Ξεκληρίζονται ολόκληρες φυτοκοινωνίες στον Γράμμο - OlaDeka

Ξεκληρίζονται ολόκληρες φυτοκοινωνίες στον Γράμμο

(του Νίκου Παναγιωτόπουλου)

Το σπάνιο και προστατευόμενο “Ζει για πάντα” έχει προστεθεί στη λίστα τον 10 φυτών που λυμαίνονται σε μεγάλες ποσότητες από επιτήδειους

Κατ´ επανάληψη βρισκόμαστε μάρτυρες απώλειας του φυτικού πλούτου της περιοχής μας. Δυστυχώς αρκετά από τα ενδημικά φυτά του Γράμμου και όχι μόνο ,έχουν γίνει βορά για τους επιτήδειους εθνικούς γείτονες μας, που έχουν γνώσεις παράνομης συλλογής αλλά και εξαγωγής από την χώρα τους. Με αποτέλεσμα να ξεκληρίζονται ολόκληρες φυτοκοινωνίες στο βωμό του εύκολου κέρδους για τον τελικό αποδεκτή εταιρείες παγκόσμιου φήμης ,που δραστηριοποιούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα η σε σκευάσματα καλλωπισμού.

 Τελευταία έπεσε στην αντίληψη μας ακόμη ένα φυτό που ενδημεί στην περιοχή μας για προστεθεί και αυτό στην λίστα τον περίπου δέκα φυτών που λυμαίνονται σε μεγάλες ποσότητες από επιτήδειους.Το φυτό που αναφερόμαστε είναι το sempervivum heuffelii που ανήκει στην οικογένεια των Crassulaceae πολυετές σπάνιο και προστατευόμενο είδος από το ΠΔ 67/81 , φυτό με θεραπευτικής αξίας αλλά και δεμένο με τους ανθρώπους από την αρχαιότητα έως και σήμερα . Το όνομα του σημάνει semper vivo (ζει για πάντα) σύμφωνα με το μύθο ο Δίας πρόσφερε το φυτό στους ανθρώπους για να προστατεύονται από τους κεραυνούς και τη φωτιά.
Γνωρίζοντας ότι ο φυσικός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο άλλα και επιστημονικό για τις επόμενες γενιές καλούμε την συστράτευση όλων μας, εμποδίζοντας αυτές τις ληστρικές επιδρομές από όπου και αν προέρχονται . Η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος θα προχωρήσει εγγράφως σε εμπλεκόμενες υπηρεσίες και ελεγκτικούς φορείς τονίζοντας για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική είναι η φύλαξη του ορεινού θησαυρού μας.

 

Για την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria