Τι (δεν) μας είπε ο πρωθυπουργός για το ασφαλιστικό

Η ουσία όμως είναι τι (δεν) είπε ο πρωθυπουργός. Γιατί δεν άλλαξε τακτική και γιατί τελικά προτίμησε να επαναλάβει το γνωστό παιχνίδι της υποσχεσιολογίας απευθυνόμενος σε έναν κόσμο που έχει υποστεί τα πάνδεινα από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του Μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας,  δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία επιπλέον περικοπή στις συντάξεις και επανέλαβε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση σημειώνοντας: “Είμαστε με την κοινωνία η οποία πρέπει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ήδη 11 περικοπές συντάξεων, για αυτό χρειάζεται μία συνολική μεταρρύθμιση καθώς αν και έχουν γίνει οι περικοπές αυτό δεν είχε αντίκρισμα στην οικονομία καθώς μειώθηκε το ΑΕΠ, λόγω ανεργίας, μαύρης εργασία, δημογραφικού, κτλ.”, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ερωτώμενος για το αν δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις ανέφερε: «Το έχω πει και στη Βουλή, το είπα και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Η άποψη και θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει μια νέα μείωση στις συντάξεις. Εμείς εκεί που βάζουμε κόκκινες γραμμές τις τηρούμε. Δεσμεύτηκα καθαρά. Δηλαδή, τι θέλετε, να βγάλω το σακάκι μου και να σας το δώσω;». 

Τελικά υπέγραψε ή όχι ο κ. Τσίπρας το τρίτο Μνημόνιο το οποίο περιλαμβάνει  μειώσεις 1.8δισ. ευρώ για το 2016 (1% του ΑΕΠ) από περικοπές στις συνταξιοδοτικές δαπάνες κύριες, επικουρικές, ενώ το ΕΚΑΣ θα το λαμβάνουν 20% λιγότεροι δικαιούχοι από το 2016 ως μια επιπλέον εξοικονόμηση της τάξης των 223 εκατ. ευρώ.

Την απάντηση στον πρωθυπουργό δίνει ο εργατολόγος κ. Χρ. Βουρλιώτης, ο οποίος μιλώντας στο NEWS247 σημειώνει: “Ο κ. Τσίπρας υπήρξε ανακόλουθος εχθές, καθώς αφ’ ενός η ελληνική πρόταση που είχε κατατεθεί τον Ιούλιο (λίγο μετά το δημοψήφισμα) προς αποδοχή από τους θεσμούς περιελάμβανε σημαντικές μειώσεις των συνταξιοδοτικών δαπανών και κατά συνέπεια σε δραματικές περικοπές των συντάξεων, αφού είχε εξαγγείλει ότι θα προβεί σε σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ έως τον Δεκέμβριο του 2019, με την έναρξη των περικοπών στο 20% από το Μάρτη του 2016.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξήγγειλε και τελικά εφάρμοσε έμμεση μείωση των συντάξεων μέσω της αύξησης των εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι στην κύρια σύνταξη από το 4% στο 6% καθώς και μέσω της επιβολής της ίδιας κράτησης στην επικουρική.

Αντιθέτως, ο Τσίπρας εχθές εκ νέου διαβεβαίωσε ότι:

1)Δεν θα περικοπεί το ΕΚΑΣ, (είχε ο ίδιος προτείνει τη σταδιακή κατάργησή του από 2016),

2)Τη μη επιβολή μειώσεων στις συντάξεις (ουσιαστικά τις επέβαλε μέσω νέων κρατήσεων)”.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria