Στις 18 Αυγούστου τα πρώτα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Ερχεται η «λυπητερή» για τον ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων από την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα αρχίσουν να αναρτώνται σταδιακά στους ατομικούς λογαριασμούς του Τaxisnet τα εκκαθαριστικά με τα ποσά του φόρου.

Αρχική » Ελλάδα » Στις 18 Αυγούστου τα πρώτα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

Τα εκκαθαριστικά θα είναι πολλών ταχυτήτων με επιβαρύνσεις, ελαφρύνσεις αλλά και καμία μεταβολή στο ύψος του φόρου σε σχέση με τα περσινά.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να ξεκινά από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2017, ενώ τα εκκαθαριστικά θα είναι πολλών ταχυτήτων με επιβαρύνσεις, ελαφρύνσεις αλλά και καμία μεταβολή στο ύψος του φόρου σε σχέση με τα περσινά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 δείχνει ότι ο συνολικός λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ θα κινηθεί περίπου στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι και το 90% των φυσικών προσώπων (περίπου 6,4 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσει είτε λιγότερο ΕΝΦΙΑ, είτε το ίδιο ή περίπου το ίδιο σε σχέση με πέρυσι.

Αναλυτικότερα:
• Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

• Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια) θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με πέρυσι καθώς η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν επηρέασε καθόλου το ποσό του φόρου. Αυτό θα συμβεί επειδή ο κύριος ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστές βασικού φόρου ανά τετραγωνικού μέτρου που αντιστοιχούν σε κλιμάκια με μεγάλο εύρος αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τ.μ. Ετσι, ακόμη και μετά τη μείωση των αντικειμενικών τιμών θα παραμείνουν στα ίδια κλιμάκια υπολογισμού του φόρου και θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο που είχαν καταβάλει το 2015.

Για παράδειγμα, σε περιοχές με τιμές ζώνης από 1.001 έως 1.500 ευρώ ανά τ.μ. επιβάλλεται βασικός φόρος 3,70 ευρώ ανά τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι σε περιοχές όπου η αντικειμενική τιμή ζώνης μειώθηκε από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθεί να υπολογίζεται και πάλι με βασικό φόρο 3,70 ευρώ ανά τ.μ., οπότε δεν θα μειωθεί.

• Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι) θα πληρώσουν ελάχιστα παραπάνω φόρο που κυμαίνεται από 1 λεπτό έως 10 ευρώ.

• Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000 φορολογούμενοι) θα πληρώσει επιπλέον 10-50 ευρώ.

Τα κενά
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται κυρίως όσοι έχουν κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα για τα οποία καταργήθηκε η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ που ίσχυε μέχρι πέρυσι αλλά και οι φορολογούμενοι με ακίνητα των οποίων η αξία ανέρχεται από 200.001 έως 250.000 ευρώ και θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους.

• Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000 ιδιοκτήτες ακινήτων) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω. Οι φορολογούμενοι αυτοί πιάνονται στην «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και θα πληρώσουν παραπάνω φόρο λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ και της αύξησης των συντελεστών υπολογισμού του φόρου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια