Πρώτη στις αγορές η Eurobank, έτοιμη η πώληση της Finansbank από την ΕΤΕ - OlaDeka

Πρώτη στις αγορές η Eurobank, έτοιμη η πώληση της Finansbank από την ΕΤΕ

Στις 16 Νοεμβρίου αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της τράπεζας προκειμένου να λάβει απόφαση για reverse split σε αναλογία 100 παλαιές προς 1 νέα μετοχή και να εγκρίνει παράλληλα την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η διοίκηση της Eurobank έχει τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων της για την Αύξηση Κεφαλαίου ύψους 2,122 δισ. ευρώ, όπως αυτό ελέχθη στην τηλεδιάσκεψη που έγινε στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, η διοίκηση της τράπεζας -ανεξάρτητα από τις ενέργειες που θα αναγνωρίσουν οι ευρωπαϊκές αρχές- έχει στόχο να καλύψει τις ανάγκες της με όσον το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, οι ευρωπαϊκές αρχές θα εγκρίνουν τις (όποιες) δράσεις της τράπεζας έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, όπως και των υπόλοιπων τριών τραπεζών.

Σημειώνεται ακόμα, ότι η τράπεζα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι κατέγραψε προ προβλέψεων κέρδη ύψους 230 εκατ. ευρώ ο όμιλος Eurobank στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης. .

Πρόεδρος Εurobank, Ν. Καραμούζης: Ανάκτηση Εμπιστοσύνης από τις Αγορές, με την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ορόσημο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και θέτει τα θεμέλια για την έναρξη της πορείας επιστροφής της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, δηλώνει ο πρόεδρος του ΔΣ.

«Η κεφαλαιακή θωράκιση θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουν σταδιακά αφενός την καταθετική τους βάση και αφετέρου την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας συνολικά, ώστε να βγει οριστικά από την ύφεση και να ανοικοδομηθεί πάνω σε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, στηριγμένο στην καινοτομία, την υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, η ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, η δημιουργία εσωτερικών θεσμών ελέγχου αποτελούν κρίσιμες προκλήσεις ώστε τα τραπεζικά ιδρύματα να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες. Η Eurobank, όπως κατέδειξαν και τα πρόσφατα stress test της ΕΚΤ, έχει όλες τις προϋποθέσεις και τη βούληση να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με σαφές επιχειρηματικό όραμα και επίγνωση της ευθύνης μας απέναντι στους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το κοινωνικό σύνολο θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας πρωτοπόρου τράπεζας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα».

Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Φ. Καραβίας: Με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες η τράπεζα

«Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου αποδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Eurobank μέσα στις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η επιβολή των capital controls», τονίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος.

«Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με το A΄ τρίμηνο, παρά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την μακρά τραπεζική αργία. Η αύξηση των κερδών προ προβλέψεων μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύει τις δυνητικές επιδόσεις της τράπεζας σε περιβάλλον ομαλότητας, όπως αυτό που δρομολογεί η αποκατάσταση της σταθερότητας και η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Η συνολική αξιολόγηση από την ΕΚΤ ανέδειξε τη Eurobank ως την ελληνική τράπεζα με τις μικρότερες κεφαλαιακές ανάγκες στο δυσμενές σενάριο της δοκιμασίας αντοχής. Το AQR επιβεβαίωσε τη σχετική ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου. Η συνέχιση της συντηρητικής πολιτικής προβλέψεων οδηγεί τον δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του 65% και έχει στόχο την πλήρη εξυγίανση και θωράκιση του ισολογισμού μας.

Από αυτή τη θετική αφετηρία εκκινούμε για την αύξηση του μετοχικού μας κεφαλαίου, με στόχο την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προσδιορίστηκαν από την ΕΚΤ στο ακραίο σενάριο (€2,1 δισ.). Επιδίωξή μας είναι να δώσουμε στη Eurobank όλες τις προϋποθέσεις για να πρωταγωνιστήσει κατά την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τους πελάτες μας και παράγοντας αξία για τους μετόχους μας και την ευρύτερη κοινωνία».

Αύξηση 1,6 δισ. η ΕΤΕ και πώληση της Finansbank

Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα που σε συνδυασμό με τις ενέργειες για την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, η ΕΤΕ έχει στόχο την κάλυψη του συνολικού κεφαλαιακού ελλείμματος των 4,6 δισ. ευρώ, όπως αυτό προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη.

Για την άντληση ποσού που θα αντιστοιχεί σε 1,6 δισ. ευρώ θα διενεργηθεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα απευθύνεται στις διεθνείς και εγχώριες αγορές, ενώ το αποτέλεσμα από τη διαχείρηση του παθητικού (επαναγορά ομολόγων, κλπ) που υπολογίζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από το δυσμενές σενάριο. Στην άντληση κεφαλαίων θα πρέπει να υπολογιστεί η υποχρεωτική μετατροπή των παθητικού περίπου 200 εκατ. ευρώ, η συμμετοχή του ΤΧΣ κατά 500 εκατ. ευρώ. Η υποχρεωτική συμμετοχή στη διαχείριση του παθητικού των 200 εκατ. ευρώ αφορά το bail in στις εισηγμένες προνομιούχες μετοχές Αμερικής.Μέρος της κάλυψης των αναγκαίων κεφαλαίων για το δυσμενές σενάριο για την Εθνική Τράπεζα θα προέλθει από την πώληση του 100% της συμμετοχής στην τουρκική θυγατρική Finansbank.

Πώληση Finansbank

Έχουν ήδη προχωρήσει οι διαδικασίες για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της τούρκικης θυγατρική, της Finansbank, από την ΕΤΕ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας η κίνηση αυτή γίνεται στοπλαίσιο των οριζομένων στο κανονιστικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης αναφορικά με την προετοιμασία και υποβολή του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων και του σχεδίου αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

“Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει τους επενδυτές για την πρόθεσή της να προχωρήσει, υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων εποπτικών και εταιρικών εγκρίσεων, στην πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην Finansbank”, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΤΕ.

Η ανακοίνωση καταλήγει: “Σχετικά με τις συνεχιζόμενες επαφές της Τράπεζας με τις εποπτικές αρχές και προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Τράπεζα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της μία παρουσίαση στην οποία συνοψίζονται οι υποβαλλόμενες δράσεις του σχεδίου άντλησης κεφαλαίων. Η εν λόγω παρουσίαση, η οποία έχει δημοσιευτεί στη διεύθυνση [ https://www.nbg.gr/greek/the-group/investor-relations/financial-information/presentations/Documents/Παρουσιάσεις/2015-11-03%20Investor%20Presentation%20vF.pdf ] της ιστοσελίδας της Τράπεζας, περιλαμβάνει επίσης την επικαιροποίηση των μεσοπροθέσμων στόχων της Τράπεζας”.

H Εθνική Τράπεζα πουλά τη Finansbank περί τα 3 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρίαρχη προσφορά που έχει δεχθεί για τη Finansbank η Εθνική είναι της Qatar National Bank, που εδρεύει στη Ντόχα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Qatar National Bank έχει καταθέσει και στο παρελθόν προσφορές για την Finansbank, ενώ ενδιαφέρον για την τουρκική θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχει εκφράσει και η τουρκική, Garanti Bank, η οποία είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στην αγορά της, βάσει ενεργητικού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα επιθυμούσε να εξαγοραστεί από τουρκική τράπεζα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τις εξελίξεις αν η προσφορά της δεν είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες. Πηγές επίσης του ΝΕWS 247 αναφέρουν επίσης ότι από το ξέσπασμα της κρίσης στη χώρα μας, η τουρκική κεντρική τράπεζα επιθυμεί την πώληση της Finansbank, καθώς εκτιμούσε ότι ο κίνδυνος ήταν σημαντικός.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά και η Πειραιώς

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προχωρά και η Πειραιώς, για την άντληση κεφαλαίων έως του ποσού 4,933 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,213 δισ ευρώ αντιστοιχούν στο Βασικό σενάριο και μαζί με υπόλοιπο ποσό 2,720 δισ ευρώ στο Δυσμενές σενάριο του stress test. Θα καλυφθεί με μετρητά ή/και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ή/και εισφορά σε είδος, και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Στις 15η Νοεμβρίου συγκαλεί γενική συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας και εφόσον δεν υπάρχει απαρτία θα γίνει επαναληπτική στις 20 Νοεμβρίου. Κατά την γενική συνέλευση θα ζητηθεί η έγκριση για αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής μετοχής με ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των κοινών μετοχών της τράπεζας (reverse split).

Επίσης θα ζητηθεί έγκριση για έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible Securities) έως ποσού 2,040 δισεκατομμυρίων ευρώ (δηλαδή το 75% της διαφοράς μεταξύ του Δυσμενούς και του Βασικού Σεναρίου του stress test) προς κάλυψη αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 14 Νοεμβρίου η Γενική Συνέλευση της Alpha Bank

Στις 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank και σε περίπτωση που δεν έχει την απαιτούμενη απαρτία, η επαναληπτική θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank διαθέτει ένα προβάδισμα κεφαλαίων περί τα 850 εκατ. ευρώ από την επαναγορά διαφόρων τύπων ομολόγων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το δυσμενές σενάριο και χωρίς να συνυπολογιστεί η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, η Alpha Bank αναζητά 2,743 δισ. ευρώ.

Στην έκτακτη γενική συνέλευση θα ζητηθεί η έγκριση για τα εξής θέματα:

1. Αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής, ονομαστικής, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλου μετοχής εκδόσεως της τράπεζας με μείωση του αριθμού αυτών, λόγω συνενώσεως (reverse split).

2. Άντληση υπό της τραπέζης κεφαλαίων, συνεπεία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, δια:

(I) Καταβολής μετρητών (συμπεριλαμβανομένης της προς μετρητά εξομοιουμένης κεφαλαιοποιήσεως χρηματικών απαιτήσεων), μετά καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της τράπεζας, με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης προς διάθεση του συνόλου των (ούτως) αδιαθέτων νέων μετοχών,

(II) Αναγκαστικής μετατροπής κεφαλαιακών μέσων ή/και λοιπών υποχρεώσεων, συμφώνως προς τους όρους και υπό τις διακρίσεις του άρθρου 6α παράγρ. 1 επ. ν. 3864/2010 (ως ισχύει), μετά καταργήσεως (όπου απαιτείται) των δικαιωμάτων προτιμήσεως. Έκδοση και διάθεση προς τους κατόχους των (μετατρεπομένων) κεφαλαιακών μέσων και λοιπών υποχρεώσεων νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών,

(III) Εισφοράς εις είδος υπό του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος χρηματοοικονομικών μέσων κυριότητος του ιδίου, άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης. Έκδοση υπό της τελευταίας και προς το Ταμείο διάθεση νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών εκδόσεως της Τραπέζης.

3. Έκδοση υπό την τράπεζα μετατρέψιμου (σε νέες κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές εκδόσεως της ιδίας) ομολογιακού δανείου, μετά παραλλήλου καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της Τραπέζης. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης προς διάθεση του συνόλου των (ούτως) αδιαθέτων ομολογιών, τη συνομολόγηση των ειδικότερων όρων του ομολογιακού δανείου, και τη διενέργεια των αναγκαίων υλικών πράξεων και δικαιοπραξιών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria