Η Γενική Γραμματεία, αν και παραδέχεται την παράταση έως τον Δεκέμβριο του 2016 του έργου και της αποστολής της αρμόδιας επιτροπής – ομάδας εργασίας, υποστηρίζει πως προκύπτει από την ανάγκη να υπάρξει παρακολούθηση των αλλαγών.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε «με την αριθ. 1144332/9-11-2015 απόφαση του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων παρατάθηκε η προθεσμία λειτουργίας της ομάδας εργασίας για τις ηλεκτρονικές πληρωμές από 31-12-2015 στις 31-12-2016.
Επειδή από ορισμένα μέσα ενημέρωσης σχολιάστηκε ότι με την παράταση αυτή παγώνει για έναν χρόνο η χρήση καρτών για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, διευκρινίζεται ότι δεν έχει αλλάξει σε κανένα σημείο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών πληρωμών, αντίθετα επισπεύδεται η υποχρεωτική χρήση των παραπάνω».
Η παράταση λειτουργίας της σχετικής ομάδας εργασίας χορηγήθηκε για να γίνει παρακολούθηση και της σταδιακής αποτελεσματικής εφαρμογής όλων των φάσεων του ολοκληρωμένου σχεδίου ηλεκτρονικών πληρωμών από την ίδια ομάδα εργασίας.
Σημειώνεται ότι η υποβολή του προβλεπόμενου κοστολογημένου σχεδίου υλοποίησης των παραπάνω παραδόθηκε ήδη νωρίτερα από την καθορισθείσα προθεσμία.
Η εγκύκλιος για την παράταση των σχεδίων
Mε απόφαση του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γ, Μπάκα, προβλέπεται η παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 της προθεσμίας που έχει λάβει ειδική επιτροπή – ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών για να παραδώσει πόρισμα για την εφαρμογή υποχρεωτικών ηλεκτρονικών πληρωμών παντού.
Υπενθυμίζεται εδώ πως στις αρχές Οκτωβρίου, με απόφαση της πρώην Γενική Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου είχε δοθεί προθεσμία στην ομάδα εργασίας να παραδώσει το σχετικό πόρισμα έως τα τέλη του 2015. Τώρα, με την απόφαση του Γ. Μπάκα, χορηγείται παράταση στην ομάδα εργασίας για την κατάρτιση και παράδοση του πορίσματός της έως τα τέλη του 2016.
Βασική αποστολή της εν λόγω επιτροπής των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών είναι η διερεύνηση:
1) Της υποχρεωτικής χρήσης μεταφορών πιστώσεων για τις εισπράξεις στα τελωνεία (ICISnet), ώστε όλοι οι εκτελωνισμοί και οι πληρωμές δασμών και φόρων στα τελωνεία να πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος.
2) Της αποδοχής καρτών πληρωμών έκδοσης αλλοδαπών φορέων παροχής υπηρεσιών πληρωμών για εισπράξεις του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου το ΥΠΟΙΚ να δέχεται πληρωμές φόρων με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.
3) Της υποχρεωτικής αποδοχής καρτών πληρωμών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, μέσω της χρήσης τερματικών αποδοχής καρτών (POS). Πρόκειται επί της ουσίας για τη διερεύνηση της δυνατότητας υποχρεωτικής εγκατάστασης συσκευών πληρωμής με κάρτες (POS) από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης.
4) Tης καθολικής απαγόρευση χρήσης μετρητών στις εφορίες.
5) Της ολοκλήρωσης του ηλεκτρονικού παραβόλου, ιδίως μέσω της ένταξης σε αυτό και των υπουργείων που μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί στις σχετικές ενέργειες ένταξης παραβόλων τους στο e-παράβολο, αλλά και λοιπών φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.