Εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων που θα παίξει καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη στήριξη των ΜΜΕ από τις τράπεζες, είναι η διαχείριση “κόκκινων” δανείων.
Με την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αφού θα απελευθερώσουν κεφάλαια ρευστότητας που στη συνέχεια θα επιτρέψει την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενισχύοντας παράλληλα την απασχόληση.
Το πλαίσιο στο οποίο θα γίνει η εν λόγω αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα μεταξύ των εταίρων δανειστών της χώρας και της κυβέρνησης. Συζητούνται εναλλακτικές και σύμφωνα με πηγές έχουν καταλήξει σε ένα πιθανό μοντέλο που προβλέπει τη δημιουργία 4 θυγατρικών εταιρειών που θα αποτελούν «οχήματα» ειδικού σκοπού για να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια.
Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν μάλιστα ότι μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν πράγματι πληγεί από την κρίση, έχουν καταλήξει να είναι “ζόμπι”, ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται ότι μπορούν με τη στήριξη των τραπεζών να γίνουν βιώσιμες. Οι ίδιοι λένε χαρακτηριστικά ότι “έχουν παγιδευτεί” λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και ότι όταν απελευθερωθούν από τα “κόκκινα” δάνεια των μη βιώσιμων επιχειρήσεων, θα απελευθερώσουν και ρευστότητα για να στηρίξουν τις βιώσιμες επιχειρήσεις.
Γιατί οι τράπεζες δε μπορούν να δώσουν ρευστότητα από τoν ELA;
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε μέρα οι τράπεζες πρέπει να ισοσκελίζουν τον ισολογισμό τους. Δηλαδή το ενεργητικό τους (δάνεια, και λοιπά στοιχεία) να είναι ίσου ποσού με το παθητικό τους (καταθέσεις, κλπ). Τα κεφάλαια ρευστότητας που λαμβάνουν οι τράπεζες από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (γνωστός ως, ELA) έχει σκοπό την κάλυψη των υφιστάμενων δανείων και όχι την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν συνέβαινε πριν την κρίση διότι οι τράπεζες κάλυπταν την ρευστότητα που τους έλειπε (δηλαδή την διαφορά των δανείων με των καταθέσεων) μέσω κεφαλαίων που δανειζόντουσαν από τις διεθνείς αγορές. Με το ξέσπασμα της κρίσης, οι αγορές δεν δάνεισαν ξανά τη χώρα και τις ελληνικές τράπεζες και η διαφορά κεφαλαίων ισοσκελιζόταν μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μετά, από τον μηχανισμό της ΤτΕ.