Η Αμαλία Κούσκουρα εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην 1η Συνάντηση Βαλκανικών Επιμελητηρίων στη Φλώρινα - OlaDeka

Η Αμαλία Κούσκουρα εκπρόσωπος της Περιφέρειας στην 1η Συνάντηση Βαλκανικών Επιμελητηρίων στη Φλώρινα

VIDEO

 Ένα αποφασιστικό βήμα για την προώθηση της συνεργασίας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έγινε στη Φλώρινα, στην 1η Συνάντηση των Βαλκανικών Επιμελητηρίων.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββα Σαπαλίδη με τη συνεργασία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επιμελητηρίου Κοζάνης στις 6 και 7 Νοεμβρίου συμμετείχαν εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την πΓΔΜ και την Κύπρο, το Ελληνοσερβικό, το Ελληνοβουλγαρικό και το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο.
Την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης – επιχειρηματικότητας και Εμπορίου κα. Αμαλία Κούσκουρα

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος η προώθηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και δικτύωσης ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η οργάνωση κοινών δράσεων εξωστρέφειας και η συμμετοχή σε διακρατικά προγράμματα της ΕΕ. Παράλληλα, όμως, στη συνάντηση αναδείχθηκε και η δυναμική των γειτονικών μας χωρών, που δίνουν γη και ύδωρ στους υποψήφιους επενδυτές την ίδια στιγμή που η Ελλάδα βλέπει τις ΒΙΠΕ να ερημώνουν, τις επιχειρήσεις να μεταναστεύουν και αναζητά διέξοδο από την ύφεση στην υπερφορολόγηση. Ατυχείς πολιτικές χρόνων καταδίκασαν περιοχές όπως η Φλώρινα που έχει μία στρατηγική θέση ως πύλη στα Δυτικά Βαλκάνια σε απομόνωση.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαπαλίδης η εικόνα μιας απομακρυσμένης και μειονεκτικής Φλώρινας υποβαθμίζει τις μελλοντικές αναπτυξιακές της δυνατότητες, που βασίζονται στη γειτνίαση με την πΓΔΜ και την Αλβανία, στο φυσικό της κάλλος με τις έξι λίμνες και την πληθώρα προστατευόμενων περιοχών NATURA, που αναγνωρίστηκε διεθνώς με τη βράβευσή της το 2008 ως ένας από τους δέκα καλύτερους αγροτουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, το ενεργειακό της προφίλ (πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη και δύο μονάδες, ισχύος 330 MW) και τα μοναδικά της αγροτικά προϊόντα (φασόλια, πιπεριές, τυροκομικά, κρασί).
eve
“Η Φλώρινα αγωνίζεται να αναδείξει τον κομβικό της ρόλο αλλά για να το καταφέρει απαιτούνται μια σειρά από αναπτυξιακά έργα, όπως η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού, η αναβάθμιση του οδικού άξονα Θεσσαλονίκης- Εδεσσας- Φλώρινας και η συνέχισή του μέχρι την Κρυσταλλοπηγή, ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης- Φλώρινας και η σύνδεση με την πΓΔΜ καθώς και η αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Φλώρινας και η σύνδεσή της με το κεντρικό οδικό δίκτυο και τον σιδηρόδρομο”, ανέφερε ο κ.Σαπαλίδης. Ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας ειδικής ζώνης στη Φλώρινα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές χωρίς να θίγονται μισθολογικά και ασφαλιστικά κεκτημένα.

Διπλασίασαν τις εξαγωγές σε μία διετία οι μικρομεσαίες
Θετικό ήταν το μήνυμα από τα στοιχεία σε σχέση με την ενίσχυση της εξωστρέφειας που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος. Συγκεκριμένα, από το 2012 μία στις τρεις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα πέτυχε αύξηση των εξαγωγών, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση στις επιχειρήσεις της περιφέρειας. Όπως είπε, παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις αποτελούν το 21% του συνολικών επιχειρήσεων (40% στα αστικά κέντρα) κατάφεραν να διπλασιάσουν το μερίδιο των εξαγωγών στον τζίρο τους από το 24% το 2012 στο 44% το 2014 με κύριες εξαγωγικές αγορές τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. “Πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο ως στρατηγική επιλογή και όχι ως αντιστάθμισμα στην κρίση η σταθερή αύξηση της εξωστρέφειας”, σημείωσε ο κ. Μίχαλος. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Βαλκανικών Επιμελητηρίων απηύθυναν πρόκληση στους Έλληνες να επενδύσουν στις χώρες προβάλλοντας τα πλεονεκτήματα και τα κίνητρα που προσφέρουν σε ό,τι αφορά τη φορολογία που είναι μηδενική(!) στις τεχνολογικές και βιομηχανικές ζώνες και το μισθολογικό κόστος.

Βουλγαρία: 14 συν 27 βιομηχανικές ζώνες, λεβάντα και ηλιόσπορος
Την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη Βουλγαρία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία και οργάνωση υποδομών υποδοχής βιομηχανικών επενδύσεων αλλά και λεπτομέρειες για το δελεαστικό φορολογικό καθεστώς της χώρας, παρουσίασε στην εκδήλωση η Όλγκα Τσουγκούνσκα (Olga Chugunska) από το Τμήμα Οικονομικών Αναλύσεων του Βουλγαρικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου (BCCI).
Όπως είπε, στη Βουλγαρία υπάρχουν ήδη 14 βιομηχανικές ζώνες, ενώ άλλες 27 βρίσκονται υπό ανάπτυξη.
Η κ. Τσουγκούνσκα επισήμανε ακόμη ότι κατά την Cushman & Wakefield η Βουλγαρία είναι ο καλύτερος προορισμός για υπηρεσίες outsourcing στην Ευρώπη και τρίτη παγκοσμίως (2015), ενώ κατά το Forbes είναι η έβδομη σε ό,τι αφορά τη χαμηλή φορολογία.
Η Βουλγαρία είναι επίσης πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή λεβάντας και πρώτη στις εξαγωγές ηλιόσπορου, ενώ η εταιρική φορολογία διαμορφώνεται στο 10% και ο ΦΠΑ στο 20% (με εξαίρεση τον τουριστικό τομέα όπου είναι 9%).
Ο δε μέσος μηνιαίος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 196 ευρώ- 450 ευρώ.

ΠΓΔΜ: Ειδικά κίνητρα για ειδικές περιοχές
Στην περιοχή της Μπίτολα (Μοναστήρι) δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 9.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 100 είναι ελληνικές, ενώ η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο κατά σειρά εμπορικό εταίρο της ΠΓΔΜ, μετά τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Μπίτολα, Μίρκο Βελκόφσκι (Mirko Velkovski).
«Οι επιχειρήσεις τόσο της χώρας μου, όσο και των δικών σας χωρών, είναι πολύ μικρές για να προσελκύσουν μεγάλες ξένες χρηματοδοτήσεις ή να πετύχουν χαμηλές ανταγωνιστικές τιμές. Μέσα από τη συνεργασία όμως, μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά από κοινού, σε ένα ενιαίο επιχειρηματικό περιβάλλον, που μεταξύ των άλλων θα μας εξασφαλίσει πρόσβαση στα κονδύλια των διασυνοριακών προγραμμάτων» σημείωσε ο κ. Βελκόφσκι.
Εξάλλου, το στέλεχος του επιμελητηρίου Σνεζάνα Καμίλοφκσα Τρπόβσκα (Snezana Kamilovska Trpovska) επισήμανε ότι η εταιρική φορολογία στην ΠΓΔΜ διαμορφώνεται στο 10% και είναι μηδενική για τα αδιανέμητα κέρδη, ενώ εντός των ειδικών βιομηχανικών ζωνών της χώρας (τρεις λειτουργούν ήδη και η δημιουργία συνολικά 15 προβλέπεται σε τριετές πρόγραμμα ανάπτυξης), ισχύει μηδενικός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, μηδενικός φόρος ιδιοκτησίας και μηδενικοί δασμοί για πρώτες ύλες και εξοπλισμό.
Στη λίστα της PwC και της Παγκόσμιας Τράπεζας η ΠΓΔΜ κατατάσσεται στην πρώτη θέση από άποψη συνολικής φορολογίας (για τους χαμηλούς συντελεστές).
Ο μέσος μηνιαίος μισθός στη χώρα ανέρχεται στα 510 ευρώ και μειώνεται στα 379 ευρώ για τους εργαζόμενους στη μεταποίηση.

Σερβία: Ελάτε να παράγετε εδώ τα προϊόντα που ζητούν οι Ρώσοι
«Η Σερβία αναγεννήθηκε τρεις φορές από τις στάχτες της. Ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, τα δικά μας στοιχεία για την τελευταία πενταετία είναι θετικά. Η Σερβία δεν μπορεί να παράγει τόσα προϊόντα, όσα μας ζητούν από τη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Παράγετε λοιπόν εσείς (στη Σερβία) τα προϊόντα που φεύγουν για αυτές τις χώρες», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Λέσκοβατς, Γκόραν Γιόβιτς (σ.σ. Τα προϊόντα που παράγονται κατά το 51% στη Σερβία εξάγονται στη Ρωσία χωρίς τελωνειακούς δασμούς).
Ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Κώστας Γεωργάκος, επισήμανε από την πλευρά του ότι το διμερές εμπόριο παραμένει σήμερα πολύ χαμηλό (στα 370 εκατ. ευρώ), αλλά οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική. «Πάνω από το 80% των Σέρβων προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, ενώ η Σερβία ενδιαφέρεται και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στη δεκαετία του ΄80 το 60% του σερβικού εμπορίου μεταφερόταν μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα διακινείται μέσω Θεσσαλονίκης μόλις το 3%», επισήμανε και πρόσθεσε ότι ήδη πραγματοποιούνται συναντήσεις -και σε υπουργικό επίπεδο- ώστε να ενισχυθεί εκ νέου η συνεργασία.

Κίνδυνος να «διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη»
Την προηγούμενη μέρα, Παρασκευή, συνεδρίασε για πρώτη φορά στη Φλώρινα η Διοικητική Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους τόνισε πως «εκρηκτικό αρνητικό μείγμα» δημιουργεί ο συνδυασμός της μεταφοράς της φορολογικής έδρας ολοένα περισσότερων ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και της προσφυγής τους σε ξένες τράπεζες αντί για τις εγχώριες.
Εξήγησε πως αν συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη μετανάστευση, θα μειωθούν έτι περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα της χώρας, και αν τα χρήματα των επιχειρήσεων διοχετεύονται σε ξένα τραπεζικά συστήματα, στην ουσία καθηλώνεται το (ελληνικό) τραπεζικό σύστημα».
Ο κ. Μίχαλος προειδοποίησε και για τον κίνδυνο να διαρραγεί η κοινωνική ειρήνη. Όπως είπε, αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι εταίροι και δανειστές της Ελλάδας είναι ότι διανύοντας την έκτη υφεσιακή χρονιά το οικονομικό σύστημα έχει στερέψει και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. «Κινδυνεύουμε με διαρραγή της κοινωνικής ειρήνης και αυτό δεν είναι επιθυμητό από κανέναν, ούτε από τους εταίρους και δανειστές μας, που ευελπιστούν κι αυτοί ότι κάποια στιγμή θα πάρουν τα λεφτά τους» υπογράμμισε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria