Μακαρονόπιτα με απάκι & πιπεριά Φλωρίνης ! - OlaDeka

Μακαρονόπιτα με απάκι & πιπεριά Φλωρίνης !

ΥΛΙΚΑ (για 1 στρογγυλή φόρμα του κέικ)
500 γρ. χονδρά μακαρόνια, για παστίτσιο
αλάτι
200 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
200 γρ. τυρί ρεγκάτο, τριμμένο
200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
200 γρ. απάκι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
150 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά
μπόλικο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
4 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε κυβάκια
120 γρ. βούτυρο αγελάδος, λιωμένο
1 πακέτο φύλλο κρούστας

TI EINAI TO AΠΑΚΙ
 
Αλλαντικό το οποίο παρασκευάζεται στα Ανώγια της Κρήτης από άπαχο χοιρινό κρέας. Μαρινάρεται για δύο με τρεις ημέρες σε ξύδι φτιαγμένο από κρασί. Μετά κρεμιέται σε ειδικό χώρο όπου καπνίζεται με αρωματικά φυτά και τυλίγεται σε ένα στρώμα από μπαχαρικά και μυρωδικά, αποκτώντας έτσι χαρακτηριστική υπόξινη και αρωματική γεύση. Μπορεί να καταναλωθεί όπως είναι ή να ζεσταθεί για λίγα λεπτά στο τηγάνι, στο φούρνο ή στα κάρβουνα. Μπορεί ακόμα να προστεθεί σε κάποιο λαδερό φαγητό όπως φασολάκια ή φασολάδα, να γίνει βάση για διάφορες σάλτσες ζυμαρικών ή να χρησιμοποιηθεί στην πίτσα αντί για άλλα αλλαντικά, προσφέροντάς της εξαιρετικό άρωμα.
Διατροφική αξία: 1 λεπτή φέτα (28-30 γραμ.)/ 34 θερμίδες. Περιέχει βιταμίνες Β1, Β12 και νιασίνη, ψευδάργυρο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο, πρωτεΐνη, νάτριο (αλάτι) και χοληστερίνη.

Περισσότερες συνταγές ΕΔΩ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Σε μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά για 5-6 λεπτά. Τα σουρώνουμε και χωρίς να τα αφήσουμε να κρυώσουν τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τα ανακατεύουμε με τα τυριά, το απάκι, την κρέμα γάλακτος, το πιπέρι, τα αβγά και τις πιπεριές.
Βουτυρώνουμε τη φόρμα και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, αφού τα βουτυρώσουμε ένα ένα με τη βοήθεια ενός πινέλου, ώστε να καλύπτονται ο πάτος και τα τοιχώματα και οι γωνίες τους να προεξέχουν αρκετά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο, στους 200°C, στον αέρα.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα μακαρόνια πιέζοντάς τα ελαφρά. Σκεπάζουμε με τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν. Βουτυρώνουμε και άλλα 2-3 φύλλα και καλύπτουμε την πίτα τοποθετώντας το ένα επάνω στο άλλο και διπλώνοντας προσεκτικά τις άκρες τους προς τα μέσα. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Καλή επιτυχία.
 Φάνης Χατζησκουλής.



Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria