Η νέα γενιά «όπλο» για ΣΥΡΙΖΑ - Νέα Δημοκρατία - OlaDeka

Η νέα γενιά «όπλο» για ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία

Στελέχη νεότερης ηλικίας και από τα δύο κόµµατα σε ρόλους-κλειδιά στη µάχη για τις εθνικές εκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Βγαίνουν μπροστά η Έφη ο Αλέξης και η ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες

Ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ µε στελέχη της νεότερης γενιάς επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας µέσα από τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Ο πρωθυπουργός έχει κατανοήσει ότι η ανανέωση σε πρόσωπα αλλά και σε ιδέες είναι επιβεβληµένη, κάτι που επιβεβαιώθηκε και µε την περίπτωση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία αποχωρεί µεν από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο έχει προκαλέσει -όπως σχολιάζουν στελέχη του κόµµατος- ανυπολόγιστη ζηµιά κυρίως στο επίπεδο του ηθικού πλεονεκτήµατος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαµβάνοντας και ο ίδιος χρέη πρωθυπουργού λίγο πριν από τα 40 του, αξιοποιεί στο έπακρο τα στελέχη της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που έχει αποδείξει και από τις µέχρι τώρα επιλογές του. Στον πρώτο στενό πυρήνα συνεργατών του ενέταξε στελέχη ακόµη πιο νέα σε ηλικία από τον ίδιο, όπως τους Νίκο Παππά, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Δηµήτρη Τζανακόπουλο και Ρένα Δούρου. Ακολούθως εµπιστεύτηκε σε κρίσιµα υπουργικά πόστα και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Αλέξης Χαρίτσης, Γιώργος Βασιλειάδης, Εφη Αχτσιόγλου και Λευτέρης Κρέτσος.

Ο νέος πυρήνας συνεργατών του πρωθυπουργού, αυτός που σήµερα συγκροτεί το πολιτικό διευθυντήριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συµµαχίας, πέραν του Πάνου Σκουρλέτη, που έχει και υπουργική εµπειρία και τώρα ασκεί καθήκοντα γραµµατέατου κόµµατος, αποτελεί ένα µείγµα στελεχών της πρώτης ηγετικής οµάδας (Παππάς, Τζανακόπουλος) και της οµάδας που αναδείχτηκε σε δεύτερο κυβερνητικό χρόνο από µη κοινοβουλευτικά στελέχη που ανέλαβαν καίρια κυβερνητικά πόστα (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης). Η µεν Εφη Αχτσιόγλου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επιτυχηµένη ως υπουργός Εργασίας, όχι µόνο για την αποτελεσµατικότητά της στη διαπραγµάτευση αλλά και για την επαναφορά συµβολικών διατάξεων που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Οµοίως ο υπουργός Εσωτερικών θεωρείται ότι έκανε πολύ καλή δουλειά στο υπουργείο Οικονοµίας σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και στο Εσωτερικών έφερε εις πέρας µε επιτυχία την πρόκληση της τετραπλής κάλπης στις 26 Μαΐου.

Κατά τις πληροφορίες, η Εφη Αχτσιόγλου εφόσον αναλάβει χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου θα καταλάβει µία από τις εκλόγιµες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο κ. Χαρίτσης θα είναι πιθανότατα υποψήφιος στη Μεσσηνία, ενώ συγχρόνως έχει την ευθύνη µεγάλου κοµµατιού του νέου προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ.

Της Βούλας Κεχαγιά

Νέα Δημοκρατία: Παίρνουν τη σκυτάλη η εκπρόσωπος, η σύμβουλος και ο «Mr Κράτος»

Μία από τις εµβληµατικές δεσµεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την κούρσα διαδοχής στη Νέα Δηµοκρατία στις αρχές του 2016 ήταν εξαρχής η ανανέωση. Λίγες εβδοµάδες πριν από την εκλογική αναµέτρηση της 7ης Ιουλίου και µε ισχυρή την πιθανότητα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, χάρη και στην καθαρή νίκη στην τριπλή κάλπη της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου, το ερώτηµα του… ενός εκατοµµυρίου δολαρίων είναι το «µε ποιους θα κυβερνήσει ο Κυριάκος». Ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει ζωτικό χώρο στη γενιά των τριαντάρηδων και των σαραντάρηδων και αυτό που µένει να αποδειχθεί είναι κατά πόσον η νέα φρουρά θα δικαιώσει τις προσδοκίες του.

Εδώ και λίγους µήνες και συγκεκριµένα από τον περασµένο Μάρτιο η «επικοινωνιακή βιτρίνα» του κόµµατος είναι η Σοφία Ζαχαράκη, που διαδέχθηκε τη Μαρία Σπυράκη ως εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος. Φρέσκο και άφθαρτο πρόσωπο, µε ευρεία αποδοχή απ’ όλες τις «γαλάζιες» φατρίες, η κ. Ζαχαράκη πιστώνεται και αυτή κοµµάτι της εκλογικής επιτυχίας της Ν∆. Προερχόµενη από τη ΔΑΠ-Ν∆ΦΚ και την ΟΝΝΕΔ αλλά και πτυχιούχος της Αγγλικής Φιλολογίας, η κυρία Ζαχαράκη… τραβά την προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2016, όταν την ορίζει αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου, αφού προηγουµένως έχει διατελέσει για επτά µήνες διευθύντρια Προγράµµατος του κόµµατος. Η ανέλιξη της Σοφίας Ζαχαράκη αποτελεί ξεκάθαρη επιβεβαίωση της τακτικής Μητσοτάκη να «στρατολογεί» και να δίνει ευκαιρίες σε στελέχη εκτός του παραδοσιακού πυρήνα συνεργατών του.

Από τον Ιανουάριο του 2017, όταν ως η νεαρότερη τελειόφοιτη του Πανεπιστηµίου του Κέιµπριτζ στο πρόγραµµα «Οικονοµικά της Ανάπτυξης» προσέλκυσε την προσοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αρχικά ζήτησε να τη συναντήσει και τρεις µήνες µετά, τον Μάρτιο, την έχρισε σύµβουλό του, οι µετοχές της Δόµνας Μιχαηλίδου καταγράφουν αυξητικές τάσεις στο powergame της ΝΔ. Η 32χρονη σύµβουλος, πλέον, του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επί του χρηµατοπιστωτικού τοµέα είναι εκείνη που έχει επιφορτιστεί µε την ευθύνη της επίβλεψης της πορείας των σηµαντικότερων επενδυτικών projects, όπως το Ελληνικό. Συµµετέχει, επίσης, στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη µε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στα πυκνά τους τελευταίους µήνες ραντεβού του µε τα σηµαντικότερα funds παγκοσµίως. Επιπλέον, ασχολείται µε καυτά για την επόµενη κυβέρνηση ζητήµατα, όπως η διευθέτηση του προβλήµατος των κόκκινων δανείων, αλλά και η όσο το δυνατόν πιο εύρυθµη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τον αποκαλούν «Mr Κράτος». Αριστούχος απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δηµόσιας Διοίκησης, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος βρίσκεται πίσω από τις φιλόδοξες πρωτοβουλίες που επεξεργάζεται και στοχεύει να εφαρµόσει ως αυριανή κυβέρνηση η Νέα ∆ηµοκρατία στην κατεύθυνση της αναµόρφωσης της αναδιοργάνωσης της κεντρικής δηµόσιας διοίκησης, προκειµένου να πραγµατωθεί το όραµα του προέδρου της ΝΔ για ένα λιτό, αποτελεσµατικό κράτος στο πρότυπο των προηγµένων χωρών της Δύσης. Αποτελεί, εξάλλου, τον βασικό συντάκτη του πρώτου νόµου της επόµενης κυβέρνησης για την οργάνωση του κράτους, εφόσον η Ν∆ κερδίσει τις εκλογές. Ο κ. Χριστόπουλος απολαµβάνει εδώ και χρόνια την εµπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς την περίοδο 2012 – 2014 χρηµάτισε ειδικός σύµβουλος του τότε υπουργού ∆ιοικητικής Μεταρρύθµισης αναλαµβάνοντας σηµαντικά projects, όπως η αναδιοργάνωση της κεντρικής δηµόσιας διοίκησης, η κατάρτιση του νέου µισθολογίου του δηµοσίου τοµέα, ενώ συµµετείχε στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών στο πεδίο της δηµοσιονοµικής διαχείρισης.

Του Σπύρου Μουρελάτου

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria