Μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς: Προέχει η ανακεφαλαιοποίηση, προστατεύονται όσοι πραγματικά αδυνατούν - OlaDeka

Μασάζ στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τους πλειστηριασμούς: Προέχει η ανακεφαλαιοποίηση, προστατεύονται όσοι πραγματικά αδυνατούν

Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ενημέρωσαν την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη στο “και πέντε” προστατεύεται μεγαλύτερο ποσοστό δανειοληπτών που πραγματικά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Έθεσε επίσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ως την πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή.

Δυσαρέσκεια φέρεται να υπήρξε από βουλευτές και για το φόρο στο κρασί, όμως σε αυτό η απάντηση ήταν πως από κάπου θα πρέπει να βρεθούν τα χρήματα και δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγές στο νομοσχέδιο.

Το Μαξίμου εν τω μεταξύ σε ενημερωτικό σημείωμα για τους πλειστηριασμούς αναφέρει ότι με τη χθεσινή συμφωνία όσοι έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις, ενώ 58.000 (25%) των περίπου 230.000 κόκκινων στεγαστικών δανείων που δεν έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη προστατεύονται πλήρως εφόσον:

*Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.00 ευρώ

*το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων

Επιπλέον, σημειώνει το Μαξίμου, 81.000 (το 35% του συνόλου) κόκκινα στεγαστικά δάνεια προστατεύονται εφ όσον

*Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ.

*το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.

*Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει μία μορφής “κούρεμα” του δανείου το γεγονός ότι για τη δεύτερη κατηγορία ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του.

Το Μαξίμου εξαπολύει παράλληλα επίθεση στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στη ΝΔ, λέγοντας ότι όσο καιρό η διαπραγμάτευση ήταν ανοιχτή δεν υπήρξε από την πλευρά της καμία παρέμβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, (εταίροι, ευρωπαϊκά όργανα και αξιωματούχοι, ευρωπαϊκά κόμματα) για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, αλλά ότι το μόνο που έκανε ήταν να πιέζει την κυβέρνηση «να αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών και να κλείσει γρήγορα συμφωνία μαζί τους» .

“Με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης, (για την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε εντατικά όλες τις δυνατότητες που διέθετε) η ΝΔ έσπευσε να δημαγωγήσει, μιλώντας για «χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί». Η πραγματικότητα είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, , προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ, καθώς και διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα, επένδυσαν για μια φορά ακόμα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της κυβέρνησης. Ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους «βγήκε» και ας σταματήσουν τις προσπάθειες παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας” καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ η εκπρόσωπος τύπου Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας σε ΕΡΤ και Mega υποστήριξε ότι αντιθέτως με όσα λένε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν «πέρασαν» οι απαιτήσεις των δανειστών.

Διαβεβαίωσε ότι: “Οι φτωχές εισοδηματικές τάξεις προστατεύονται απόλυτα” αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχει βεβαίως μια δυσκολία σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη, που επίσης έχει πληγεί, καθώς και ότι πρέπει να φανεί πως θα λειτουργήσει η ρύθμιση στην πράξη, καταλήγοντας: “Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πλειστηριαστούν σπίτια. Πρέπει και οι τράπεζες να επιδείξουν ένα πνεύμα συνεργασίας στο ζήτημα αυτό, κάτι που καταδείχθηκε από τις δηλώσεις του κ. Σάλλα.”

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria