Στις αγορές μικρής αξίας που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι οι τρεις στους δέκα καταστηματάρχες δεν χρησιμοποίησαν την ταμειακή τους μηχανή. Παράλληλα, συνομιλήσαμε με καταναλωτές. Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Ομως, όταν άρχισαν να απαριθμούν αναλυτικά τις αγορές τους από το πρωί, όλοι τους εντόπισαν περιπτώσεις όπου έδειξαν αμέλεια.
Απόδειξη δεν μας δόθηκε για την πλέον φθηνή αγορά, ύψους μόλις 50 λεπτών, για ένα μικρό μπουκάλι νερό σε περίπτερο, όσο και για την πλέον ακριβή, που ήταν ένα φόρεμα αξίας 25 ευρώ. Η τρίτη περίπτωση αφορούσε και πάλι περίπτερο, απ’ όπου αγοράσαμε καραμέλες με 1,20 ευρώ. Και στα τρία περιστατικά, οι καταστηματάρχες, που δεν γνώριζαν τον σκοπό μας, εποίησαν την… νήσσαν. Μας κοίταξαν δε με μάλλον απορημένο ύφος, όταν κοντοσταθήκαμε για λίγο μπροστά τους. Στα υπόλοιπα καταστήματα, οι αποδείξεις εκδόθηκαν κανονικά, ακόμη και για προϊόντα μικρής αξίας.
«Κόβω πάντα απόδειξη, ανεξαρτήτως ποσού. Πολύ συχνά όμως, ιδιαίτερα για αντικείμενα μικρής αξίας, οι πελάτες δεν την παίρνουν. Μου λένε ότι δεν τη θέλουν κι ότι θα την πετάξουν. Υπάρχουν φορές που δεν έχω τι να τις κάνω», δηλώνει ο Παρασκευάς Χατζηαποσίδης, που διατηρεί περίπτερο στο κέντρο της Αθήνας. Για τσίχλες, αξίας 1 ευρώ, φρόντισε να μας δώσει την απόδειξη μαζί με τα ρέστα. Τα τελευταία χρόνια, που διατηρεί ταμειακή μηχανή, δεν έχει διαπιστώσει αλλαγές στην κουλτούρα των πελατών. «Είναι μισοί μισοί. Κάποιοι τις θέλουν, κάποιοι όχι», σημειώνει.
Αυτονόητο
Λίγο διαφορετική είναι και η άποψη του Γιάννη. «Εμείς πάντα δίνουμε, το θεωρούμε αυτονόητο. Ομως, τα τελευταία 2-3 χρόνια, διαπιστώνουμε ότι περισσότεροι πελάτες το απαιτούν για τις αγορές τους», μας εξηγεί. Ο Γιάννης διατηρεί παντοπωλείο με αρωματικά φυτά και βότανα στην οδό Αθηνάς. Οταν έπρεπε να πληρώσουμε για το πιπέρι που αγοράσαμε, ο υπάλληλος μας παρέπεμψε απευθείας στο ταμείο, για να πάρουμε την απόδειξή μας. Πάντως ο ίδιος αποδίδει τη μείωση του τζίρου, που, όπως λέει, υπάρχει σε όλα τα μαγαζιά, όχι στις αυξήσεις του ΦΠΑ αλλά στο κλίμα που δημιουργείται. «Την τελευταία αύξηση την απορροφήσαμε, ήταν μόλις 1%. Αλλά, πέρα από την έλλειψη χρημάτων, οι συνεχείς αυξομειώσεις ρίχνουν την ψυχολογία της αγοράς. Οι καταναλωτές αποφεύγουν να κάνουν ακόμη και ψώνια μικρής αξίας», διευκρινίζει.
«Οι Ελληνες καταναλωτές θέλουν πλέον απόδειξη. Αυτοί που πολλές φορές φεύγουν χωρίς να θέλουν να την πάρουν, παρότι την εκδίδουμε, είναι οι τουρίστες. Μάλιστα τους λέμε να περιμένουν και μας απαντούν ότι τους είναι άχρηστη. Τι να κάνω, να αρχίσω να τους κυνηγάω;», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Θανάσης Αυγερινός, που έχει κατάστημα με ξηρούς καρπούς και αλλαντικά, δίπλα στη Βαρβάκειο.
Το επόμενο διάστημα, ο κ. Αυγερινός θα εγκαταστήσει μηχάνημα POS. «Θα γίνει υποχρεωτικό, δεν μπορούμε να κάνουμε κι αλλιώς», σημειώνει.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ
Παράπονα για τους οδηγούς ταξί και για τα νησιά
«Πάνω-κάτω, στην Αθήνα δίνουν αποδείξεις, αλλά όχι στα νησιά. Στις δέκα ημέρες που πήγα διακοπές, αν εξαιρέσουμε τη διαμονή, τα βενζινάδικα και τα μίνι μάρκετ, μάζεψα σύνολο 4 αποδείξεις. Ταβέρνες, ξαπλώστρες, καφέδες, εστιατόρια, όλα μαύρα. Οταν ζητήσαμε, μας έδωσαν με βαριά καρδιά», υποστηρίζει ο Σαράντης, τραπεζικός υπάλληλος, που μόλις επέστρεψε από τη Ζάκυνθο.
Οι περισσότεροι καταναλωτές με τους οποίους μιλήσαμε παραδέχονται ότι παίρνουν πάντα απόδειξη από σούπερ μάρκετ, αλυσίδες καταστημάτων καθώς και μεγάλα καταστήματα. Παράπονο εκφράζουν τόσο Ελληνες όσο και τουρίστες για τα ταξί. «Είμαι μερικές ημέρες στην Αθήνα. Μου έχουν κόψει απόδειξη για τα πάντα, από το νερό μέχρι το καθαριστήριο που πήγα τα ρούχα μου. Δεν μου έκοψαν όμως για το ταξί, που ήταν και η πιο ακριβή δαπάνη που έκανα», μας λέει η Ιρις, τουρίστρια από τη Γερμανία, που τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην Ελλάδα. «Τα ταξί δεν δίνουν ποτέ απόδειξη. Εννοείται ζητάω, αλλά υπάρχει και όριο. Δεν θα παίξω και μπουνιές», λέει από την πλευρά του ο Ρωμανός, που υποστηρίζει ότι προσέχει πολύ το θέμα των αποδείξεων.
Τις ίδιες απόψεις έχει και η Χριστίνα. Οταν όμως τα βάζει κάτω, διαπιστώνει ότι πρέπει να δείξει μεγαλύτερη επιμέλεια. «Τώρα που το σκέφτομαι, για το αναψυκτικό που πίνω, δεν μου έδωσαν. Ημουν αφηρημένη», αναφέρει. «Γιατί; Τις προάλλες που φάγαμε κι αντί για απόδειξη μας έδωσαν το δελτίο παραγγελίας;» αντιλέγει μια φίλη της.
ΝΙΚΗ:
Απόδειξη για το νερό δεν δίνουν σχεδόν ποτέ
«Αν δεν κόψουν απόδειξη, μπορώ να μην πληρώσω. Μου το είπε ο πατέρας μου», δήλωσε στο «Εθνος» η Νίκη, που ήρθε από τη Νότιο Αφρική για διακοπές. Η νεαρή τουρίστρια πάντως υποστηρίζει ότι «σε γενικές γραμμές και με μικρές εξαιρέσεις», οι καταστηματάρχες της έδιναν απόδειξη. «Εκτός από το νερό. Δεν δίνουν σχεδόν ποτέ», προσθέτει.
ΣΠΥΡΟΣ:
Στη λαϊκή και στο κλαμπ δεν κόβουν ποτέ…
«Προχθές αγόρασα σουβλάκια από ένα ψητοπωλείο. Μου έκοψαν απόδειξη, αλλά για μικρότερο ποσό», επισημαίνει ο Σπύρος, που μαζί με τον φίλο του, Ανδρέα, βρέθηκαν στο Σύνταγμα. Παρότι διαπιστώνει ότι πλέον πολλά μαγαζιά εκδίδουν παραστατικά «και χωρίς να ζητήσει», υποστηρίζει ότι σε κάποιες περιπτώσεις είναι ανέφικτο. «Στη λαϊκή και στα κλαμπ δεν κόβουν ποτέ», λέει.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΑΙ ΡΑΝΙΑ:
Περιμέναμε μισή ώρα για να μας φέρουν…
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες στο θέμα των αποδείξεων είναι η Πηνελόπη και η Ράνια, που μαζί με τη φίλη τους, Χριστίνα, άρχισαν να συζητούν ανάλογα περιστατικά. «Τις προάλλες πήγαμε σε εστιατόριο. Περιμέναμε μισή ώρα να μας φέρουν απόδειξη. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε φασαρία», λέει η μία κοπέλα. «Εκνευρίζομαι όταν δεν μου δίνουν αποδείξεις σε βενζινάδικα και σε περίπτερα», λέει η δεύτερη.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΗ