Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας - OlaDeka

Πυρετός διαβουλεύσεων στην Ευρώπη για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Την Πέμπτη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Σήμερα, οι υπουργοί Eξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους

«Πυρετός» συσκέψεων συνεχίζεται σε Ελλάδα και Κύπρο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με σκοπό να καθοριστούν εκεί οι κυρώσεις ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά και την έντονη φημολογία ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε ήδη τις γεωτρήσεις έξω από την Πάφο.

Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να υπάρξει η ευρωπαϊκή απάντηση, αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για τουρκικές γεωτρήσεις. Οι υπουργοί Eξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ενημέρωσαν σήμερα τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για τις εξελίξεις, ενώ στις 20-21 Ιουνίου οι ηγέτες της ΕΕ θα αποφασίσουν για συγκεκριμένα μέτρα κατά τις Τουρκίας.

Αλέξης Τσίπρας: Oι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV στο επίκεντρο της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, η οποία διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, ήταν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Αμέσως μετά έστειλε μήνυμα στην Τουρκία δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως «η παράνομη δράση της (Τουρκίας), δεν είναι δείγμα ισχύος, αλλά αδυναμίας».

Αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το Διεθνές Δίκαιο θα έχει συνέπειες» και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς». Την ίδια ώρα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κάνει λόγο για «θαλάσσια εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ», ενώ οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου ενημερώνουν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την τουρκική προκλητικότητα.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνει κατηγορηματικά πως οι εργασίες στην περιοχή θα συνεχιστούν και πως όποιος τολμήσει να μπει εμπόδιο θα αντιμετωπίσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας που ήδη βρίσκονται στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο Οpen ΤV, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, υπογράμμισε ότι η δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστά «επίθεση εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας» και έκανε λόγο για «εισβολή στη θάλασσα».

«Είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή, είναι εισβολή στη θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μια συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει ποια είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει» τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνουν κατάχρηση της ιδιότητάς τους ως μέλη της Ε.Ε.

Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ανατολική Μεσόγειο έδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνουν κατάχρηση της ιδιότητάς τους ως μέλη της Ε.Ε. Τα μηνύματα που δίνονται από την πλευρά μας στο πλέον ανώτατο επίπεδο είναι αρκετά σαφή. Θα διατηρήσουμε την αποφασιστική μας στάση σε αυτό το θέμα», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, εκφράζοντας την έντονη ενόχληση για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Open TV Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, «ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ισχυρή θέση με την υποστήριξη της Ε.Ε., ενώ απείλησε ότι αυτό θα έχει συνέπειες εάν παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ή των Ελληνοκυπρίων».

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ζήτησε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε. σχετικά με τις έρευνες φυσικού αερίου της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου.

«Ο Τσίπρας σημειώνοντας ότι πριν είχε πραγματοποιήσει μία τηλεφωνική συνομιλία με τον ηγέτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε στη συνέχεια ότι ‘συμφωνήσαμε σε κάποιες κινήσεις ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος πριν από τη Σύνοδο της Ε.Ε. Έτσι ώστε, αν επιβεβαιωθεί ότι πραγματοποιήθηκε γεώτρηση μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ακόμη και εφαρμογή κυρώσεων’», μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ελληνική αντιπροσωπεία στην Τουρκία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κλιμάκιο Ελλήνων στρατιωτικών και διπλωματών μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.

H ευρωπαϊκή απάντηση στη Σύνοδο Κορυφής

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Γιώργος Κατρούγκαλος και Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσαν σήμερα για την τουρκική προκλητικότητα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο. Στις 20 και 21 Ιουνίου αναμένεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία οι ηγέτες είχαν θέσει την ημερομηνία που θα αποφάσιζαν για κυρώσεις και συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανεύθυνη δραματοποίηση από Τσίπρα στο θέμα της Τουρκίας

Εδώ και μήνες η Τουρκία δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο. Παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως, «εφόσον υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση τέτοιων ενεργειών, είναι απολύτως επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Άφησε δε αιχμές για τη στάση του κ. Τσίπρα, λέγοντας «είναι αναγκαίο, σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, να υπάρχει εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα. Όμως, σε καμία περίπτωση, η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίηση της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε».

Δείτε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του Open TV:

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria