Αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων για το 2017

Αρχική » Οικονομία » Αμετάβλητα τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων για το 2017

Αναβολή για το 2018 παίρνουν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας τα οποία τελικά θα είναι για το 2017 ίδια με αυτά που πληρώθηκαν για το 2016.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία των δεδομένων για τη δημιουργία μιας εφαρμογής, που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π. χ με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας).

Ωστόσο σε ότι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017 -αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα τρέχοντα δεδομένα και οι ανάγκες της αγοράς για σταθερότητα και ασφάλεια- κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνουν αυτή τη στιγμή βεβιασμένες τροποποιήσεις. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι όπως διαμορφώθηκαν για το 2016 είναι προσανατολισμένα στο να αναστείλουν αν όχι να αναστρέψουν το κύμα κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας κυρίως για τα παλαιότερα οχήματα που επιβαρύνονταν με υψηλά τέλη κυκλοφορίας.

Η κατηγοριοποίηση των τελών γίνεται με βάση το έτος ταξινόμησης το οποίο υπολογίζεται με βάση την έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ ως εξής:

– Στα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί ως το 2000 που είχαν πέρσι μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας από τα 1359 κυβικά και πάνω

– Στα οχήματα που είναι ταξινομημένα από το 2001 έως και το 2005 που είχαν μειώσεις για τους μεσαίους και υψηλούς κυβισμούς

– Στα οχήματα που είχαν ταξινομηθεί από το 2006 και μετά που είχαν αυξήσεις

Στα οχήματα με ταξινόμηση από το 2010 και μετά που τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους ο πήχης των μηδενικών τελών παραμένει στα 90 γραμμάρια του διοξειδίου του άνθρακα επιβάλλοντας τέλη και στα πετρελαιοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού

Και στα τέλη του 2017 συνεχίζουν να επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας τα υβριδικά με ταξινόμηση του 2010 με κυβισμό του βενζινοκινητήρα πάνω από 1549 κυβικά ενώ μέχρι σήμερα ατέλεια είχαν τα υβριδικά με κυβισμό έως και 1929 κυβικά εκατοστά.

Τα υβριδικά οχήματα μοτοσυκλέτες τρίκυκλα ιδιωτικής χρήσης που είναι πάνω 1549 κυβικά εκατοστά επιβάλλεται τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί το 60% του αντίστοιχου τέλους κυκλοφορίας που επιβάλλεται στα αμιγώς βενζινοκίνητα με ίδιο κυβισμό.

Ανάλογη αντιμετώπιση επιφυλάσσει το ΥΠΟΙΚ και σε ότι αφορά ότι στην ατέλεια των οχημάτων που πλειστηριάζονται από το ΟΔΔΥ ανεξαρτήτως της ημερομηνίας πρώτης ταξινόμησης στην Ελλάδα .

Η ατέλεια θα ισχύει πλέον για οχήματα μέχρι 1549 κυβικά και τα μεγαλύτερα σε κυβισμό οχήματα θα πληρώνουν πλέον το 60% των τελών κυκλοφορίας που πλήρωναν τα υπόλοιπα οχήματα αγοράζονταν ως καινούργια ή μεταχειρισμένα.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια