Ασφαλιστικό και εισφορές στο τραπέζι του ΚΥΣΚΟΙΠ

Συνεδριάζει στις 3 το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής. Ποια κρίσιμα ζητήματα θα συζητηθούν. Συμμετέχει και ο Γιώργος Κατρούγκαλος

Αρχική » Ελλάδα » Ασφαλιστικό και εισφορές στο τραπέζι του ΚΥΣΚΟΙΠ

 

Παρών θα είναι ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία σύνταξης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αλλά για και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής. Ειδικά αναμένεται να συζητηθούν η επικείμενη ασφαλιστική και συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Θέματα αιχμής αναμένεται να αποτελέσουν η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, η εθνική σύνταξη, το ποσοστό αναπλήρωσης στις καταβαλλόμενες συντάξεις και η ενοποίηση των ταμείων.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, η κυβέρνηση προτείνει αύξησή τους, μέτρο που βρίσκει αντίθετους τους εκπροσώπους των θεσμών. Ως αντιστάθμισμα έχει επανέλθει η σκέψη για επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές για ποσά από 1.000 ευρώ και πάνω.

Η εθνική σύνταξη, ως ποσό που θα εγγυάται το κράτος, θα λειτουργεί συμπληρωματικά στο ανταποδοτικό κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών που έχει καταβάλλει ο εργαζόμενος. Ενιαίοι κανόνες αναμένεται να εφαρμοσθούν για όλους τους συνταξιούχους, μέσω ενός νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των ταμείων, προκρίνεται η ενοποίηση όλων των κύριων ασφαλιστικών ταμείων, με διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ ως αυτοτελών νομικών προσώπων για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν οι επικουρικές συντάξεις θα συγχωνευτούν σε ένα νέο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης ή εάν θα δοθεί η δυνατότητα σε επικουρικά ταμεία να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία.

Πηγή

Κοινοποίηση:
error

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια