Την ίδρυση Παραρτημάτων και Κέντρων Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε εννέα δήμους της χώρας αποφάσισε η Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος.
Πρόκειται για τους Δήμους: Αθηναίων του νομού Αττικής, Θεσσαλονίκης του νομού Θεσσαλονίκης, Λαρισαίων του νομού Λάρισας, Τρίπολης του νομού Αρκαδίας, Κομοτηνής του νομού Ροδόπης, Κοζάνης του νομού Κοζάνης, Ιωαννιτών του νομού Ιωαννίνων, Αρχανών – Αστερουσίων του νομού Ηρακλείου και Χανίων του νομού Χανίων.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, σκοπός της λειτουργίας των ως άνω Παραρτημάτων και Κέντρων Σπουδών είναι η ανάπτυξη κάθε μορφής εκπαιδευτικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους σκοπούς του ΕΑΠ, όπως αυτοί προβλέπονται και καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 1 και της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 2552/1997 όπως ισχύει και η παροχή κάθε απαιτούμενης για την υποστήριξη της δραστηριότητας αυτής υπηρεσίας.
Για την υλοποίηση του σκοπού των ως άνω Παραρτημάτων και Κέντρων Σπουδών και την υποστήριξη της λειτουργίας τους, δύναται να διενεργείται σε αυτά το σύνολο ή μέρος των ακαδημαϊκών, εκπαιδευτικών και διοικητικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος και ειδικότερα (της απαρίθμησης αυτής ενδεικτικής και όχι περιοριστικής):
– Η διεξαγωγή σεμιναρίων ή κύκλων ομιλιών απευθυνόμενων στους φοιτητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό της περιοχής που εδρεύει κάθε Παράρτημα και Κέντρο Σπουδών από το εκπαιδευτικό προσωπικό του Ιδρύματος ή σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό άλλων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και λοιπούς φορείς και Αρχές.
– Η διεξαγωγή των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων (Ο.Σ.Σ.).
– Η λειτουργία βιβλιοθήκης, καθώς και αναγνωστηρίου με τη δυνατότητα χρήσης Η/Υ και διαδικτύου για την πρόσβαση των φοιτητών στις εκάστοτε παρεχόμενες ηλεκτρονικά, εκπαιδευτικές και άλλες υπηρεσίες του Ιδρύματος.
– Η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης ή αντίστοιχων Γραφείων, της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, των Γραφείων Διασύνδεσης, Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων καθώς και του γραφείου της επίβλεψης και τεχνικής υποστήριξης των χώρων και των προσφερόμενων ηλεκτρονικά υπηρεσιών.
– Η ανάπτυξη του προσφερόμενου εκπαιδευτικού υλικού από το Ίδρυμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες της έδρας του Ιδρύματος.
– Η λειτουργία χώρου για τηλεδιάσκεψη με τις κεντρικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στην έδρα του, των οργάνων μεταξύ τους, του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους φοιτητές, καθώς και με τα λοιπά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής καθώς και με φορείς, οproslipsis.grσάκις αυτό κρίνεται επιβεβλημένο.
– Η ανάπτυξη και λειτουργία κατάλληλων χώρων για τις συναντήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού με τους φοιτητές εκτός τις από το νόμο προβλεπόμενες Ομαδικές Συμβουλευτικές Συναντήσεις (Ο.Σ.Σ.), είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, κατά την διάρκεια της φοίτησης τους, προς ενίσχυση της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής διαδικασίας.
– Η λειτουργία χώρου με σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών και μη απόψεων, στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας και της δια βίου μάθησης, με απώτερο στόχο την δυναμική παρέμβαση του Ιδρύματος στις τοπικές κοινωνίες στο χώρο της μάθησης, της έρευνας και του πολιτισμού.
– Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις για λόγους ανυπέρβλητου κωλύματος ή ανωτέρας βίας, καθώς και για λόγους συμβολικού χαρακτήρα, έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής, δύναται η τελευταία να συνεδριάζει στα ως άνω Παραρτήματα.