Τα εν οίκω εν δήμω (του Ιωάννη Μετίσογλου)

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Κοζάνη » Τα εν οίκω εν δήμω (του Ιωάννη Μετίσογλου)

Έφτασαν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, θα προσπαθήσω να αξιολογήσω τις 4 υποψηφιότητες και κατ επέκταση θαmet αιτιολογήσω για ποιο λόγο κρίνω μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα ως την καλύτερη, αυτή που εκφράζει τη σκέψη μου. Ξεκινάω με την μαχητική ψυχή, τον στρατιώτη που λέγεται Άδωνις .Θα τον χαρακτήριζα σαν έναν έφηβο που θέλει να αλλάξει τα πάντα, έχει την ορμή του 18αρη και τα όνειρα ενός νέου, σίγουρα αν καταφέρει να εκλεγεί θα κάνει πράξη τα λεγόμενά του, αλλά αρκεί για να ενώσει την κεντροδεξιά παράταξη;
Πιστεύω πως όχι, επειδή η εμμονή του σε αυτή την ιδεολογική σύγκρουση που πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί αυτή την στιγμή με την αριστερά, θεωρώ ότι θα απομονώσει το κεντρώο χώρο του κόμματος, που θέλει και ζήτα μια εμπεριστατωμένη πολιτική και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, που θα συμφωνεί στα θετικά και θα ασκεί κριτική στα αρνητικά νομοσχέδια της κυβέρνησης .
Ο Κυριάκος έχει το πιο αξιόλογο πρόγραμμα για την Νέα Δημοκρατία και για την διακυβέρνηση της χώρας, μιλάει ξεκάθαρα για το πως οραματίζεται ένα ευρωπαϊκό σύγχρονο κόμμα και θέτει επί τάπητος τους σταθερούς πυλώνες που θα στηρίξει τις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση της χώρας. Αρκούν αυτά τα στοιχεία για να δώσει ροπή προς την εξουσία; Πιστεύω πως όχι, διότι θεωρώ ότι ο Κυριάκος έχει συγκεκριμένα αρνητικά στοιχεία που δεν τον ωθούν για να ενώσει την παράταξη. Θα σκεφτούν κάποιοι, αναίτια ,ότι θεωρώ το επίθετο του βαρίδιο.
Για να είμαι ξεκάθαρος θεωρώ τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς και ένα από τους καλύτερους Πρωθυπουργός της χώρας. Οπότε εκφράσεις όπως ότι το επίθετο Μητσοτάκης αποτελεί βαρίδιο απελθετω απ” εμου . Θα συμφωνήσω όμως πως στη κοινή γνώμη το επίθετο Μητσοτάκης ηχεί άσχημα. Θεωρώ λοιπόν ότι ο Κυριάκος δεν μπορεί να ενώσει όλους εκείνους τους χώρους που απαρτίζουν την κεντροδεξιά , διότι δεν μιλάει την γλώσσα όλων εκείνων των χωρών όπως είναι ο χώρος της λαϊκό δεξιάς που ανήκουν τα συνδικάτα και οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν μπορεί να προσεγγίσει απόλυτα τον χώρο της δεξιάς διότι στο κοινωνικό κομμάτι ο χώρος της δεξιάς είναι συντηρητικός ενώ ο Κυριάκος είναι ένας πολιτικός σύγχρονος που ανήκει στο κέντρο και οι ιδέες του για τα κοινωνικά θέματα είναι φιλελεύθερες.
Ο Αποστόλης, του έχω ασκήσει δριμεία κριτική, όμως θεωρώ ότι έχει εκείνο το χαρακτηριστικό που δεν το έχουν οι υπόλοιπο τρεις, τα επικοινωνιακά του χαρακτηριστικά είναι αυτά που σε κάνουν να τον συμπαθήσεις, έχει ένα οικείο πρόσωπο που θεωρείς ότι μπορείς να δεις κοιτάζοντας τον συμφοιτητή σου, τον φίλο σου, τον συνάδελφο σου, αρκούν τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά που τον διέπουν να τον κάνουν αρχηγό της κεντροδεξιάς, θεωρώ πως όχι, διότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος έχει αποφασίσει να συγκρουστεί με μια γενιά που αποτέλεσε σταθμό στη ΝΔ μια γενιά που έφερε νίκες, ένωσε τον κόσμο της κεντροδεξιάς και δημιούργησε κλίμα νίκης και επικράτησης τόσο στις εκλογές του 04 όσο και στις εκλογές του 07 και του 12. Θεωρεί λοιπόν ο Απόστολος ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν να προσφέρουν κάτι άλλο και πρέπει να πεταχτούν στο Καιάδα, θεωρώ τη σκέψη του άκρως διχαστική και αχάριστη. Ως συνέπεια των παραπάνω θα είναι αρκετά δύσκολο έως αδύνατο να ενώσει όλα τα μέλη και στελέχη της παράταξης, εκτός αν του είναι αρκετό να ηγηθεί μιας ΝΔ μόνο με την ομάδα που θα χει μαζί του και αναφέρομαι σε αυτή τη φράση της ομάδας επειδή την αναφέρει συνεχώς στις συνεντεύξεις του ,άραγε αυτό είναι το νέο που επαγγέλλεται συνεχώς ο Απόστολος ,η δημιουργία μιας νέας ομάδας που θα την απαρτίζουν οι αυλικοί του και θα αποτελούν τους σύγχρονους κλειδοκράτορες.
Τον Βαγγέλη τον άφησα τελευταίο, διότι αυτός θα είναι η επιλογή μου στις εκλογές της Κυριακής. Γιατί όμως επιλέγω τον Βαγγέλη? Κάποιοι θα πουν ότι αποτελεί το παλιό, δεν θα φέρει καμία αλλαγή και η παράταξη θα παραμείνει στα ίδια στεγανά. Τους απαντώ λοιπόν, ότι ο Βαγγέλης είναι αυτός που χρειάζεται την συγκεκριμένη χρονική στιγμή η παράταξη, η οποία είναι τραυματισμένη έπειτα από την ήττα του Σεπτεμβρίου. Η παράταξή χρειάζεται ηρεμία και ήπια ανασυγκρότηση. Οι αλλαγές, εννοείται, ότι είναι επιβεβλημένες να γίνουν. Όμως, πρέπει να υπάρξει σύνεση, δεν γίνεται άμεσα να αλλάξουν τα πάντα, διότι αυτό θα έφερνε τριγμούς και οι τριγμοί σε ένα κόμμα εξουσίας όπως η ΝΔ θα δημιουργήσουν αρκετές συσπάσεις που αυτές με τη σειρά τους θα εμβαθύνουν την εσωστρέφεια. Η παράταξή στα χέρια ενός ανθρώπου που έχει ζήσει την μισή του ζωή σε αυτή, είναι η καλύτερη επιλογή διότι γνωρίζει την ιδιοσυγκρασία του κεντροδεξιού πολίτη , καθώς γνωρίζει και την ανθρωπογεωγραφία του κόμματος. Είναι η λύση, που θα φέρει ηρεμία στο κόμμα. Επίσης, είναι η μοναδική υποψηφιότητα που δεν σήκωσε τους τόνους σε όλη την προεκλογική περίοδο, δεν εξαπέλυσε καμιά κατηγορία σε κανένα συνυποψήφιο του . Οπότε έχει το πλεονέκτημα του εγγυητή της ενότητας. Κακά τα ψέματα αυτό που επείγει και είναι αναγκαίο για τη ΝΔ είναι η ενότητα, διότι χωρίς την ενότητα δεν θα υπάρχει καμιά δυνατότητα για επικράτηση στις επόμενες εκλογές. Αν η κοινωνία δεν πεισθεί για την ενότητα της ΝΔ ,αυτό θα αποτελέσει ,για την κοινωνία, παράγοντα αποτροπής της επιλογής της στη ΝΔ στις επόμενες εκλογές . Στα αρνητικά του Βαγγέλη του καταλογίζω την άρνηση του να εμφανιστεί σε τηλεοπτική εκπομπή και δεύτερον η θετική του σκέψη στη ψηφοφορία του τρίτου μνημονίου. Κατά τη γνώμη μου, η καλύτερη σκέψη θα ήταν μια αποστασιοποιημένη στάση από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Η αξιολόγηση των προσώπων ήταν μακριά από κάθε μορφή εμπάθειας, η απόφαση μου για στήριξη στο πρόσωπο του Βαγγέλη είναι καθαρά πολιτική . Η κρίση μου σταθμίστηκε από το πιο σημαντικό πολιτικό παράγοντα, που κατά την γνώμη μου είναι η ενότητα.

Ιωάννης Μετίσογλου

Μεταπτυχιακός φοιτητής Βιώσιμης Ανάπτυξης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών-HUA MSc in Sustainable Development 
Πτυχιούχος Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών(Ο.Π.Α-ΑΣΟΕΕ) τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων(Ο.Δ.Ε) -AUEB B.AΠηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια