Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα επισφράγισε τον πλήρη έλεγχο των κρατικών ΜΜΕ - OlaDeka

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα επισφράγισε τον πλήρη έλεγχο των κρατικών ΜΜΕ

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα επισφράγισε τον πλήρη έλεγχο των κρατικών ΜΜΕ

Νόμος του κράτους έγινε στην Πολωνία το αμφιλεγόμενο σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, έβαλε την υπογραφή του στο κείμενο που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο.

Είχε προηγηθεί έντονη κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και τις Βρυξέλλες, καθώς, επί της ουσίας, ο νόμος θέτει τη δημόσια τηλεόραση και τη δημόσια ραδιοφωνία υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.

«Είμαι βέβαιος ότι η πολωνική κυβέρνηση θα μας παρουσιάσει το σκεπτικό της και θα δώσει μια αντίδραση σε αυτό. Ας μην δραματοποιούμε υπερβολικά τα πράγματα. Είναι ένα σημαντικό θέμα, αλλά πρέπει να έχουμε φιλικές και καλές σχέσεις με την Πολωνία, γι’ αυτό και η προσέγγισή μας είναι πολύ εποικοδομητική. Δεν σφυροκοπούμε την Πολωνία», σχολίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά της η ευρωσκεπτιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας ισχυρίζεται πως ο νέος νόμος θα εξασφαλίσει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης που προκαλεί έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Πολωνίας.

Πριν μερικές εβδομάδες, η ψήφιση νόμου που αποδυναμώνει το Συνταγματικό Δικαστήριο πυροδότησε πολυπληθείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε δεκάδες πόλεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria