Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Αρχική » Κοινωνία » Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας σήμερα και οι περιπτώσεις των παιδιών που εργάζονται στην Ελλάδα δεν είναι λίγες. Όπως δήλωσε στον ΑΠΕ-ΜΠΕ η δικηγόρος του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κα Αναστασία Καρκούλια, η πλειοψηφία των περιστατικών που φτάνουν στο δίκτυο είναι παιδιά από Πακιστάν και Μπαγκλαντές αλλά και από Αφγανιστάν και Αλγερία.Είναι παιδιά από χώρες όπου συνήθως εργάζονται από την ηλικία των 5 ετών. Πολλές φορές μέσα από την κοινότητα τους υπάρχουν κυκλώματα ομοεθνών τους ή άνθρωποι από τρίτες χώρες που τα παραλαμβάνουν και τα προωθούν στην εργασία.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντοπιστεί περίπου 350 παιδιά ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 90 ενεργές υποθέσεις με παιδιά που εργάζονται ή εργάζονταν. 2 στα 3 παιδιά είναι από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές (τις υποθέσεις αυτές τις διαχειρίζεται το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού στην Αθήνα- Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ). Κάποια από αυτά εργάζονται σε απάνθρωπες συνθήκες π.χ. σε αγροτικές περιοχές χωρίς μισθό και κάποια λίγα σε μικρομάγαζα γειτονιάς όπου συνήθως λαμβάνουν κάποιο μικρό μισθό αλλά είναι ανασφάλιστα.

Συνήθως πρόκειται για ηλικίες 14-18 ετών που έχουν πάει ελάχιστα στο σχολείο ή δεν έχουν πάει καθόλου, που εργάζονταν στις χώρες καταγωγής τους, που δεν έχουν προστατευτικό δίκτυο στην Ελλάδα, που δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές για πάνω από έναν χρόνο και είναι άστεγα. Χωρίς κάρτα ασύλου, χωρίς να έχουν κάποιο κρατικό έγγραφο είναι στην γκρίζα ζώνη.

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια