Αυτό που ακούς δεν είναι πάντα η αλήθεια
Αυτό που φοβάσαι είναι επειδή δεν το γνωρίζεις
Επτά μεγάλα ψέματα που ακούς καθημερινά, σε μια ρητορική που προωθεί την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, το μίσος…
1. Το Ψέμα: “Δεν χωράνε άλλοι”
Η αλήθεια: Ο αριθμός των αλλοδαπών στην Ελλάδα ως ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού κυμαίνεται στο 8,5-11% και είναι πράγματι μεγαλύτερος από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κινείται στο 6,6%. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι είναι κυρίως θέμα πολιτογράφησης. Δηλαδή η Ελλάδα νομιμοποιεί και εντάσσει κοινωνικά τους μετανάστες και τους πρόσφυγες με το σταγονόμετρο, ακόμα και για αλλοδαπούς που εργάζονται και ζουν για χρόνια στην χώρα μας . Ενδεικτικά, κατά την περίοδο 2000-2008 πολιτογραφήθηκαν στην Ελλάδα 29.600 άτομα (σχεδόν αποκλειστικά ομογενείς),ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα χώρες με τον ίδιο ή μικρότερο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα, απένειμαν ιθαγένεια σε πολλαπλάσιο αριθμό. Η Αυστρία απένειμε ιθαγένεια σε 339.900 άτομα, η Σουηδία σε 334.700 και το Βέλγιο σε 266.400, μειώνοντας αισθητά τον αριθμό αυτών που θεωρούνται αλλοδαποί στις χώρες τους.
Η πολιτική απονομής ιθαγένειας με απλούστερα κριτήρια έχει πολλαπλά οφέλη από την καλύτερη ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων, ιδίως για τα παιδιά 2ης και 3ης γενιάς.2.Το Ψέμα: “Είναι όλοι λαθρομετανάστες”
Η αλήθεια: Οι Ελληνικοί νόμοι κατηγοριοποιούν τους αλλοδαπούς σε διάφορες κατηγορίες, από φοιτητές που έρχονται εδώ μέχρι υπηκόους τρίτων χωρών, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλλο, “κοινοτικούς” πολίτες που έχουν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη επειδή τους έχει απονεμηθεί κάπου άλλου ιθαγένεια, “Ομογενείς” οι οποίοι είναι πρόσωπα με Ελληνική ιθαγένεια, αλλά έχει κριθεί πώς διαθέτουν “Ελληνική καταγωγή” και φυσικά “παράτυπους μετανάστες” δίχως νομιμοποιητικά έγγραφα.
Η “παρατυπία” των μεταναστών απορρέει τόσο από παράνομη είσοδο στη χώρα όσο και για την παράνομη διαμονή τους εδώ. Κάποιος μετανάστης για παράδειγμα μπορεί να εισέλθει νόμιμα στη χώρα, αλλά να περιέλθει σε καθεστώς παρατυπίας επειδή δεν μπόρεσε να ανανεώσει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και άρα θα πρέπει να απελαθεί. Αυτό όμως δεν είναι τόσο ευθύνη του μετανάστη όσο της διοικητικής διαδικασίας που τον νομιμοποιεί ή τον χαρακτηρίζει παράτυπο. Με λίγα λόγια το κράτος θέτει ένα άτομο σε καθεστώς “παρανομίας”, αφού αυτό θέτει τις προϋποθέσεις για το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο.3.Το Ψέμα: “Δημιουργείται μια μειονότητα στη χώρα μας”
Η Αλήθεια: Η άποψη αυτή συνεπάγεται από την διαφορά γεννήσεων στον Ελληνικό πληθυσμό και τις γεννήσεις του μεταναστευτικού πληθυσμού. Σε αυτό που θεωρείται τώρα Ελληνικός πληθυσμός οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις, ενώ αντίστροφα οι γεννήσεις από αλλοδαπές μητέρες ξεπερνούν τους θανάτους.
Υπάρχουν δυο τρόποι να αντιμετωπίσει κανείς τα δεδομένα αυτά. Μια φοβική αντιμετώπιση, γνώριμη στη δεξιά και ακροδεξιά εστιάζεται στην “απειλή” που δήθεν αντιπροσωπεύει αυτή η εξέλιξη για το έθνος και θα κατέληγε ίσως σε αναποτελεσματικές εκκλήσεις για άνοδο της γεννητικότητας των Ελλήνων.
Μια πιο ορθολογική αντιμετώπιση θα θεωρούσε ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελληνική μεταναστευτική πολιτική: Ο αυξημένος αριθμός γεννήσεων από οικογένειες μεταναστών αποτελεί ευκαιρία για την Ελλάδα που θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο ανοιχτή πολιτική για τη ιθαγένεια των παιδιών αυτών των οικογενειών. Αν το 1 στα 6 παιδιά που γεννιούνται σήμερα είναι παιδί μεταναστών , τότε η Ελληνική πολιτεία οφείλει να το αντιμετωπίσει ως μελλοντικό Έλληνα πολίτη. Διαφορετικά αναλαμβάνει την ευθύνη να διαμορφωθεί μια γενιά νέων ανθρώπων χωρίς πλήρη δικαιώματα, με κοινωνικές συνέπειες καταφανούς αδικίας και ανισότητας οι οποίες δεν μπορούν να είναι παρά σοβαρές και επώδυνες για την κοινωνία.
4. To Ψέμα: “Ένας νόμος για την ιθαγένεια είναι “μαγνήτης” για λαθρομετανάστες”
Η Αλήθεια: Η απόκτηση της Ελληνικής ιθαγένειας με την διαδικασία της πολιτογράφησης απαιτεί 7 χρόνια νόμιμης διαμονής και μια σειρά άλλων προυποθέσεων που οι πρόσφατα εισερχόμενοι ΜΗ νόμιμοι μετανάστες δεν πληρούν.
Σε καμιά περίπτωση η απόκτηση ιθαγένειας δεν είναι εφικτή για νεοεισερχόμενους πρόσφυγες ή οικονομικούς μετανάστες (ούτε ο βασικός τους στόχος εξάλου), ενώ αυτή η άποψη του “μαγνήτη” πολλές φορές δείχνει στη πράξη πόσο υποκριτικά αντιμετωπίζει κάποια γεγονότα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Α.Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ το 2013 έλεγε: “Η χώρα μας υπέστη μια άοπλη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών. Δεν τους αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η οικονομία μας. Δεν μπορούν λαλλο οι πόλεις μας να είναι υπο κατάληψη”.
Λίγες μέρες αργότερα υποδεχόταν τον Γιάννη Αντετοκούμπο στο μέγαρο Μαξίμου!!
Η περίπτωση του νεαρού μπασκετμπολίστα είναι ενδεικτική της υποκρισίας προκειμένου να συμμετάσχει στο NBΑ. Γεννημένος στην Ελλάδα από γονείς μετανάστες και έχοντας γνωρίσει την Ελλάδα ως μοναδική πατρίδα, πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις να λάβει ιθαγένεια. Πριν όμως προλάβει να ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίας μια εγκύκλιος από το υπουργείο εσωτερικών τις ¨πάγωσε”. Ο μόνος λόγος για τον οποίο η Ελληνική πολιτεία θεωρεί ότι ο νεαρός αυτός πρέπει να αποκτήσει Ελληνική ιθαγένειας είναι η εξαίρεση που συνιστούν οι αθλητικές του ικανότητες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα του επιφύλασσε την ίδια αντιμετώπιση με τα υπόλοιπα παιδία μεταναστών 2ης γενιάς: Το πολιτικό και κοινωνικό περιθώριο.
5. To Ψέμα: “οι λαθρομετανάστες αποτελούν υγειονομική βόμβα”
Η Αλήθεια: Οι απόψεις περί δημόσιας υγείας αποτέλεσαν και πρόσφατα ένα πολιτικό επικοινωνιακό παιχνίδι με την επανεμφάνιση της ελονοσίας. Διαφωτιστικά είναι τα πορίσματα των Γιατρών του κόσμου και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν καθημερινά περιπτώσεις ασθενών τόσο μεταναστών όσο και Ελλήνων αστέγων στις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και στα κρατητήρια των συνόρων.
Σύμφωνα με αυτές τις οργανώσεις, οι μετανάστες δεν έρχονται ασθενείς από την χώρα τους. Αντιθέτως ασθενούν στην Ελλάδα λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής, ακριβώς όπως και οι Έλληνες.
Οι διατάξεις που απαγορεύουν και τιμωρούν ποινικά την περίθαλψη μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα οδηγούν στην απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση τους και προσβάλουν το δικαίωμα τους σε προστασία της υγείας. Αυτές ακριβώς οι διατάξεις θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς αποκλείουν τους “χωρίς χαρτιά” μετανάστες από την πρόσβαση σε νοσοκομείο, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για όλους όσους ζούν στη χώρα, Έλληνες και μη.6. To Ψέμα: “Έρχονται εδώ και μας παίρνουν τις δουλειές”
Η Αλήθεια: Ίσως το πιο “κλασικό” σύνθημα που ακούγεται από τα ακροδεξιά κόμματα όλου του κόσμου. Οι ξένοι φταίνε για την ανεργία. Βέβαια κανένα από αυτά τα κόμματα δεν εξετάζει ή αποσιωπά ή αλλοιώνει τις συνθήκες μετανάστευσης των μεταναστών από την χώρα τους σε άλλες χώρες.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας η εργασία των μεταναστών επι χρόνια υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστη, ενώ οι θέσεις εργασίας ήταν επισφαλείς, κακοπληρωμένες και όχι ελκυστικές για τους ντόπιους.
Επειδή οι μετανάστες ανέλαβαν θέσεις εργασίας χαμηλού κύρους, κυρίως στον πρωτογενή τομέα και τις κατασκευές, οι γηγενείς προσανατολίστηκαν σε σπουδές προκειμένου να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στο τομέα των υπηρεσιών. Πολλές χιλιάδες γυναίκες επίσης αποδεσμεύτηκαν από την οικιακή εργασία και εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας.
Η συμβολή του μεταναστευτικού πληθυσμού στην αύξηση του ΑΕΠ, την μείωση της ανεργίας μέχρι το 2008 και η βελτίωση των μεγεθών της οικονομίας πλέον δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Η κρίση του 2008 μεταβάλει τα δεδομένα. Η παρατεταμένη λιτότητα και ύφεση εκτοξεύει την ανεργία από το 7,5% στο 27,9%. Το 2008 υπήρχαν 300.000 άνεργοι ενώ μέχρι το 2013, μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες των “μνημονίων” οι άνεργοι είχαν φτάσει τα 1.400.000, χωρίς μέχρι τότε να έχει αυξηθεί καθόλου ο αριθμός των αλλοδαπών.
Σε κάθε περίπτωση οι περισσότερο ενταγμένοι στην αγορά εργασίας μετανάστες είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και πλήττει πρώτα τους μετανάστες κι έπειτα τους ντόπιους. Το νέο προσφυγικό κύμα από την Συρία και οι πρόσφυγες που θα αποφασίσουν να μείνουν εδώ αναμένεται να δυναμώσει και πάλι αυτές τις φωνές της ακροδεξιάς, ενώ είναι πλέον προφανές ότι η οικονομική κρίση στην εργασία είναι συνάρτηση της λιτότητας και όχι της μετανάστευσης. Η κρίση πλήττει Έλληνες και μετανάστες χωρίς διάκριση.
7. To Ψέμα: “Οι λαθρομετανάστες είναι εγκληματίες. Απειλούν ζωή και περιουσίες”
Η Αλήθεια: Στα στατιστικά της Ελληνικής Αστυνομίας πράγματι η εγκληματικότητα με την συμμετοχή αλλοδαπών εμφανίζεται αυξημένη. Πριν όμως καταδικάσουμε στις συνειδήσεις μας τους αλλοδαπούς ως “κακούς πολίτες” θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τα ακόλουθα τρία σημεία:
α.) Η μεγάλη πλειοψηφία των δραστών στα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. είναι άντρες στην “παραγωγική” ηλικία (Ελλήνων και αλλοδαπών). Φωτογραφίζει δηλαδή τους πιο νέους άνδρες. Πρέπει λοιπόν να καταδικάσουμε μαζί και την νεότητα ή το φύλλο για τα αδικήματα αυτά;
β.) Για την αστυνομία οι μετανάστες είναι πολύ περισσότερο “ορατοί” όταν συμβεί μια αξιόποινη πράξη. Η αστυνομία προσανατολίζεται προς τους μετανάστες σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους γηγενείς, λόγω και των σχέσεων που αποκτούν οι οι αστυνομικοί με τους κατοίκους που επιτηρούν. Η ίδια προκατάληψη αφορά σε μεγάλο βαθμό και την δικαιοσύνη, όπου συχνά οι αλλοδαποί στερούνται τις εγγυήσεις μια δίκαιης δίκης (παράσταση με δικηγόρο, μη επαρκής διερμηνεία πχ).
γ.) Η περιθωριοποίηση, η μη νομιμοποίηση και η ένδεια αποτελούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε οι μετανάστες να ενταχθούν σε εγκληματικά δίκτυα, συνήθως στις κατώτερες βαθμίδες τους. Στις βαθμίδες αυτές είναι περισσότερο ορατοί και ευάλωτοι στη σύλληψη, χωρίς όμως να σημαίνει ότι τα δίκτυα αυτά ελέγχονται πάντα και μόνο από αλλοδαπούς. Βιβλιογραφία:
Στοιχεία αντλήθηκαν από τα εξής έργα.
1.Η Μετανάστευση στην Ελλάδα: Έντεκα μύθοι και περισσότερες αλήθειες.
(Βασίλης Παπαστεργίου/Ελένη Τάκου. Ίδρυμα Ροζα Λουξεμπουργκ 2013)2. Διέλευση και μετανάστευση στην Ελλάδα
(Αγγελική Δημητριάδη. Nissos academic publishing 2013)3. Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα
(‘Αννα Τριανταφυλλίδου/Θάνος Μαρούκης, Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ 2010)4. Νομικό καθεστώς αλλοδαπών. Ελληνική και Ευρωπαϊκη νομοθεσία
(Θέοδωρος Παπαθεοδώρου, Νομική βιβλιοθήκη 2010)