου εισοδήµατος στο 20%, µείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, δηµιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, αύξηση του κατώτατου µισθού. Επίσης θέτει ως προτεραιότητα ακόµη µία δικαιωµατική παρέµβαση, όπως τον πολιτικό γάµο για τα οµόφυλα ζευγάρια, αλλά και την ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθµούς όλων των παιδιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το νέο πρόγραµµά του, όµως πλέον δεν στέκεται µόνο σε αυτό. Εκ παραλλήλου θυµίζει τι κατάφερε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης και ποια µέτρα εφαρµόζονται ήδη σε τοµείς όπως η Υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, η Παιδεία, ο πολιτισµός και η κοινωνική αλληλεγγύη. Επίσης κάνει αντιπαραβολή µε το αντίστοιχο πρόγραµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας θέτοντας το διακύβευµα των εκλογών για το τι ακριβώς επιδιώκει να αποτραπεί.

Υγεία – Παιδεία

Για παράδειγµα, στον τοµέα της Υγείας τονίζει ότι διασφαλίστηκαν η ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στη δηµόσια υγεία, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η νέα πολιτική τιµολόγησης στα φάρµακα και η παροχή για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας για 800.000 παιδιά δηµοτικού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να αποτραπούν η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για λίγους, η ακύρωση του σχεδίου νέων προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και η ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήµατος Υγείας. Οµοίως στον τοµέα της Παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ θυµίζει ότι παρέλαβε µε καθυστερήσεις στη λειτουργία των σχολείων και των ειδικών σχολείων και µε χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και προβλήµατα στη διανοµή των βιβλίων, όπως επίσης και µε διακοπή διορισµών µόνιµων εκπαιδευτικών και στελέχωση των σχολείων αποκλειστικά µε αναπληρωτές. Αυτά που λέει ότι θέλει να αποτρέψει τώρα είναι η ακύρωση 15.000 µόνιµων διορισµών µε την επαναφορά του κανόνα 1 προς 5, η ακύρωση της νέας δοµής της Γ’ Λυκείου και η κατάργηση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήµια. Οσο για την κοινωνική ασφάλιση προειδοποιεί ότι το περίφηµο «Ασφαλιστικό Πινοσέτ» θέτει σε κίνδυνο τη χορήγηση των σηµερινών συντάξεων, τις µελλοντικές συντάξεις των νέων εργαζοµένων, αφήνει ακάλυπτους τους σηµερινούς ασφαλισµένους, δηµιουργεί τρύπα 55 δισ. στον προϋπολογισµό του κράτους, µεταφέρει τις ασφαλιστικές εισφορές σε ιδιωτικές εταιρείες και οδηγεί σε µειώσεις συντάξεων.

opt_untitled_19

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria