Antifur βίντεο που καταδικάζει την γούνα αποδείχθηκε “στημένο”

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Antifur βίντεο που καταδικάζει την γούνα αποδείχθηκε “στημένο”

Η IFF αναφέρει το βίντεο του 2005, το οποίο χρησιμοποιείται από ομάδες antifur ως “snuff film”

Ο πρόσφατος κανονιοβολισμός μεταξύ της βιομηχανίας της γούνας και των ομάδων antifur είναι ο ισχυρισμός απο την IFF ότι ένα viral video απο το 2005 που απεικονίζει το γδάρσιμο ζωντανών ζώων ήταν ένα “στημένο snuff film” το οποίο “αποπλάνησε το κοινό με δόλιους ισχυρισμούς των πρακτικών της βιομηχανίας της γούνας.”

Σύμφωνα με δήλωση δύο ειδικών απο την Κίνα που εμφανίζονται στο βίντεο, δύο άγνωστοι ερευνητές antifur τους πλησίασαν και τους προσέφεραν δείπνο (ή χρήματα για δείπνο) αν έγδερναν ένα ζώο ζωντανό. Οι ειδικοί συμφώνησαν αλλά αργότερα μετάνιωσαν την πράξη τους.

Η IFF είπε πως το βίντεο χρησιμοποιήθηκε από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων για να “πιέσουν για την απαγόρευση της γούνας”. Το εμπόριο γούνας είναι μια βιομηχανία 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και πρόσφατες απαγορεύσεις της γούνας από σχεδιαστές έχουν συλλέξει παγκόσμια headlines, συμπεριλαμβάνοντας σχεδιαστές και luxury brands όπως Michael Kors, Stella McCartney, Gucci, Versace, και Burberry μεταξύ άλλων.

Η απαγόρευση συμβαίνει σε μια περίοδο που η γούνα συνεχίζει να αποκτά όλο και μεγαλύτερη παγκόσμια ζήτηση, σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα του εμπορίου, συγκεκριμένα η χρήση της σε trim για παλτά όπως Canada Goose. Ταυτόχρονα, έχει υπάρξει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για προϊόντα vegan ή χωρίς την χρήση ζώων. Κατά την διάρκεια του Vegan Fashion Week του Ιανουαρίου, τα fashion brands που επιδείχθηκαν συμπεριλάμβαναν Dr. Martens, Matea Benedetti, Noemie Devime, Altiir, Bayem, Ecopel, Enda, New Rock και Mink Shoes μεταξύ άλλων, ενώ beauty brands συμπεριλάμβαναν την Kat Von D Beauty, Giovanni Cosmetics, Belius eCosmetics, Cover FX και Ecco Bella.

Απο την μεριά της, η βιομηχανία της γούνας επικεντρώθηκε πρόσφατα στην απάντηση της προς το κίνημα antifur όσον αφορά την βιωσιμότητα του υλικού και την χρήση του ως υλικό “ελευθερης βούλησης” απο σχεδιαστές και καταναλωτές. Εκπρόσωποι του κλάδου επίσης ανέφεραν πως πολλά από τα brands που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν γούνα χρησιμοποιούσαν πολύ λίγο από το υλικό εξ αρχής, περιγράφοντας την απαγόρευση ως “media stunts”. Επιπρόσθετα, μερικά από αυτά τα brands συνεχίζουν και χρησιμοποιούν κομμάτια.

Αλλά ο ισχυρισμός πως το προαναφερόμενο βίντεο ήταν στημένο προσθέτει μια πιο σκληρή διάσταση στην διαμάχη. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει διάρκεια περίπου ενός λεπτού και είναι πολύ γραφικό. Δείχνει το γδάρσιμο ενός Asiatic Raccoon ενώ ακόμα αναπνέει. Υπάρχουν πολλές επαναρτήσεις του βίντεο αλλά η συγκεκριμένη ανάρτηση απο το People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) της 21ης Απριλίου του 2009 έχει μαζέψει πάνω από 3.4 εκατομμύρια προβολές. Τα πνευματικά δικαιώματα του βίντεο ανήκουν στην Swiss Animal Protection/EAST International.

Μια εκπρόσωπος της PETA είπε πως το βίντεο είναι “τόσο αυθεντικό όσο και ο απίστευτος πόνος που υπομένουν τα ζώα στο εμπόριο γούνας. Αυτοί με κέρδος έναντι των βασανιστηρίων και των φόνων των γουνοφόρων ζώων είναι αδίστακτοι και θα κάνουν τα πάντα για να κρύψουν το πως οι γουναράδες εγκλωβίζουν τα ζώα σε κλουβιά και τα σκοτώνουν με αποτρόπαιες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων της ασφυξίας, ηλεκτροπληξίας και του γδαρσίματος όσο το ζώο είναι ακόμα ζωντανό. Αντί να σπαταλάει πόρους σε κραυγαλαία ψέματα, η βιομηχανία της γούνας θα έπρεπε να παράγει vegan υλικά που οι σύγχρονοι πελάτες θα θέλουν όντως να φορέσουν.”

Η Swiss Animal Protection δεν ανταποκρίθηκε με κάποιο σχόλιο.screen-shot-2019-03-04-at-8.17.44-am

 

Η IFF ισχυρίζεται επίσης πως ότι είπε ήταν έρευνα δεκαετίας απο ερευνητές που προσλήφθηκαν απο την οργάνωση. “Το βίντεο του 2005 έγινε viral όταν απεικόνιζε με ανυπόφορη λεπτομέρεια ένα Asiatic Raccoon να γδέρνεται ζωντανό για την γούνα του”. Παρουσιάστηκε σε νομοθέτες από υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων για να ξεκινήσουν καμπάνια απαγόρευσης της γούνας στο Los Angeles και στο San Francisco και χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα κατά την τελευταία δεκαετία σε παρουσιάσεις προς σχεδιαστές, brands και τα media. Το φρικτό βίντεο, με λεζάντα “Μια σοκαριστική ματιά στις Κινέζικες φάρμες γούνας” προκάλεσε μεταστροφή στο κοινό και πίεσε τους σχεδιαστές να απομακρυνθούν από την γούνα”.

Συνεχίζοντας, η IFF ανέφερε πως η παγκόσμια βιομηχανία της γούνας “έχει αποδείξεις πως η βάρβαρη και παράνομη πράξη ήταν στημένη με σκοπό την δυσφήμιση της βιομηχανίας της γούνας. Αυτές οι αποδείξεις συμπεριλαμβάνουν συνεντεύξεις και υπογεγραμμένες δηλώσεις των δύο ανδρών που απεικονίζονται στο βίντεο, Ma Hong She και Su Feng Gang”.

Οι συγκεκριμένοι δούλευαν στην αγορά γούνας Shancun, μερικές ώρες έξω από το Πεκίνο, το 2005 και “επιβεβαίωσαν πως πληρώθηκαν για να κάνουν την αποτρόπαια πράξη μπροστά στον φακό.”

Πέρα από το γεγονός πως το βίντεο εμφανίζεται στο YouTube κανάλι της PETA, η οργάνωση έχει ένα microsite το οποίο είναι αφιερωμένο στο κινέζικο εμπόριο γούνας. Την ώρα της δημοσίευσης συμπεριλάμβανε link στο βίντεο καθώς και κείμενο που περιέγραφε το βίντεο και το εμπόριο γούνας στην Κίνα. Υπό τον τίτλο “Skinned alive” (γδάρθηκε ζωντανό), η PETA τόνισε πως όταν “μυστικοί ερευνητές βρέθηκαν στις κινέζικες φάρμες γούνας, ανακάλυψαν πως πολλά ζώα είναι ακόμα ζωντανά και πασχίζουν απεγνωσμένα όσο οι εργάτες τα γυρίζουν στην πλάτη τους ή τα κρεμάνε απο τα πόδια ή τις ουρές για να τα γδάρουν. Όταν οι εργάτες σε αυτές τις φάρμες ξεκινούν να κόβουν το δέρμα και την γούνα από το πόδι του ζώου, τα ελεύθερα άκρα ‘κλωτσάνε και σπαρταράνε’. Οι εργάτες πατάνε τους λαιμούς και τα κεφάλια απο τα ζώα που αντιστέκονται πολύ για να τα κόψουν σωστά”.

Σε ένορκη βεβαίωση, o Ma είπε στους ερευνητές πως και οι δύο δούλευαν εκείνη τη μέρα και “ένας άνδρας και μια γυναίκα μας πλησίασαν. Είχαν κάμερα και κατέγραφαν. Τους ρωτήσαμε τι κάνουν και η γυναίκα μας είπε πως ο παππούς της δεν είχε δει ποτέ ρακούν να γδέρνεται ζωντανό, οπότε ρώτησε αν θα το έκανα και είπε πως ήθελε να το καταγράψει. Της είπα πως δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί το ζώο μπορεί να μας δαγκώσει. Αυτή είπε πως θα μας αγόραζε ένα καλό δείπνο ή ότι θα μας έδινε μερικές εκατοντάτες yuan για να αγοράσουμε εμίες οτι φαγητό θέλουμε.”

Μετά το γδάρσιμο, ο Ma είπε πως “νιώσαμε άβολα. Ήταν αποτρόπαιο για το ζώο. Ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια, κάθε φορά που το σκέφτομαι με κάνει να νιώθω άβολα. Είναι κάτι που μετανιώνουμε.” Ο Ma είπεπως δούλευε χρόνια ως δερματέμπορος και κανένας δεν θα “έγδερνε ζωντανό ζώο, και ποτέ δεν είδα κανέναν να το κάνει.”

Στην δήλωση του, ο Su είπε πως ο Ma ήταν το αφεντικό του και είπε χαρακτηριστικά: “ήθελε να γδάρω το ζώο ζωντανό αλλά του είπα πως ήταν πολύ σκληρή πράξη, και ότι ανησυχούσα για το πόσο πόνο θα ένιωθε το ζώο. Ο Ma είπε πως θα μας έδιναν πολλά λεφτά – οπότε το έκανα. Όσο το έκανα, η γυναίκα κατέγραφε. Ο άνδρας πήγε σε άλλο θάλαμο και κατέγραφε και αυτός με κάμερα.” Η γυναίκα και ο άντρας που περιγράφουν ο Ma και ο Su δεν αναγνωρίστηκαν ακόμα.

Η Nancy Daigneault, αντιπρόεδρος της Americas for the International Fur Federation είπε πως το εμπόριο γούνας “χρησιμοποιεί εγκεκριμένες από τρίτους οργανισμούς μεθόδους για την ευθανασία των ζώων”.

“Όλες οι μέθοδοι εξετάζονται και εγκρίνονται από κτηνιατρικές ομάδες. Το μόνο που αρκεί είναι η εφαρμογή λογικής για να καταλάβει κάποιος το ρίσκο που τίθεται από δαγκώματα και γρατσουνιές, πόσο μάλλον τις αρρώστιες στις οποίες εκτίθεται αυτός που κάνει την πράξη. Και η γούνα, κομμένη από την κίνηση του ζώου θα ήταν άχρηστη. Αυτό δεν είναι πρακτική της βιομηχανίας της γούνας και οι ακτιβιστές το γνωρίζουν. Γι αυτό και αναγκάζονται να πέσουν τόσο χαμηλά ώστε να ενθαρρύνουν τέτοιου είδους αποτρόπαια συμπεριφορά απέναντι στα ζώα και δωροδοκίες με σκοπό να κάνουν ζημιά στην βιομηχανία μας. Τώρα έχουμε αποδείξεις των υποκριτικών τους τακτικών που παραπλάνησαν νομοθέτες και σχεδιαστές”.

Η antifur κίνηση είναι δεκαετιών και η IFF είπε πως βασίζεται σε “εσφαλμένη αντίληψη, τροποποιημένα ή στημένα βίντεο και απλά ψέματα και ανακρίβειες”.

Η Daigneault και η IFF περιγράφουν τις καμπάνιες antifur ως “φωνακλάδικες και γραφικές.” Αλλά η IFF είπε πως ομάδες antifur “δεν κερδίζουν στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Οι καταναλωτές αγοράζουν γούνα.”

“Όποια έρευνα καταναλωτών κι αν παρουσιάζουν οι ακτιβιστές, το ταμείο λέει την πραγματική ιστορία και αν κανένας δεν αγόραζε, οι πωλητές λιανικής δεν θα πουλούσαν, και οι παραγωγοί δεν θα παρήγαγαν… οπότε η απαγόρευση δεν θα ήταν αναγκαία.” αναφέρει η Daigneault.

Σύμφωνα με δεδομένα από τα Ηνωμένα Έθνη, η συνολική αξία των Ευρωπαικών εξαγωγών για τελικά προϊόντα γούνας αυξήθηκε κατά 22%, στα 750.7 εκατομμύρια ευρώ το 2018, το οποίο είναι μεγάλη αύξηση σε σχέση με το ποσό των 614.7 εκατομμυρίων της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με αναφορά της Fur Europe, τα δεδομένα του εμπορίου δείχνουν κέρδη χρόνο με το χρόνο για 20 χρόνια ως τώρα (όσον αφορά την αξία εξαγωγής επεξεργασμένων δερμάτων από Ευρωπαικές χώρες σε διάφορες αγορές παγκόσμια). “Τα δεδομένα δείχνουν πως η ζήτηση των πελατών για την γούνα αυξάνεται παρά την υιοθέτηση πολιτικών “άνευ γούνας” μερικών high end fashion brands καθώς και την κρίση τιμών” ανέφερε ο οργανισμός.

Ταυτόχρονα, το Associated Press ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως οι συμμετέχοντες στις δημοπρασίες της βόρειας Αμερικής είδαν τις τιμές των δερμάτων να ανεβαίνουν, ειδικά για Coyote, το οποίο χρησιμοποιείται στα Canada Goose parkas. Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία αναφορά, τα έσοδα της Canada Goose αυξήθηκαν κατά 72% στα 105.3 εκατομμύρια καναδέζικα δολάρια ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 50.2% στα 399.3 εκατομμύρια καναδέζικα δολάρια.

Ο Raul Lopez, creative director στην Luar είπε πως επιλέγει γούνα λόγω περιβαντολλογικών λόγων. “Όταν ψάχνεις να αγοράσεις κάτι βιώσιμο, δεν αγοράζεις απλά τα ρούχα, αγοράζεις την κουλτούρα. Η γούνα είναι μια επένδυση που κρατάει για ολόκληρες γενιές, και το βλέπεις αυτό σε αστικές κοινότητες. Η γρήγορη μόδα, όπως η faux fur, δεν είναι ένα βιώσιμο μονοπάτι για μένα ως σχεδιαστής. Δεν θέλω να δημιουργήσω κομμάτια που θα παρατηθούν σε μια χωματερή μετά απο μερικές σεζόν. Θέλω να δημιουργήσω αντικείμενα που θα φτιάξουν μια κληρονομιά και θα περάσουν από γενιά σε γενιά.”

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria