Μάρδας: Ο κλάδος της γούνας αποδείχτηκε απο τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας - OlaDeka

Μάρδας: Ο κλάδος της γούνας αποδείχτηκε απο τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας

Τείνει να τελειώσει ο «εφιάλτης» των τελευταίων χρόνων

Μέτρα φορολογικού χαρακτήρα που θα δώσουν ανάσα στους Έλληνες επιχειρηματίες, οδηγώντας στην τόνωση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, έχει ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει στο κυβερνητικό συμβούλιο της οικονομικής επιτροπής το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να «υποκατασταθεί η άμεση χρηματοδότηση που δεν μπορεί να δώσει η ελληνική κυβέρνηση», όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, Δημήτρης Μάρδας, στο περιθώριο χθεσινοβραδινής εκδήλωσης που έγινε στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ.

Η εκδήλωση αφορούσε στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής γούνας για την περίοδο απο φέτος, ως και το 2020 και στην παρουσίαση των δράσεων της ολοκληρωμένης παρέμβασης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα να δώσει στους Έλληνες εξαγωγείς προκειμένου να συμμετέχουν σε Διεθνείς Εκθέσεις, ούτε όμως έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει εμπορικές αποστολές, ο κ. Μάρδας επισήμανε, ότι υπάρχουν όμως κάποια χρήματα που θα μπορούσαν να δοθούν και δεν θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την νομοθεσία της ΕΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπους ή μέτρα με ένα ισοδύναμο αποτέλεσμα «τα οποία θα βοηθήσουν τους εξαγωγείς» «Για παράδειγμα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια φορολογική ελάφρυνση σε κάτι», είπε χαρακτηριστικά  στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μάρδας, «ούτε αυτό είναι μη συμβατό με τους κανονισμούς της ΕΕ. Το έχουμε συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχουμε συμφωνήσει. Θα μπορούσαμε να δώσουμε και διάφορα άλλα στοιχεία φορολογικού χαρακτήρα, τα οποία να υποκαταστήσουν την άμεση χρηματοδότηση την οποία δεν μπορούμε να δώσουμε».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι έχει ήδη γίνει η επεξεργασία αυτών των μέτρων στο υπουργείο Εξωτερικών και έχουν καταταθεί στο κυβερνητικό συμβούλιο της οικονομικής πολιτικής, «από εκεί και πέρα τα επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί και κάποια ώρα θα προταθούν στους θεσμούς προκειμένου να τα εγκρίνουν ή μη. Αλλά θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην εγκριθούν».

Κληθείς να δώσει χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μάρδας επισήμανε «δεν μπορώ να κάνω κάποια εκτίμηση σε ποιο χρόνο θα γίνει αυτό, αφού πρέπει να κλείσει το 30% που απομένει και από εκεί και πέρα θα δούμε τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνουμε εμείς και δεν είναι τα μόνα» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά «οι προτάσεις μας είναι έτοιμες, έχουν κατατεθεί, το πότε θα προχωρήσουν εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και πότε θα γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες από το υπουργείο Οικονομικών».

Τείνει να τελειώσει ο «εφιάλτης» των τελευταίων χρόνων

Τη δυναμική και τον σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό του κλάδου της γούνας, υπογράμμισε απο το βήμα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, «τείνει να τελειώσει ο εφιάλτης των τελευταίων έξι χρόνων. Ο κλάδος της γούνας αποδείχτηκε από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας, αφού έχασε μικρότερο έδαφος συγκριτικά με άλλους τομείς, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία».

Υπογραμμίζοντας ότι στόχος παραμένει η βελτίωση της θέσης της ελληνικής γούνας στις ξένες αγορές, ο κ. Μάρδας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στους ανθρώπους του κλάδου και αναφέρθηκε στις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται απο την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν κοστολογηθούν θα δείτε ότι είναι πολύ ακριβές».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, το agora.mfa.gr, υπογραμμίζοντας ότι κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος και παραμένει διαρκώς ανοιχτό για την προσθήκη περισσότερων υπερσυνδέσμων, από Έλληνες παραγωγούς που θέλουν να προβάλλουν το προϊόν τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΑΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria