Ο Άρης μπορεί να αποκτήσει δακτύλιους - OlaDeka

Ο Άρης μπορεί να αποκτήσει δακτύλιους

nasa-mars-01

Η μελλοντική εικόνα του Άρη μπορεί να γίνει παρόμοια με εκείνη του Κρόνου, καθώς ο δορυφόρος Φόβος του πλανήτη εκτιμάται ότι θα διαλυθεί. 

Ο Φόβος είναι ένα από τα δύο φεγγάρια του Άρη, το οποίο πλησιάζει σταδιακά τον Άρη. Κάθε 100 χρόνια παρατηρείται και μία ακόμα μετατόπισή του προς τον Άρη, στοιχείο που οδηγεί τους αστρονόμους στο να πιστεύουν ότι ο Φόβος θα διαλυθεί, ενώ δεν θεωρείται δεδομένο ότι ο πλανήτης θα πέσει στον Άρη.

Οι δυνάμεις που ασκεί ο Άρης στον Φόβο είναι πολύ μεγάλες, με συνέπεια να σπάσει σε μεγάλα κομμάτια, τα οποία ενδέχεται να παγιδευτούν σε τροχιά γύρω από τον Άρη δημιουργώντας μια σειρά από δακτύλιους, όπως γίνεται στον Κρόνο.

mars_ring

Η εικόνα του Άρη δεν αναμένεται να αλλάξει τόσο γρήγορα. Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μιλούν για την πάροδο 20 ή 40 εκατομμυρίων ετών μέχρι να συμβεί αυτό. Τα μεγαλύτερα κομμάτια από τον Φόβο θα καταλήξουν να πέσουν στην επιφάνεια του Άρη, δημιουργώντας νέους κρατήρες, ενώ τα υπόλοιπα συντρίμμια αναμένεται να τεθούν σε τροχιά και να σχηματίσουν τους δακτύλιους.

Η εικόνα δεν θα είναι ίδια με εκείνη του Κρόνου, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι πιο αραιοί από τον άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria