Τσίπρας: Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας – Βγήκαμε στις αγορές - OlaDeka

Τσίπρας: Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας – Βγήκαμε στις αγορές

Συνέντευξη στους Financial Times παραχώρησε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για το Brexit αλλά και για τις εκλογές.

Επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Financial Times ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της κάλπης αργότερα εντός του έτους και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο, υπογραμμίζοντας την επιστροφή της Ελλάδας στη σταθερότητα, με την ολοκλήρωση μιας πλήρους τετραετούς θητείας στην κυβέρνηση, μετά από περισσότερα από δέκα χρόνια βραχύβιων κυβερνήσεων.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει πως θα αντλήσει πολιτικά οφέλη από την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη, σημειώνοντας τις προβλέψεις για άνοδο του ΑΕΠ μεταξύ 2,2 και 2,4% εφέτος.

«Νομίζω ότι είναι κρίσιμο να πραγματοποιηθούν εκλογές σε μια χρονική στιγμή που οι άνθρωποι θα μπορούν να συγκρίνουν την κατάσταση του 2015 -όταν ήμασταν στο βαθύ σκοτάδι- με τη σημερινή κατάσταση» δήλωσε. «Μην ξεχνάτε ότι όταν ανέλαβα την εξουσία, τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια… Υπήρχαν μέρες που ήμασταν πολύ αγχωμένοι, επειδή δεν υπήρχε τρόπος να καταβάλουμε μισθούς και συντάξεις» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές»

Τώρα, είπε, η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό και έφτιαξε ένα μαξιλάρι ρευστότητας «πάνω από 45 δισεκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας», χάρης στην προσήλωση στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που συμφωνήθηκε με τους πιστωτές της χώρας, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Αυτόν τον μήνα η Ελλάδα πέτυχε μια από καιρό αναμενόμενη συμφωνία με το ΔΝΤ, που της επιτρέπει να αποπληρώσει πρόωρα ένα μέρος του εναπομείναντος δανείου των 9,5 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, «θα γλιτώσουμε ένα σημαντικό ποσό (σ.σ.: από τόκους), περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει προσηλωμένη στον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% ως το 2022, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε γενναίες παροχές που συνδέονται συνήθως με την προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.

«Οι στόχοι θα επιτευχθούν με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης»

«Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα ήταν να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και στους πιστωτές μας, οπότε δεν θέλαμε να παραβιάσουμε τη συμφωνία» (σ.σ.: για τα πλεονάσματα) είπε ο κ. Τσίπρας. «Έχουμε πετύχει αυτούς τους στόχους, τους ξεπεράσαμε μάλιστα, επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια. Πρέπει να είμαστε ασφαλείς σε αυτό».

Όμως ελπίζει ότι η Ελλάδα σύντομα θα μπορέσει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για «ένα νέο μείγμα πολιτικής προκειμένου να πετύχει τους στόχους αλλά με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης». Για να επιτευχθεί αυτό, θέλει να μειώσει τη φορολογία για τις ελληνικές επιχειρήσεις και οι τράπεζες θα πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση ενός βουνού από κόκκινα δάνεια.

«Έχουμε έναν ενάρετο κύκλο τώρα» είπε ο κ. Τσίπρας. «Δεν θα χάσουμε τους στόχους μας, αν έχουμε χαμηλότερη φορολογία, αλλά θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες δουλειές και περισσότερα έσοδα».

Για το Brexit

Ερωτηθείς για το Brexit και τις επιπτώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το αδιέξοδο με το Brexit δείχνει τα ελαττώματα της «εθνικιστικής προσέγγισης» και της “σοβινιστικής ρητορικής” στην αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων μιας χώρας.

«Το Brexit ήταν μια πολύ κακή εξέλιξη για την Ευρώπη και για τη Βρετανία» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.«Αυτό που παρακολουθούμε τώρα είναι το αποτέλεσμα μιας σοβινιστικής ρητορικής, που υποσχέθηκε διέξοδο με εθνικιστική προσέγγιση, όχι με την εξεύρεση συλλογικών λύσεων».

«Ο δρόμος του εθνικισμού δεν προσφέρει λύση στα πραγματικά προβλήματα»

«Εάν η Βρετανία, που είναι μια πολύ σημαντική δύναμη, αντιμετωπίζει τόσες δυσκολίες στο πώς θα προχωρήσει το Brexit, τότε τι θα γινόταν με την Ελλάδα;» είπε ο κ. Τσίπρας. «Οι εξελίξεις με το Brexit αποδεικνύουν ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος του εθνικισμού, δεν προσφέρει μια εύκολη λύση στα πραγματικά προβλήματα».

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε επίσης για τα αντιευρωπαϊκά και ακροδεξιά λαϊκιστικά πολιτικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να πείσει τους ψηφοφόρους ενόψει των ευρωεκλογών που θα γίνουν τον επόμενο μήνα.

Εξετάζοντας την εκλογική επιρροή των δυνάμεων αυτών, δήλωσε: «Έχει να κάνει με τις σημερινές πολιτικές λιτότητας και το πρόσωπο της Ευρώπης, που δεν είναι τόσο ελκυστικό για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ε.Ε. φαίνεται πως δεν είναι τόσο δημοκρατική ούτε τόσο φιλική προς τις ανάγκες των ανθρώπων». Ωστόσο, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να «ξεγράψει» κανείς τα προοδευτικά αριστερά κόμματα, για τα οποία υποστήριξε ότι ανακάμπτουν σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο καταλάβει τις θέσεις του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τις άλλες 27 χώρες της Ε.Ε., το Εργατικό Κόμμα έχει μια μεγάλη πιθανότητα να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της Βρετανίας, όπως παρατήρησε.

«Νομίζω πως το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό στην Ευρώπη. Αν και στην παρούσα φάση υπάρχει η εντύπωση ότι η συντηρητική Δεξιά και η Ακροδεξιά έχουν καλύτερα αποτελέσματα, πιστεύω ότι αυτό δεν θα διαρκέσει για πάντα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria